Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Панелен LCD волтметър от Конрад как да стане с auto range ?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Сря Апр 12, 2006 12:43    Заглавие: Панелен LCD волтметър от Конрад как да стане с auto range ? Отговорете с цитат

Искам да направя един такъв волтметър с auto range. От 2В до към 40В. Но се чудя как да стане това .. Мислех с електронни ключове, който да превключват делителите на входа в зависимост от напрежението, но незнам дали ще стане ..
Та ако някой се е занимавал ще съм му благодарен да сподели мнението си ..
Благодаря
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Апр 12, 2006 21:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Да ама мисля че за отчитането на стойността ще е по-удобно ако се превключват направо обхватите а не входните делители. Rolling Eyes А сигнал за певключване от индикатора за претоварване може да се вземе и да се превключва на брояча на обхватите който трябва да е реверсивен и да брои до като не достигне числото(обхвата на уреда) на който няма да има претоварване. Сигнал за смъкване на обхвата (превключване на по-нисък) няма да е толкова лесно там...
другия вариант е с компаратор(и) които следят за превишаване на напрежението след делителите, точно на входа на АЦП.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 12, 2006 21:43    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com, въпросните волтметри са на базата на АЦП-та от типа на ICL7107 (INTERSSIL) за LCD и 7106 за LED индикация (дано да не бъркам кой за кое беше) и там единствения начин за превключване на обхват е входния делител (и местенето на десетичната точка).
Използването на електронни ключове за целта не е просто заниятие (при запазване на зададения клас на точност).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 13, 2006 9:44    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
slav4o.com, въпросните волтметри са на базата на АЦП-та от типа на ICL7107 (INTERSSIL) за LCD и 7106 за LED индикация (дано да не бъркам кой за кое беше) и там единствения начин за превключване на обхват е входния делител (и местенето на десетичната точка).
Използването на електронни ключове за целта не е просто заниятие (при запазване на зададения клас на точност).

Да, но тогава какво е решението ?
Върнете се в началото
wire
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Апр 13, 2006 10:37    Заглавие: Отговорете с цитат

въпросното нещо съм го правил с един компаратор с хистерезис, който превключва някъде към 19V. а за превключването на делителя обикновенно реле защото с електронни ключове имаше голяма грешка.
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 13, 2006 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

wire написа:
въпросното нещо съм го правил с един компаратор с хистерезис, който превключва някъде към 19V. а за превключването на делителя обикновенно реле защото с електронни ключове имаше голяма грешка.

А някаква схема имали ?
Върнете се в началото
sheki
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 14, 2006 23:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Мишо доколкото ми каза ще го използваш за измерване на напрежение на захранващ блок .. там няма да има проблем толкова с вътрешното съпротивление на уредчето и грешката на отчитане кажи речи няма да усетиш , както каза човека един компаратор и някакви ключове Smile тестовете са за теб вече .

на мен друго ми е интересно има ли вариант тоя волтметър за да се захрани от същото захранване което ще измерва .. доколкото видях минуса на захранване на индикатора не съвпада с минуса на измерваното напрежение и ще се получи разлика 1/2 от захранващото напрежение мисля ...
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Апр 16, 2006 8:10    Заглавие: Отговорете с цитат

sheki написа:

на мен друго ми е интересно има ли вариант тоя волтметър за да се захрани от същото захранване което ще измерва .. доколкото видях минуса на захранване на индикатора не съвпада с минуса на измерваното напрежение и ще се получи разлика 1/2 от захранващото напрежение мисля ...

Досега единственият модел от отзи тип който съм намирал е на една шуменска фирма. Бяхме го коментирали тук http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=3921&start=10&postdays=0&postorder=asc&highlight=&topicshow=%C8%EC%EF%F3%EB%F1%E5%ED%20%F2%F0%E0%ED%F1%F4%EE%F0%EC%E0%F2%EE%F0%20?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети