|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivo25 Гост
|
Пуснато на: Вто Авг 01, 2006 13:28 Заглавие: помощ за пренавиване. |
|
|
значи имам една 10-ка басс изгоряла с скъсан проводник намерих същя проводник цял и еднакъв по дължина и дебелина.всичко е готово да почвам да го пренавивам.но как се оделя + от - едва ли само се навива и толкова.много благодаря на всички помогна ли.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivo25 Гост
|
Пуснато на: Вто Авг 01, 2006 14:56 Заглавие: Re: помощ за пренавиване. |
|
|
да не би да ви затрудних?  |
|
|
 |
gmg_service Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 01, 2006 16:49 Заглавие: ре |
|
|
Ако наистина си намерил подходяща тел,то тя трябва да е лакирана.
Предполагам,че това имаш в предвид.
| Цитат: | | но как се оделя + от - едва ли само се навива и толкова |
|
|
|
 |
milenjs Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 01, 2006 17:22 Заглавие: |
|
|
| Иво, не е толкова просто, хората го правят с години практика. И ще ти трябват и някои приспособления и най-добре го дай на човек дето се занимава с това или още по-добре - закупи нов. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Авг 01, 2006 18:44 Заглавие: Re: ре |
|
|
| gmg_service написа: | Ако наистина си намерил подходяща тел,то тя трябва да е лакирана.
|
чака да видим правилно ли съм разбрал. целя кабел да е лакиран така ли навивам го само и това е.дай по подробно като за мега прост човек искам да се опитам може да стане чудо |
|
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 01, 2006 18:52 Заглавие: |
|
|
Освен това ти трябва подходящ дорник на който да навиваш.
И е добре да го захванеш на ръчна дрелка и да го въртиш с нея (това за удобство , а и става по добре) |
|
|
 |
mitachi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 01, 2006 19:01 Заглавие: Re: ре |
|
|
| Anonymous написа: | | gmg_service написа: | Ако наистина си намерил подходяща тел,то тя трябва да е лакирана.
|
чака да видим правилно ли съм разбрал. целя кабел да е лакиран така ли навивам го само и това е.дай по подробно като за мега прост човек искам да се опитам може да стане чудо |
Приятелю! Не си губи времето напразно. Познавам хора които само с това се занимават, и не мога да кажа че 100% всичко работи дълго време. Да не говорим, че проводника може и да е алуминиев, да се припоява накрая със специален тинол, и още хиляди тънкости! По някаква случайност, работих в завода на МЕИ когато произвеждаха специални тонколони от мрамор за износ, и всичко се правеше на ръка. Та от там горе долу, знам за какво става въпрос. |
|
|
 |
XPAHKO Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 02, 2006 20:20 Заглавие: Всичко се поправя ,но дали си заслужава труда |
|
|
ivo25 откажи се.Трудно е да се направи на ръка!Трябва ти дорник с 0.2 - 0.3 mm по - голям диаметър от сърцевината на магнита.Върху него правиш пръстен от хартия с 2 сантиметра по-дълъг от стария и започваш да навиваш на ръка.Водещ фактор е диаметъра на проводника и броят навивки ,а не дължината на проводника както си писал.В някои случаи намотката е двуслойна .Навиваш първият ред ; мажеш лепило или лак(внимавай да не залепиш хартията за дорника) и правиш втория ред отгоре.Не навивай стегнато ,защото трудно ще извадиш получената шпула ,а и има вероятност навивки от горния ред да преминат в долния.След като изсъхне лепилото вадиш шпулата с въртеливи движения от дорника и я поставяш в магнита.Трябва да влиза в отвора леко без усилие и задирания.Това е леката част! Както си забелязал при разглобяването ; под рупора на говорителя има пружинираща мембрана .Пренавитата шпулка се залепя за мембраната и се центрова да има ход напред и назад , като при движението навън не трябва да се вижда проводника за да няма магнитни загуби.Готовото "изделие" отново се пробва да няма стържене или блокиране при движението си.Ако всичко е в норма лепи се конусният рупор ,запояват се изводите, изрязва се излишъка от хартиения пръстен и се затапва да не влизат чужди тела в магнита.Не съм специалист ,това е любителски опит правил съм го от спортна злоба.С течение на времето от загряването лепилото става крехко и проводника се разплита, голям проблем е и центроването затова и те посъветвах да се откажеш.
P.S. Ако беше се регистрирал щях да споделя опита си в лично съобщение ,а така всички научиха за това фиаско. |
|
|
 |
иво25 Гост
|
Пуснато на: Сря Авг 02, 2006 21:18 Заглавие: Re: Всичко се поправя ,но дали си заслужава труда |
|
|
| XPAHKO написа: | ivo25 откажи се.Трудно е да се направи на ръка!Трябва ти дорник с 0.2 - 0.3 mm по - голям диаметър от сърцевината на магнита.Върху него правиш пръстен от хартия с 2 сантиметра по-дълъг от стария и започваш да навиваш на ръка.Водещ фактор е диаметъра на проводника и броят навивки ,а не дължината на проводника както си писал.В някои случаи намотката е двуслойна .Навиваш първият ред ; мажеш лепило или лак(внимавай да не залепиш хартията за дорника) и правиш втория ред отгоре.Не навивай стегнато ,защото трудно ще извадиш получената шпула ,а и има вероятност навивки от горния ред да преминат в долния.След като изсъхне лепилото вадиш шпулата с въртеливи движения от дорника и я поставяш в магнита.Трябва да влиза в отвора леко без усилие и задирания.Това е леката част! Както си забелязал при разглобяването ; под рупора на говорителя има пружинираща мембрана .Пренавитата шпулка се залепя за мембраната и се центрова да има ход напред и назад , като при движението навън не трябва да се вижда проводника за да няма магнитни загуби.Готовото "изделие" отново се пробва да няма стържене или блокиране при движението си.Ако всичко е в норма лепи се конусният рупор ,запояват се изводите, изрязва се излишъка от хартиения пръстен и се затапва да не влизат чужди тела в магнита.Не съм специалист ,това е любителски опит правил съм го от спортна злоба.С течение на времето от загряването лепилото става крехко и проводника се разплита, голям проблем е и центроването затова и те посъветвах да се откажеш.
P.S. Ако беше се регистрирал щях да споделя опита си в лично съобщение ,а така всички научиха за това фиаско. | значи правя един ред и мажа с лак и чакам да исъхне.после.? притеснява ме че не знам как ще се одели + от - като проводника е цял.? |
|
|
 |
mitachi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 02, 2006 21:33 Заглавие: |
|
|
Тая година цели проводници, а догодина с (+) и (-). Ха, ха ха!
Тодор Живков, не помня коя година. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|