| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
FeCl3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 28, 2004 13:28 Заглавие: как се разпояват ИС |
|
|
| имам един много вежен въпрос към всички добри техници - как се разпоявам интегрални схеми? на мене ми се вижда трудно, а и сега ми се наложи и не знам как да го направя. помогнете ми. Благодаря ВИ!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
fishev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 28, 2004 16:06 Заглавие: |
|
|
| Поялник, вакуум помпа или трес за разпояване Може и със духалката ако е двоино фолирана платка |
|
|
 |
Г.Николов Гост
|
Пуснато на: Сря Юли 28, 2004 16:27 Заглавие: не е невъзможно |
|
|
| Пробвай с индукционен поялник и с вакуум помпа.Лошото идва след като я извадиш, да не се запуши някой отвор.В старите книги съм вийдал приспособления изработени от стари корпуси на ИС. |
|
|
 |
krassy_m Опитен потребител

Регистриран на: 18 Май 2004 Мнения: 401 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Юли 28, 2004 19:45 Заглавие: |
|
|
| Аз работя с поялник-помпа.Две в едно.Има ги почти във всички магазини за електронни елементи.Има и скъпи но има и по 7-8 лева и пак вършат работа.Ако не ти се дават пари става и с поялник и парче шермовка,нагрявяш шермовката върху спойката и тя обира калая,но е по трудно и трябва да не е двойно фолирана платката. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 28, 2004 20:56 Заглавие: |
|
|
FeCl3, ти си неуморим и неукротим във въпросите си като един друг участник в последно време .
По твоя въпрос варианти много, но да уточним, че най-вероятно въпроса ти е свързан с DIP корпуси:
Вариант 1: Купуваш си разпояваща вакуумна станция на Weller (или ERSA за по-тънко) и си решаваш проблемите. При този вариант съм сигурен, че изобщо няма да ти хареса финансовата страна на въпроса.
Вариант 2: Варианта с шИрмовката го изясниха по-горе. Върши накаква работа при едностранни платки, след известен опит.
Вариант 3: Игла от медицинска спринцовка с подходящ диаметър. Внимателно й резваш върха така, че да не е остра, надяваш я на крака, нагряваш с поялника (крака) и с въртеливи движения я нахлузваш в/у крака докато премине през платката (м/у крака и отвора в платката). След което махаш поялника и внимателно (но не много бързо и не много бавно ) я изваждаш (по-добре въртейки я).
Недостатъци - изисква се опит, в противен случай се късат крака. Върши работа и при едностранни и двустранни платки.
Вариант 4: Олекваш с не особенно голяма сума и си купуваш станция с горещ въздух. Нагряваш и я вадиш. Става за едностранни и двустранни (и многослойни). Ако се увлечеш платката ще ти стане като много добра баница.
Вариант 5: Ако целта ти е схемата и платката не те интересува - намираш си един газов поялник при липса на такъв много добре става с газов котлон - палиш, нагряваш (докато кипне ) и след това обръщаш при което схемите сами си падат. (Този вариант важи за всякакъв тип платки /стига да не са ти нужни/).
Вариант 6: Нагрваш крака с поялника до кипване, след това държейки платката я обръщаш и я тръсваш (най-добре я удари в ръба на масата). Става за всякакъв тип платки (при определен опит).
Резултата е много "чист" както за схемата така и за платката.
Ако все още има нещо неясно мога да продължа с вариантите. |
|
|
 |
ВладоТодоров Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 03, 2004 14:23 Заглавие: Разпояване |
|
|
Най-евтино е да си купиш газова горелка
Нагряваш с нея и тръскаш платката.Чипа остава неповредим. |
|
|
 |
slavi_S Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 03, 2004 14:59 Заглавие: |
|
|
Намираш си обикновена игла от спринцовка. С такъв диаметър че да може да влезе крачето на интегралната схема в отвора на иглата.
Поставяш иглата на първото краче и нагряваш с поялника. До 3 сек. Като се разтопи калая вкарваш спринцовката около крачето и го отделяш от калая. И така за останалите крачета. Предварително върху интегралата си поставил мокро парче кърпа или памук. За охлаждане, да не прегрееш интегралата. Става много елегантно. Така съм махал процесор на телевизор. Мисля че беше 12+12 крачета.
А пък ако интегралата е изгоряла просто със секач прерязваш всяко краче и после отпояваш остатъците от отворите.
Проблем има ако отворите са метализирани. Не може да се вкара иглата в отвора. Обаче най-често се налага отпояване на дефектна интеграла и замяна с нова. При това - режеш със секачите.
Ако е на чип монтаж единственият начин е със поялник със специална човка, която покрива едновременно всички изводи.
Успех ! |
|
|
 |
Ясер Гост
|
Пуснато на: Съб Дек 11, 2004 0:28 Заглавие: |
|
|
Здравейте,
разпоявям почти всички ис 8 и 16 крака с поялни, вакум помпа и много малка плоска отгверка, но ми се е случвало и да се отчупи парченце т интегралата,което е доста рисковано....детосе вика по-добре дай пари да си сигурен....сдобийте се с разпояваща станция. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 11, 2004 11:56 Заглавие: |
|
|
| Ехей чакайте и аз да кажа:)) Взимаш многожилен поне 4 квадрата проводник,оголваш го усукваш го леко и го напояваш обилно с тинол.След това правиш рамка от него,която да е като пинреда на чипа.С по мощен поялник нагряваш тази рамка да се разтопи тинола по цялата дължина и издърпваш чипа.Предимства: отпояват се лесно SMD чипове във всякакъв корпус и от всякакви платки.Недостатъци: запушват се дупките при по многослойни платки |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Нед Дек 12, 2004 12:37 Заглавие: |
|
|
Освен всички методи, изброени от RC, има още един за сваляне на ИС или по-масивни елементи.
Той се използва при по-големи количества (ИС или платки).
Метод с тигел:
Вземаш тенекиена плитка кутийка с подходяща форма.
Напълваш я с припой така, че при загряване на котлона припоя да стига плътно до ръба. Поставяш платката върху кутийката и след 1-2 секунди си издърпваш нагоре нужната ИС.
Много смърди - но не купуваш скъпи станции. |
|
|
 |
|