|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Крум Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 24, 2006 22:23 Заглавие: Ексцентрични високоговорители |
|
|
Винаги съм се чудил защо на някои стари елиптични говорители магнита не е разположен в центъра на мембраната а е изместен надолу?!? Какво се е целяло с това!? Според мен това е технологично по-трудно за изпълнение  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пет Юли 28, 2006 20:24 Заглавие: Re: Ексцентрични високоговорители |
|
|
| Крум написа: | Винаги съм се чудил защо на някои стари елиптични говорители магнита не е разположен в центъра на мембраната а е изместен надолу?!? Какво се е целяло с това!? Според мен това е технологично по-трудно за изпълнение  |
Най вероятно,така се постига по-широка честотна лента,макар,че същите говорители се използват по- скоро като басови,в комбинация с един високочестотен(тези със зелената,твърда мембрана). |
|
|
 |
Крум Гост
|
Пуснато на: Съб Юли 29, 2006 21:28 Заглавие: |
|
|
Изглежда повечето потребители тук са по-млади от последните произведени такива говорители...
| Цитат: | | Най вероятно,така се постига по-широка честотна лента,макар,че същите говорители се използват по- скоро като басови,в комбинация с един високочестотен(тези със зелената,твърда мембрана). |
Хм... Мембраната им е толкова твърда, че за ниски честоти не стават Мислех си дали по-скоро не са направени така за да имат някаква насоченост на диаграмата на излъчване под ъгъл. Тях ги слагаха на старите радиа и тв отстрани, те нямаха предни говорители.
Търкалят ми се в къщи такива и ми е жал да ги изхвърля от времето, когато се занимавах с ремонти...
А имам и по стари антики с електромагнит вместо постоянен такъв. Тогава пък производството на магнити е било сигурно скъпа технология... |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Съб Юли 29, 2006 21:57 Заглавие: |
|
|
| Крум написа: | Изглежда повечето потребители тук са по-млади от последните произведени такива говорители...
| Цитат: | | Най вероятно,така се постига по-широка честотна лента,макар,че същите говорители се използват по- скоро като басови,в комбинация с един високочестотен(тези със зелената,твърда мембрана). |
Хм... Мембраната им е толкова твърда, че за ниски честоти не стават Мислех си дали по-скоро не са направени така за да имат някаква насоченост на диаграмата на излъчване под ъгъл. Тях ги слагаха на старите радиа и тв отстрани, те нямаха предни говорители.
Търкалят ми се в къщи такива и ми е жал да ги изхвърля от времето, когато се занимавах с ремонти...
А имам и по стари антики с електромагнит вместо постоянен такъв. Тогава пък производството на магнити е било сигурно скъпа технология... |
Под ниски честоти, не разбирам 20 или 30 херца,но тогава изискванията са били по скромни.Освен това ги включваха в двулентови "озвучителни тела",в комбинация със споменатия по горе високочестотен...забравих му името.В старите ТВ-ри ги слагаха наистина от страни,а отпред беше ВЧ-то.Колкото до мембраната си прав-доста е твърда,и да се чуди човек-откъде този бас. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Юли 30, 2006 18:21 Заглавие: |
|
|
| helios написа: | | Колкото до мембраната си прав-доста е твърда,и да се чуди човек-откъде този бас. |
Сещам се за две причини. Все пак тогава се захранваха от лампови стъпала, чийто звук още се мъчат да догонят някои. И другата - магнитите на тези говорители бяха много яки - оттам по-силен момент върху мембраната при един и същи ток през бобинката?! Де да знам |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 03, 2006 13:08 Заглавие: ре: |
|
|
Госте , всичко си объркал , . Твърда мембрана , с твърдо късоходово окачване..........
Относно електомагнита на говотителите - ползва се като дросел в захранването на ламповите приемници , по този начин се пести място и средства /има и други нещица но да не задълбавам/ не е била скъпа технология производството на постоянни магнити .
Сега на главния ти въпрос , за екцентрицитета на шпулата в коментираните говорители , така се постига по линейна АЧХ , разсейват се паразитните резонанси в по широк диапазон за сметка на амплитудата им , все пак това е широколентов говорител  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|