Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ексцентрични високоговорители

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Крум
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юли 24, 2006 22:23    Заглавие: Ексцентрични високоговорители Отговорете с цитат

Винаги съм се чудил защо на някои стари елиптични говорители магнита не е разположен в центъра на мембраната а е изместен надолу?!? Какво се е целяло с това!? Според мен това е технологично по-трудно за изпълнение Shocked
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Пет Юли 28, 2006 20:24    Заглавие: Re: Ексцентрични високоговорители Отговорете с цитат

Крум написа:
Винаги съм се чудил защо на някои стари елиптични говорители магнита не е разположен в центъра на мембраната а е изместен надолу?!? Какво се е целяло с това!? Според мен това е технологично по-трудно за изпълнение Shocked

Най вероятно,така се постига по-широка честотна лента,макар,че същите говорители се използват по- скоро като басови,в комбинация с един високочестотен(тези със зелената,твърда мембрана).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Крум
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юли 29, 2006 21:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy Изглежда повечето потребители тук са по-млади от последните произведени такива говорители...

Цитат:
Най вероятно,така се постига по-широка честотна лента,макар,че същите говорители се използват по- скоро като басови,в комбинация с един високочестотен(тези със зелената,твърда мембрана).

Хм... Мембраната им е толкова твърда, че за ниски честоти не стават Rolling Eyes Мислех си дали по-скоро не са направени така за да имат някаква насоченост на диаграмата на излъчване под ъгъл. Тях ги слагаха на старите радиа и тв отстрани, те нямаха предни говорители.
Търкалят ми се в къщи такива и ми е жал да ги изхвърля от времето, когато се занимавах с ремонти...
А имам и по стари антики с електромагнит вместо постоянен такъв. Тогава пък производството на магнити е било сигурно скъпа технология...
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Съб Юли 29, 2006 21:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Крум написа:
Very Happy Изглежда повечето потребители тук са по-млади от последните произведени такива говорители...

Цитат:

Хм... Мембраната им е толкова твърда, че за ниски честоти не стават Rolling Eyes Мислех си дали по-скоро не са направени така за да имат някаква насоченост на диаграмата на излъчване под ъгъл. Тях ги слагаха на старите радиа и тв отстрани, те нямаха предни говорители.
Търкалят ми се в къщи такива и ми е жал да ги изхвърля от времето, когато се занимавах с ремонти...
А имам и по стари антики с електромагнит вместо постоянен такъв. Тогава пък производството на магнити е било сигурно скъпа технология...

Под ниски честоти, не разбирам 20 или 30 херца,но тогава изискванията са били по скромни.Освен това ги включваха в двулентови "озвучителни тела",в комбинация със споменатия по горе високочестотен...забравих му името.В старите ТВ-ри ги слагаха наистина от страни,а отпред беше ВЧ-то.Колкото до мембраната си прав-доста е твърда,и да се чуди човек-откъде този бас.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Нед Юли 30, 2006 18:21    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
Колкото до мембраната си прав-доста е твърда,и да се чуди човек-откъде този бас.

Сещам се за две причини. Все пак тогава се захранваха от лампови стъпала, чийто звук още се мъчат да догонят някои. И другата - магнитите на тези говорители бяха много яки - оттам по-силен момент върху мембраната при един и същи ток през бобинката?! Rolling Eyes Де да знам
Върнете се в началото
raxell
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Авг 03, 2006 13:08    Заглавие: ре: Отговорете с цитат

Госте , всичко си объркал , Very Happy . Твърда мембрана , с твърдо късоходово окачване.......... Smile
Относно електомагнита на говотителите - ползва се като дросел в захранването на ламповите приемници , по този начин се пести място и средства /има и други нещица но да не задълбавам/ не е била скъпа технология производството на постоянни магнити .

Сега на главния ти въпрос , за екцентрицитета на шпулата в коментираните говорители , така се постига по линейна АЧХ , разсейват се паразитните резонанси в по широк диапазон за сметка на амплитудата им , все пак това е широколентов говорител Very Happy
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети