Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Съвет за платки получени по фотометод
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kkkcorpse
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 9:49    Заглавие: Съвет за платки получени по фотометод Отговорете с цитат

Интересува ме начина предложен от млад конструктор за получаване на печатни платки по фото метод е приложим и дали самите платки стават хубави.Интересува ме също дали наистина може да си напавим лака в домашни условия.И от къде мога да си набавя описаните химикали.От Пловдив съм.(Мисля че статията на МК се намира в брой 6/2000)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sevdanco
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 10:07    Заглавие: Re: Съвет за платки получени по фотометод Отговорете с цитат

Купи си готов спрей POZITIV и праскай с него,но трябва да си намериш
хубава лампа да го светиш.
Върнете се в началото
kkkcorpse
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 10:20    Заглавие: Отговорете с цитат

E въпроса е там че ми идва много скъп спрея, за това питам дали става хубаво с направата на самия лак в домашни условия.Или пистите се прецакват.Търся някаква евтина и нова технология, защото с ферихлорида и чертането на ръка на пистите става много трудно и некачествено(особено ако ти е стар FeCl3)
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 13:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Почни с търсачката дъвкана е много пъти тази тема....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kkkcorpse
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 13:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Oк! мерси
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 20:49    Заглавие: Отговорете с цитат

И с фотолак без ферохлорид няма да минеш Very Happy
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 20:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:

Чак пък Smile
Има и други химии, ако не вярваш поразрови форума белким намериш рецептите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Чет Май 18, 2006 8:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:

Знам, ама поне ще стане качествено(предполагам де).Вместо ферихлорида може да се изплзва и азтна к-на
Върнете се в началото
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 18, 2006 9:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Може, ама що си мислиш че ще стане по-качествено?

Точно ферихлорида е най-безпроблемен в това отношение. Единствения му недостатък е че адски цапа всичко до което се докосне.

Ако е стар просто си купи нов. Загрей го до към 40 градуса поне. При мен платка се ецва за 5 минути, когато ползвах ферихлорид за последно. С домашно приготвен лак разправията е доста по-голяма според мен, а и докато се научиш как да го правиш ще пръснеш доста пари и време.

Колкото до лампата - купуваш една 250W живачна лампа на SYLVANIA (зелена опаковка мисля че беше)(5-7 лв) - в MrBricolage ги има, както и на доста други места, дросел за нея (към 15-ина лева). и фасунга (2-3лв) и си готов. Само трябва да счупиш външния балон. Експонацията от 30 сантиметра ще е около 2-7 минути с лак POSITIV20, в зависимост от дебелината и колко пресен е лака.

Сега ползвам натриев персулфат, но с него е по-сложно, и е почти за еднократна употреба. След 2-3 дена се скапва. Но не цапа изобщо и е прозрачен. Иначе като скорост е горе-долу като ферихлорида.

За мен това е най-приемливия вариант. Иначе от известно време си правя фрезичка с ЦПУ, ама кога ще стане готова е божа работа, щото няма време. Това вече е най-добрия вариант за единични бройки. Няма химикали, няма лакове, няма лампи, цапане, проби (и грешки), дупченето е автоматично, става в общи линии по-бързо.
darkyp
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 18, 2006 9:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Метода на принтера си е екстра. Дори съм правил с обикновена хартия. Напоследък ползвам от Метро едни листа самозалепващи се 20х30 см и ползвам лъскавата част след отлепянето на листа (подложката). Целия тонер се залепва за фолирания текстолит. С обикновен лист хартия бях правил една платка с USB-RS232 и FTDI чипа. Стана екстра.

Искам да споделя нещо, което открих. Не знам дали му е тука мястото, но понеже темата се отвори отново за платките та реших да пиша. До скоро ецвах платките като ги поставях с пистите нагоре във малък съд, където сипвам ферихлорида. Понеже една от платките беше двустранна, а ползвах само едната страна, когато я поставих във съда беше под наклон 45 градуса и долната страна се ецна много бързо (в сравнение с предишните пъти). Горната където са пистите едва беше започнала. Обърнах пистите да са отдолу (отново не допираха дъното а бяха под 45 градуса) и до 10 мин. беше готова. Нямам обяснение. Ако някой знае защо, би ми било интересно.

Поздрави.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети