|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 14, 2006 14:03 Заглавие: Неонов кабел |
|
|
Един приятел си купи 14 метра гъвкъв неонов кабел (диаметър 5 мм) и в комплект с него са му дали захранване - инвертор от 12V/DC на 120V/AC (~2 kHz). Самият инвертор е обозначен за 10 м - първото нещо което ме притеснява. Всъщност по инвертора нищо не пише, а и е залят със смола. Тези данни ги свалих от сайта от който ги е купил.
Човека не разбира от електроника, а аз такова нещо за пръв път виждам.Неона представлява един проводник, обвит в синкава пластмаса. Пише, че може да се реже навсякъде. Трябва да си призная, че принципа на действие не ми е ясен.
Самото свързване не е толкова мъгляво - от изправител на 12V към инвертора и променливото в двата края на неона. Но не съм сигурен каква трябва да е мощността и дали не трябва да се сложи нещо допълнително или някакъв вид защита. Самият неон е с посочена мощност от 1032mW/m при 120V/2kHz. По груби сметки около 1,5A трябва да ми стигнат, но за всеки случай ще го свържа на регулиран токоизправител, за да премеря реалният ток преди да купувам/правя адаптер.
Ако някой има опит с такива играчки, ще съм много благодарен на малко обяснения по темата преди да съм окъкал нещо Особено ми е интересно какво става когато инвертора не е оразмерен спрямо кабела. Т.е. дали ще се претовари или просто ще свети по-слабо? _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|