Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Интересна повреда в SONY KV-21T1R
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Авг 27, 2004 19:07    Заглавие: Интересна повреда в SONY KV-21T1R Отговорете с цитат

преди две години започна да се наблюдава обратният ход на лъча и постепенно с течение на времето екрана започна да избледнява. увуличих напрежението на гасящите импулси за обратния ход и всичко се оправи. след време както предполагах всичко започна да се повтаря и отново го поправих повдигайки напрежението. тази процедура повтарях през няколко месеца поради споменатот избледняване на екрана и всеки път постигах нужния ефект. в момента вече плъзгача на тримера опира края, а екрана отново е бял.

напрежението за гасене на обратния ход се взима от ТХО но според мен ТХО си е наред тъй като очевидно другите напрежения са си наред. другата вероятна повреда според мен е кинескопа.

между другото забелязях че когато допра клемите на мултиметъра към изводите на кинескопа, екрана показва нормална картина

може ли някой да ми подскаже каква е повредата?
благодаря ви!
dima
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Пет Авг 27, 2004 19:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Проверете си напрежението на видеоусилвателите,сменете електролитният кондазатор.
GOSHO
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна - с.Тополи

МнениеПуснато на: Пет Авг 27, 2004 19:38    Заглавие: Отговорете с цитат

А какво е важното на темата???
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 28, 2004 7:38    Заглавие: misli6 li? Отговорете с цитат

dima написа:
Проверете си напрежението на видеоусилвателите,сменете електролитният кондазатор.

dima мислиш ли че проблемът е във видеоусилвателите след като се наблюдава обратният ход и какво общо има ТХО с тях?
Гост

МнениеПуснато на: Съб Авг 28, 2004 11:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако чертите на обратния ход са бели , причината не е в кинескопа, а както е написал dima
Цитат:
сменете електролитният кондазатор.
също ако решетката на кинескопа не е заземена, да се видидят елементите около нея.
Все пак и аз мисля че темата не е от първостепенна важност.
Върнете се в началото
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Съб Авг 28, 2004 11:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Sorry , Госта бях аз.
Върнете се в началото
ICO
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Asenovgrad

МнениеПуснато на: Съб Авг 28, 2004 19:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако екрана е блед и линийте на обратния ход са бели Дима е прав провери кондензатора на 200В за захранването на видеоусилвателите то се взима от ТХОто.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Нед Авг 29, 2004 20:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Колегите са абсолютно прави. Аз също споделям тяхното мнение,че в описания случай става въпрос за постепенно изсъхване на електролитния кондензатор в захр. на видеоусилвателите . Лесно можеш да го замениш и решиш проблема си.Аз обикновинно го заменям с хартиен .Успех!
П.Петров
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 30, 2004 11:26    Заглавие: НЕ СЕ ПОЛУЧИ Отговорете с цитат

послушах съвета ви но телевизора не се оправи. смених кондензатора C807 - 4,7uF; 250V но резултата беше никакъв. мисля че причината повредата да е в него е логична и ще потърся такъв с по малка утечка макар че кондензатора който сложих не е лош, но все пак мисля че има нещо което ни убягва, тъй като след подмяната резултата е същия. Измерих захранващото напрежение на видеоусилвателите преди и след подмяната на кондензатора - 185V при дадено 190V на схемата. Като измервателен уред разполагам единствено с един руски стрелкови мултиметър.
Ще се радвам ако някой от вас ми даде съвет!
tvpetrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пон Авг 30, 2004 19:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Картината ти с нормална яркост ли е или с завишена?Какво ускоряващо напрежение имаш ?Не разбрах къде допираш точно накрайниците на уреда за да се нормализира картината,на кои електроди?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети