| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 09, 2006 15:24 Заглавие: Въпрос за компаратор |
|
|
И по-точно за използването на ОУ като такъв.
Стандартно знам че ОУ се захранват от двуполярен симетричен източник(изключваме ОУ които се захранвант от еднополярен),обаче тука из нета гледам за използването на ОУ като компаратор и на повечето схеми които са дадени захранването е еднополярно .Дори имаше една схема със 741 който също беше захранен еднополярно .И това ми е въпроса-правилно ли е да се захранва от еднополярен източник ОУ когато е свързан като компаратор или си трябва да е с двуполярен
П.П-Аз все си мисля че трябва да е с двуполярно
П.П2-В книгите които имам не пише нищо с изключение на Шишковата Полупроводникова техника 2 в която има 2 странички по въпроса и то само за чиповете които са си компаратори а не за ОУ като такъв. _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 09, 2006 17:28 Заглавие: |
|
|
| Когато ползваш ОУ с 2полярно напр.на изхода получаваш +/- напр спрямо маса.А с 1еднополярно +/0.Можеш спокойно да го ползваш за компаратор с 1нополярно U. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Авг 09, 2006 17:38 Заглавие: |
|
|
Мерси много  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Авг 10, 2006 16:04 Заглавие: |
|
|
Когато захранването е еднополярно при покой(абсолютно еднакви входни напрежения) тогава на изхода имаш половината от захранващото. Така е и при двуполярно само, че там казваме че е нула защото мериш между средната точка (която е масата).
ОУ може да се използва като компаратор например за 741 типичния коефициент на усилване е 100 000 пъти, това значи, че при разлика на входните напрежения от 100 uV (сто микроволта !) на изхода ще се получи 10 V. Ако на входа "+" е 100 uV повече от на входа "-" се получава +10 V ако е обратно се получава - 10 V. Но за да можеш да получиш +/- 10 V на изхода е необходимо да имаш захранващо напрежение малко над +/- 10 V. От тук нататък мисля, че сам можеш да се сетиш как да подаваш сигнала към цифрови интегрални схеми или каквото е в твоя случай. Има една книга "Приложение на Операционните усилватели" мисля, че се казваше изд. Техника 1987 малка книжка със червено кафеникави-кръгове. Много е добра. Има и справочни данни, макар и за стари ОУ. Много хубаво нещо са тия ОУ всичко могат  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 10, 2006 17:34 Заглавие: |
|
|
Taка и така съм почнал темата да не правя нова да питам тука
Има ли някаква разлика между µA710PC и µA710 понеже имам 710PC и нещо не намирам даташийт за него никъде  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
|