|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
metostyle Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 11, 2006 16:34 Заглавие: Инвертор 12В DC > 330В DC |
|
|
Първо да си кажа от електроника не разбирам много. Питането ми е следното: дали няма някаде такава готова схема, ако има къде. Идеята е следната с един такъв инвертор в кола да се подаде ток към обикнвенно компютърно захранване след греца, за да може да работи нармално. Ако някой има по-добра идея или се е зблъсквал с такъв проблем и е намерил решение нека да сподели. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
harleybg Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 11, 2006 20:01 Заглавие: |
|
|
| Бях чел в една тема, че може да се използва UPS. Изключваш входната му верига и зареждаш акумулаторите му от 12те волта на автомобила. На изхода имаш 220 променливо. Но не съм сигурен дали акумулаторите на UPS са 12V. Я по добре потърси хубаво във форума |
|
|
 |
GOSHO Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2004 Мнения: 1450 Местожителство: Варна - с.Тополи
|
Пуснато на: Чет Май 11, 2006 21:36 Заглавие: |
|
|
| По принцип се продават инвертори от 12В. на 220В променливо.Мисля че в Конрад имаше. |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 11, 2006 22:34 Заглавие: |
|
|
| И в Пасат ги има. |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 12, 2006 7:02 Заглавие: |
|
|
metostyle, въпросът ти не касае инверторите а по скоро DC-DC преобразувателите. Виж какво предлагат комет-а http://home.comet.bg/main/index.html _________________ home studio |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Май 12, 2006 15:33 Заглавие: |
|
|
| Излишно е да правиш от 12V DC 220V AC и после пак да го правиш на 12V DC 5V DC и др. Пък и намалява КПД, което води до излишна консумация и натоварване на акумулатора. Остава варианта да са направи инвертор 12>300 DC, за да може да се използва компютърното захранване. Има вариант да се направи и изцяло ново импулсно захранване, но ми се струва много по-трудоемко, така че някой ако знае как да се направи този инвоертор или има схема за такъв нека да казва. |
|
|
 |
toncho_b4 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 12, 2006 22:43 Заглавие: добра идея , НО ..... |
|
|
| Ами общо взето едва ли си първия , който се сблъсква с такъв проблем и се сеща за този му вариант.Да решението на проблема може да се получи по много начини ама идва и още един проблем , освен компютъра искаш да ползваш и монитор към него нали?Значи сумарно имаш мощност от порядъка на около 200 вата при нормално натоварване, да речем слушаш музика или гледаш филм, копираш нещо от СД -то и т.н. , НЕ ГОВОРИМ ЗА ИГРИ ОТ ЕСТЕСТВОТО НА NFS UNDERGROUND и т.н.(тогава консумацията отива малко повече от 300 вата, зависи много от графиката и типа на процесора и колко рам имаш и .....). Та при тези мощности трябва да питаш акумулатора как ще се чувства при условие , че двигателя не работи и няма генератор,който да го зарежда, а токът на консумация никак не е малък - минимум 15 Ампера , с монитора.Варианта със UPS не е подходящ много тъй като най-често срещаните от мен такива устройства работят с два 12 волтови акумулатора , последователно свързани, т.е. на 24 волта работи схемата, а и тя е предвидена за моментно натоварване не за по-продължителна работа (зависи пак от модела и мощността на UPS-a, но няма за 5-6 часа, или са твърде скъпи - по-добре си вземи лаптоп........).Варианта с едно преобразуване на напрежението е удобен само за компютъра(за монитора ще ти трябва друг преобразувател), понеже ще намалиш с около 15-20% загубите в отделните магнитопроводи на импулсните трафчета, като ти остане само един такъв трансформатор.Ами ако си заинтересуван още от тези варианти прати ми съобщение или пиши на ICQ:211 954 776 след 18'00 часа и може да ти помогна с нещо.......... |
|
|
 |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Нед Май 14, 2006 16:13 Заглавие: |
|
|
| Слагай си инвертор и не го мисли много, да направиш 12/300 DC е доста по трудно от колкото 12/220 АC, едното е на ниска честота, няколко транзистора и си готов, и един траф. Другото за да е ефективно трбва да е високочестотоно, иначе ти е пак първия с изправител. Обаче да направиш 300-400 W DC/DC не е от най-простите неща дори и с готови и сметнати схеми. Има доста които дават 2ьх30 или 2х50 .. но дори и там не всичко тръгва. Единственото кеото си струва да правиаш е истински захранване което да ти генерира всички напрежения, и няма да е по трдно от колкото добрео 300 V. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|