| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vescherry Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 18, 2006 22:37 Заглавие: Изработка на електрожен от статор на 3ф. двигател. |
|
|
Колеги,това ми го казаха хора които не разбират от електротехника но са го виждали направено.И звучи логично,то си е магнитопровод с навита на него първична намотка.Значи остава вторичната шина,като на монофазно захранване,първичната ще може и да се превключва а оттам и тока на заваряване.Та въпроса ми е има ли нещо като схеми,емперични формули за броя на вторичните намотки и др. практически съвети за изработка. _________________ Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 18, 2006 22:53 Заглавие: Re: Изработка на електрожен от статор на 3ф. двигател. |
|
|
| vescherry написа: | | Колеги,това ми го казаха хора които не разбират от електротехника но са го виждали направено.И звучи логично,то си е магнитопровод с навита на него първична намотка.Значи остава вторичната шина,като на монофазно захранване,първичната ще може и да се превключва а оттам и тока на заваряване.Та въпроса ми е има ли нещо като схеми,емперични формули за броя на вторичните намотки и др. практически съвети за изработка. |
WOW  |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 7:05 Заглавие: |
|
|
За какво говорим, това нещо има огромна въздушна междина. _________________ home studio |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 8:07 Заглавие: |
|
|
И аз съм чувал, но не съм го виждал. Описват ми го като топка от жици. Това означава, че статорният пакет се използва като тороид. Първичната и вторичната намотки би трябвало да си се навият като върху тороид. За регулиране на тока са използвали спирала от арматурно желязо. Това е, което знам по въпроса. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
vescherry Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 13:32 Заглавие: |
|
|
А пробвано ли е да се свържат в отворен триъгълник намотките на статор с изваден ротор и се включи монофазно,дали така ще се компенсира малкото индуктивно съпротивление от липсата на ротора.Достатъчно ли ще бъде магнитното поле за да индуктира необходимия заваръчен ток,като се навие тороидално само шината. _________________ Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. |
|
|
 |
Malibu Гост
|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 14:46 Заглавие: |
|
|
Мисля, че стаорната намотка не може да се използва в готов вид както е навита за двигател. Тя създава поле с посока, индуциращо едн в ротора, а не по обиколката на статора. Може да се ползва само ако двигателя е с навит ротор и се ползва роторната намотка за заваряване.
Иначе като сърцевина може да се ползва, но се навиват и двете намотки като тороид, но тогава този трансформатор ще има антизаваръчна характеристика( без разсейване, твърда) и няма да заварява добре, освен ако не е съпроводено с голямо разхищение на енергия.
Може би има решение с магнитен шунт вътре по диаметъра на отвора, но и той трябва да е ламелиран, и да се мести... |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 15:01 Заглавие: |
|
|
| инж.Васил Сапунджиев написа: | | И аз съм чувал, но не съм го виждал. Описват ми го като топка от жици. Това означава, че статорният пакет се използва като тороид. Първичната и вторичната намотки би трябвало да си се навият като върху тороид. За регулиране на тока са използвали спирала от арматурно желязо. Това е, което знам по въпроса. |
Какво повече трябва да се напише.
Използва се само магнитопровода който се избива от корпуса на двигателя, желателно е да се изрежат каналите за намотките и се получава доста качествен тороид върху който се намотават първичната и вторичната намотки по стандартните ичисления. Проблема е че трябва да има резистор на входа или изхода за получаване на падаща характеристика. А така КПДто отива по дяволите, |
|
|
 |
valentin subashov Опитен потребител

|
|
|
 |
chwr Гост
|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:36 Заглавие: |
|
|
Потърси при братушките, срещал съм схеми преди години.
Тук някъде има препратка. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юли 20, 2006 7:46 Заглавие: |
|
|
| Значи все пак може да се направи.Отново братушките избиха рибата.Благодаря на всички за полезния диспут по темата. |
|
|
 |
|