Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Съвет за респром-Т5001

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
borovaneca
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Ст.Загора

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2004 21:00    Заглавие: Съвет за респром-Т5001 Отговорете с цитат

Здравейте! Първо искам да кажа,че не съм телевизионен техник и техническия ми речника в този раздел не е много добър.Но за какво става дума.Скоро ми попадна телевизор РЕСПРОМ Т5001- с платка на СОФИЯ 21.<голям архив> И понеже не ми се гледат сериали реших да го пусна и да разбера как работи.Оказа се ,че има звук и картина,но екрана постояно се свиваше и разпъваше.След визуален преглед видях,че кондензатора C-68nf/400v на ТХО-то се е стопил.Неможах да намеря същия и сложих 2x150nf/250v.свързани последователно.Кондензатора се намира над ТХО и е свързан успоредно с Дросела с магнитна сърцевина.Пуснах телевизора и заработи добре.След около 1 ч. видях,че екрана се беше свил от четирите страни.Забелязах,че дросела се беше счупил на две<незная аз ли съм го счупил като сменях кондензатора или след това е станало нещо>От литературата която имам разбрах,че повредата е късо съединение на отклонителните бобини.Визуално не личи да са нагорели или да има мирис на горяло.Та въпроса ми е ; в бобините,в кондензатора,в дросела или в друг елемент е повредата?
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2004 6:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблема ти е в дросела (най-вероятно).
При тези телевизори той е важен елемент от системата на ТХО-то с който се настройва хармоника на който да работи. Това с двата кондензатора не е много добър вариант, там където си го сложил. Още повече, че на това място не всеки тип кондензатори стават.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2004 11:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Намери същия кондензатор като стария защото другите ще ти правят проблем.Този кондензатор винаги загрява и това че е спукана черната обвивка не значи че е дефектен.Дори може и да е леко протекъл.Ако бобинката за 3 хармоник е скапана намери друга или смени цялото ТХО не е скъпо.Не на последно място провери захранването трябва да е от 30 до 32 волта.Консумацията на крайното стъпало за хоризонтална развивка не повече от 700 милиампера. Успех Laughing
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2004 12:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Във веригите около ТХО не раборят всякакви кондензатори, а само високочестотни, издържащи съответния импулсен ток. Това се отнася за всички телевизори!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Враца

МнениеПуснато на: Съб Юли 31, 2004 0:43    Заглавие: съвет за Респром Т5101 Отговорете с цитат

Колега"провери напрежението в емитера на мощния транзистор KD502 или 2N3055 горе на черния радиатор.То е от28-32в,в зависимост от реглажа на стабилизатора.Ако след време спада под тези стойности-значи има проблем в стабилизираното захранване,греца-който загрява и често дефектира,прекъсване на тримера за регулиране на захранването-в ляво от тхо или двата транзистора-BD135-139,2т3167-3168 под радиатора.Черният-хартиен кондензатор почти никога не дефектира,дори и стопен до неузнаваемост-те така си се цепят,но работят.Сбобината над тхо грубо можеш да процедираш така:Вържи амперметър на вторият бушон 0,8А и регулирай сърцевината до минимална консумация от 0,65-0,75А.Когато екранът се стесни отново пемери на втория бушон 29-32в. и ако няма значително спадане смени високоволтовия изправител на тхо,евентуално при черно петно в средата на екрана.Свиване на общият размер обикновенно е в намалено захранване на тхо-стабилизатора не държи 30в,или тази бобина върху тхо променя положението на сърцевината си-по-точно пропада при загряване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
borovaneca
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Ст.Загора

МнениеПуснато на: Съб Юли 31, 2004 18:33    Заглавие: re;Респром Отговорете с цитат

Благодаря ви момчета за съветите.След няколко дни ще се заема с тези неща,че в момента имам за вършене малко друга работа. Laughing
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети