Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с TV GRUNDIG шаси CUC1822

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
REPAIRMAN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 05, 2004 15:54    Заглавие: Проблем с TV GRUNDIG шаси CUC1822 Отговорете с цитат

Уважаеми колиеги !
Моля за съвет относно ремонта на горепосочения TV.След сериозна повреда във ВВ каскада открих също и пробили краен транзистор за ХО както и дефектен синхропроцесор.След подмяната им ТВ тръгна и работи много добре но останаха няколко остатъчни дефекта.(Нарушена геометрия на растера- възглавница и др.подобни които успях да отстраня.)Остана един доста неприятен ,а именно ТВ се самоизключва произволно и излиза в авариен режим защото не реагира на команди от пулта за ДУ.Налага се да бъде изключван от мрежовия бутон за да се възстанови .Все пак забелязах че самоизключването става в моменти на преход от по-тъмен към по- ярък фон или пък при увеличаване на яркостта или контраста от ДУ. Неоходимостта да се изключва от 220В ме навежда на мисълта че се задейства някаква защита по претоварване или пренапрежение.
Все пак моля за някакви съвети или подсказка къде да тъся проблема.
Предварително благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Авг 05, 2004 18:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Защита по ток на лъча. Доколкото помня, 2 транзистора на тригер.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
lubomirblg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Благоевград

МнениеПуснато на: Чет Авг 05, 2004 22:11    Заглавие: lubo Отговорете с цитат

пробвай при рязка промяна на G2 в малки гранци дали телевизора изключва ако е така си виж съпротивлението в емитерната верига на захранващия транзистор (обикновенно е 0,47 ом или такава стоиност близка а при дефект става около 1,5 ом)
Върнете се в началото
REPAIRMAN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 12, 2004 11:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Уважаеми колеги.
Пиша за да затворя темата СUC 1822 понеже мисля че засега отстраних проблема ( надявам се )
След много нерви и проби ми се удаде да премахна самоизключването.По мое мнение дефектът се оказа комплексен и труден за диагностициране.Допълнително ме затрудниха несъответствията между схема и реално свързване на елементите в TV.Дефектните елементи се намираха на платката на ВВ каскада както и съм почти сигурен че втората каскада е вече частично повредена или поне е неподходяща за случая макар че в магазина ме увериха че е пълен аналог.Конкретно елементи C 537-0,C 537,C 536,R 564,R 563.Силно се затрудних и да изясня предназначението на всичките и изводи.Точно два от тях озн."D"и "А" имат пряко отношение към проблема.Тези изводи през куплунга КАозначени като сигнал" SB" и след това по веригата D 342,R341,Dzener 344 управляват транзистора Т 344 който от своя страна е свързан със изв.27 на FEATURE BOX (защита от претоварване).Към същия изв.27 се подава напрежение от R 535 . При временно изключване на куплунга дефекта не се прояви.Подмених всички кондензатори и резистори на платката на ВВ каскада ,но се оказа без ефект.При включване на куплунга пак същото дори ми се струва че и част от новите елементи се повредиха макар че умишлено сложих кондензатори с по-високо раб.напр.Накрая взех каскада каквато имах под ръка произв. ГДР и макар да не е свързано всичко все пак работи. Мисля че все пак трябва да опитам с друга (нова?) такава.Хубавото е че апаратът е моя собственост и имам възможност за проби и измервания .Все пак не мога да бъда сигурен 100 процента! Е поне 99 .
Благодаря на всички които се отзоваха на молбата ми.
P.S. Ако има напредък по въпроса ще пиша пак - мисля че това би могъл да се окаже разпространен проблем.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети