Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за компаратор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Авг 09, 2006 15:24    Заглавие: Въпрос за компаратор Отговорете с цитат

И по-точно за използването на ОУ като такъв.
Стандартно знам че ОУ се захранват от двуполярен симетричен източник(изключваме ОУ които се захранвант от еднополярен),обаче тука из нета гледам за използването на ОУ като компаратор и на повечето схеми които са дадени захранването е еднополярно Shocked.Дори имаше една схема със 741 който също беше захранен еднополярно Shocked.И това ми е въпроса-правилно ли е да се захранва от еднополярен източник ОУ когато е свързан като компаратор или си трябва да е с двуполярен Question
П.П-Аз все си мисля че трябва да е с двуполярно Rolling Eyes
П.П2-В книгите които имам не пише нищо с изключение на Шишковата Полупроводникова техника 2 в която има 2 странички по въпроса и то само за чиповете които са си компаратори а не за ОУ като такъв.
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 09, 2006 17:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Когато ползваш ОУ с 2полярно напр.на изхода получаваш +/- напр спрямо маса.А с 1еднополярно +/0.Можеш спокойно да го ползваш за компаратор с 1нополярно U.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 09, 2006 17:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси много Very Happy
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Авг 10, 2006 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Когато захранването е еднополярно при покой(абсолютно еднакви входни напрежения) тогава на изхода имаш половината от захранващото. Така е и при двуполярно само, че там казваме че е нула защото мериш между средната точка (която е масата).
ОУ може да се използва като компаратор например за 741 типичния коефициент на усилване е 100 000 пъти, това значи, че при разлика на входните напрежения от 100 uV (сто микроволта !) на изхода ще се получи 10 V. Ако на входа "+" е 100 uV повече от на входа "-" се получава +10 V ако е обратно се получава - 10 V. Но за да можеш да получиш +/- 10 V на изхода е необходимо да имаш захранващо напрежение малко над +/- 10 V. От тук нататък мисля, че сам можеш да се сетиш как да подаваш сигнала към цифрови интегрални схеми или каквото е в твоя случай. Smile Има една книга "Приложение на Операционните усилватели" мисля, че се казваше изд. Техника 1987 малка книжка със червено кафеникави-кръгове. Много е добра. Има и справочни данни, макар и за стари ОУ. Много хубаво нещо са тия ОУ всичко могат Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 10, 2006 17:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Taка и така съм почнал темата да не правя нова да питам тука
Има ли някаква разлика между µA710PC и µA710 понеже имам 710PC и нещо не намирам даташийт за него никъде Rolling Eyes
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети