Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Изработка на електрожен от статор на 3ф. двигател.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vescherry
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 18, 2006 22:37    Заглавие: Изработка на електрожен от статор на 3ф. двигател. Отговорете с цитат

Колеги,това ми го казаха хора които не разбират от електротехника но са го виждали направено.И звучи логично,то си е магнитопровод с навита на него първична намотка.Значи остава вторичната шина,като на монофазно захранване,първичната ще може и да се превключва а оттам и тока на заваряване.Та въпроса ми е има ли нещо като схеми,емперични формули за броя на вторичните намотки и др. практически съвети за изработка.
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Вто Юли 18, 2006 22:53    Заглавие: Re: Изработка на електрожен от статор на 3ф. двигател. Отговорете с цитат

vescherry написа:
Колеги,това ми го казаха хора които не разбират от електротехника но са го виждали направено.И звучи логично,то си е магнитопровод с навита на него първична намотка.Значи остава вторичната шина,като на монофазно захранване,първичната ще може и да се превключва а оттам и тока на заваряване.Та въпроса ми е има ли нещо като схеми,емперични формули за броя на вторичните намотки и др. практически съвети за изработка.

WOW Question
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 7:05    Заглавие: Отговорете с цитат

За какво говорим, това нещо има огромна въздушна междина.
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 8:07    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм чувал, но не съм го виждал. Описват ми го като топка от жици. Това означава, че статорният пакет се използва като тороид. Първичната и вторичната намотки би трябвало да си се навият като върху тороид. За регулиране на тока са използвали спирала от арматурно желязо. Това е, което знам по въпроса.
vescherry
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 13:32    Заглавие: Отговорете с цитат

А пробвано ли е да се свържат в отворен триъгълник намотките на статор с изваден ротор и се включи монофазно,дали така ще се компенсира малкото индуктивно съпротивление от липсата на ротора.Достатъчно ли ще бъде магнитното поле за да индуктира необходимия заваръчен ток,като се навие тороидално само шината.
Malibu
Гост

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 14:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля, че стаорната намотка не може да се използва в готов вид както е навита за двигател. Тя създава поле с посока, индуциращо едн в ротора, а не по обиколката на статора. Може да се ползва само ако двигателя е с навит ротор и се ползва роторната намотка за заваряване.
Иначе като сърцевина може да се ползва, но се навиват и двете намотки като тороид, но тогава този трансформатор ще има антизаваръчна характеристика( без разсейване, твърда) и няма да заварява добре, освен ако не е съпроводено с голямо разхищение на енергия.
Може би има решение с магнитен шунт вътре по диаметъра на отвора, но и той трябва да е ламелиран, и да се мести...
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 15:01    Заглавие: Отговорете с цитат

инж.Васил Сапунджиев написа:
И аз съм чувал, но не съм го виждал. Описват ми го като топка от жици. Това означава, че статорният пакет се използва като тороид. Първичната и вторичната намотки би трябвало да си се навият като върху тороид. За регулиране на тока са използвали спирала от арматурно желязо. Това е, което знам по въпроса.

Какво повече трябва да се напише.

Използва се само магнитопровода който се избива от корпуса на двигателя, желателно е да се изрежат каналите за намотките и се получава доста качествен тороид върху който се намотават първичната и вторичната намотки по стандартните ичисления. Проблема е че трябва да има резистор на входа или изхода за получаване на падаща характеристика. А така КПДто отива по дяволите,
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
valentin subashov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Всеки е чувал,но никой не го е виждал а то го има тук:http://mystranica.fatal.ru/?byt7.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
chwr
Гост

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Потърси при братушките, срещал съм схеми преди години.
Тук някъде има препратка.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юли 20, 2006 7:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи все пак може да се направи.Отново братушките избиха рибата.Благодаря на всички за полезния диспут по темата.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети