| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
John Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 09, 2006 17:44 Заглавие: Генератор на стабилен ток |
|
|
Здравейте колеги, който може да даде съвет за примерна схема на генератор на стабилен ток.
Благодаря предварително!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 09, 2006 18:22 Заглавие: |
|
|
Въпроса ти е доста общ и едва ли може да получи нормален отговор.
На първо време си дръпни Datasheet-a на някой интегрален стабилизатор на напрежение (да речем от серията 78хх) и там като правило има типова схема за използването му в качеството на генератор на ток.
След това уточни пак параметрите на питането. |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 09, 2006 18:27 Заглавие: Re: Генератор на стабилен ток |
|
|
| John написа: | Здравейте колеги, който може да даде съвет за примерна схема на генератор на стабилен ток.
Благодаря предварително!! |
Какво означава стабилен ток ? |
|
|
 |
John Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 09, 2006 18:29 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | Въпроса ти е доста общ и едва ли може да получи нормален отговор.
На първо време си дръпни Datasheet-a на някой интегрален стабилизатор на напрежение (да речем от серията 78хх) и там като правило има типова схема за използването му в качеството на генератор на ток.
След това уточни пак параметрите на питането. |
OK, благодаря за инфото
Да уточна, трябва ми много стабилен ток 1mA, генератор ще го вържа към pt100, и ще меря промяната на напрежението в/у съответния резистивен елемент. Ако може някой да помогне с идея за дадена схема. _________________ Колкото повече толкова повече!!! |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 09, 2006 18:32 Заглавие: |
|
|
| АХА ! Добре ами по-късно ще погледна |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 09, 2006 18:59 Заглавие: |
|
|
| John написа: | | Да уточна, трябва ми много стабилен ток 1mA, генератор ще го вържа към pt100, и ще меря промяната на напрежението в/у съответния резистивен елемент. |
Това вече е нещо съвсем друго!
Зависи все пак каква точност се преследва. Това от предния ми пост също би могло да работи, НО регулатора в случая е желателно да е серия L която има малка собствена консумация (ако не са високи изискванията).
Иначе има готови чипчета на Analog Device които вършат тази работа с всички "екстри" (стабилност, темп. компенсация и за каквото се сетиш).
По принцип такива неща се правят по "четири проводна" схема към датчика (2 source и 2 sense) когато разстоянието м/у датчика и измерителя е сравнително голямо. Има типови решения с два или три ОУ със съответния клас на точност.
Поразрови из Google-то на тема Pt100, твърде вероятно е да попаднеш на такова решение.
Имам някъде из архивите подобно нещо, но не съм сигурен, че мога да го открия достатъчно бързо. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 10, 2006 14:40 Заглавие: |
|
|
Пробвай схемата в атача. За транзистора не съм сигурен дали трябва да е от този тип - експериментирай.
| John написа: |
Да уточна, трябва ми много стабилен ток 1mA, генератор ще го вържа към pt100, и ще меря промяната на напрежението в/у съответния резистивен елемент. Ако може някой да помогне с идея за дадена схема. |
За измерване на напрежението използвай операционни усилватели с максимално високо входно съпротивление / с полеви транзистори на входа/. Добре е да се използва диференциална схема с три операционни усилвателя /има я в почти всички учебници по аналогова схемотехника - проста е и дава добри резулатати/ - по този начин допълнително се увеилчава входното съпротивление и коефициента на подтискане на синфазни сигнали. |
|
|
 |
lz5lh Гост
|
Пуснато на: Нед Юли 16, 2006 11:29 Заглавие: По въпроса pt100 |
|
|
| Цитат: | | Да уточна, трябва ми много стабилен ток 1mA, генератор ще го вържа към pt100, и ще меря промяната на напрежението в/у съответния резистивен елемент. Ако може някой да помогне с идея за дадена схема. |
Щом е за pt100 разгледай това описание на LM385 използват я с комбинация с LM 334. http://cache.national.com/ds/LM/LM185-1.2.pdf
Някои уреди с термодвойки ги имат може и да ти свърши работа.  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
|
|
 |
tsarya Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 15:31 Заглавие: |
|
|
Много добра схема на Генератор на ток има в datasheet-a на Maxim MAX038:
Ето я:
Диодът D1 е ценер с напрежение според нуждите.
Когато няма нужда да може да се променя изходния ток, POT го няма.
Изпробвана е, работи перфектно! _________________ There's never time to do it right, but there's always time to do it again!... |
|
|
 |
|