Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

малко встрани от електрониката
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 19, 2004 18:36    Заглавие: малко встрани от електрониката Отговорете с цитат

може някой да се ядосат малко на темата, но имам един важен въпрос, и съм почти сигурен, че повечето хора с опит може да знаят отговора.
от време на време се занимавам с правене на макетни модели на моторници и джетове и сега при направата на една турбина за джет имам проблем с материала. геометрията на турбината не е сложна и може да се направи от картон за рисуване, и то доста точно, но впроса е след това как да я втвърдя добре. мислех, че може да стане само с епоксидна смола, но тя е прекалено гумена, защото слоят не трябва да надвишава 2мм. имате ли идеи с каква смес мога да полея картона?

и още един втори въпрос вече към темата на форума :
имате ли представа къде в интернет има схеми на дистанционни управления(целият комплект, със серво приемниците), защото ми писна да свалям такива от стари играчки, които са некачествени, а един най-обикновен комплект струва към 150лв.

благодаря на всички предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 19, 2004 18:54    Заглавие: Отговорете с цитат

По отношение на първия въпрос за епоксидната смола- не знам за си решил, че е
Цитат:
прекалено гумена

Епоксидната смола обикновенно е доста твърда и чуплива дори, и това до голяма степен зависи от пропорциите в които са смесени основния напълнител и втърдителя.
По отношение на втория въпрос за кодери и декодери може да погледнеш тук например:
http://www.holtek.com/
Имат и представителство (не че съм очарован от тях).
На пазара има и доста готови модулчета (предавател/приемник на четиристотин и нещо МHz) които могат да се ползват за подобни RF-приложения, но за самото серво нямам идея къде да търсиш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
bongo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Пон Юли 19, 2004 21:30    Заглавие: РАДИОУПРАВЛЕНИЕ ЗА МОДЕЛИ Отговорете с цитат

Ами аз работя по въпроса за радиоуправлнието, но като се замисля че в Конрад продават целия комплект за около 70-80 лева ( включва предавател, приемник и 2 бр. серво машинки) сериозно се замислям дали да не си купя, иначе продават само серо машинки по 5 евро, ама си е играчка да майсториш приемник и предавател, освен това искат по 10 евро само за кварцовете..... Имам схеми на предавател и приемник, ако искаш мога да ти ги пратя на e-mail.
bandit
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 20, 2004 22:23    Заглавие: re дистанционно Отговорете с цитат

http://www.mstar2k.com/index.htm погледни този линк ,това е един достатачно сложен проект дистанционното управление дадено там с успех конкурира марки кaтo fatuba например , но първо погледни ,после ако искаш напиши дали си доволен от видяното.
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 21, 2004 0:29    Заглавие: Отговорете с цитат

bongo, доста си прав за тия 70-80 лв няма смисъл да се мисли нещо за сглобяване. щото хем ще излезе по-скъпо, хем няма да е толкова добро. ако беше по сложно тогава да, ама става въпрос за най-елементарните управления. мерси за насоката към конрад, отдавна ги бях забравил и проверявам все по по-скъпи места.
а колкото да смолата, прочетох в нет-а, че като се смеси с цимент на прах става достатъчно твиърда и наистина е супер.
Върнете се в началото
bongo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Сря Юли 21, 2004 6:09    Заглавие: РАДИОУПРАВЛЕНИЕ Отговорете с цитат

Сега се оптивам да си пусна един предавател 1 ват на 35MHz,но това си е чисто хоби ( аз се занимавам повече с електроника, ) та ако излезе нещо от това ще го пусна във форума. Иначе за всеки случай си поръчах една апаратурка от Конрад - струва 29 евро - не е кой знае каво, ама си има всичко (дори и акумулатори и серво машинка).
Surch0
Гост

МнениеПуснато на: Сря Юли 21, 2004 9:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Hee Smile az do sega kakvo sam si kupil ot konrad nesam sajaliaval.. vaprosa e samo da go vzemesh na dobra cena che povecheto sluchai (osobenno ako e ot katalog) izliza skapichko Smile
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Авг 07, 2004 17:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Zdravei!
Mojesh da zaleesh kartona s obiknoven universalen lak, koito nikak ne e skup, no puk e mnogo dobur za zelta. az lichno izpolzuvah sashtia metod kogato triabvashe da pravia oblizovkata ne edin ot moite samoleti. tozi material e lek kolkoto balsa, i e dosta po evtin, da ne govorim che lesno se obrabotva i e vodonepromokaem. posle lesno mojesh da go boiadisah ako iskash.

Az sushto razrabotih i sobstveno radio-upravlenie. 10 kanala, cifrovo (da otbeleja). proporcionalno, mnogo prosto i nadejdno, obhvat po izbor ot 10 do 7000 metra. Predavatelia i priemnoka sa lichno moia izrabotka, dokato kodera i dekodera gi vzeh on net-a.
obache kakto vinagi servo-to e problema. shtiah da si pravia sobstveni servo-mashinki, no ne mi dostiga material. interesuvam se dali niakoi ne znae otkade moga da si nameria, triabvat mi chetiri broiki, nezavisimo cifrovi ili analogovi. Please!!! Confused
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 09, 2004 21:13    Заглавие: Отговорете с цитат

за серво машинките - те се продават и отделно доколкото знам и можеш да си поръчаш или както казаха от конрад или от някой хоби магазин в града ти(аз освен във софия и варна други не знам,така че не мога да помогна).

относно за моделирането от картон, благодаря за съветите, но помпата ми се оказа доста по-сложна и като гледам единственото решение като поразпитах известни чуждестранни моделисти от нета остана 3-Д фреза и точен чертеж на autocad ili pro/engineer.

????
а аз имам и още един въпрос вече пряко свързан с електрониката и със дистанционните - е добре то със серво се контролират подвижните механични елементи, а как се контролират оборотите на електродвигателчетата? има ли сервота, които служат като потенциометри или нещо такова?
извинявам се за аматьорския въпрос но наистина не знам Embarassed
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пон Авг 09, 2004 21:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Оборотите се регулират със speed controler - изпълнен е най често с микроконтролер и MOS транзистор ( или транзистори - за по голям ток ).Работят на пинципа на регулиране на коефицента на запълване при постоянна честота PWM ( обикновенно около 3 kHz )Има по-прости ( без никакви регулировки ) и по-сложни схеми - такива на които регулираш ускорение , максимална скорост , спирачка ( за самолетчета ) и какви ли не глупости ... Правил съм най различни , имам и схеми . Ако искаш пиши какво ти трябва и ще ти пратя ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети