Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

SonyFQ60K-тъмна хоризонтална ивица
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
jordanik
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 13, 2006 19:20    Заглавие: SonyFQ60K-тъмна хоризонтална ивица Отговорете с цитат

Телевизора е на 2 месеца,модела е KV- FQ60K 100Hz,шаси AE6B v.4.20.Проблема се появи скоро.Щом поработи 10 минути в долната част на екрана се появява тъмна хоризонтална ивица,която се вижда само на много светъл фон.Тя не е постоянна,а като се вгледаш в нея,на моменти почти изчезва.Допитах се до руснаците и те ми казаха,че това било нормално за кинескопите на Сони29" и било обусловено от конструктивни особености на Тринитрона.Не можело да се отстрани ивицата,а само да се приглуши максимално,като от сервизното меню се промени размера по вертикала.Влязох в това меню,но не мога да разбера,кой точно параметър да променя.Въпросът ми е ,дали наистина това не е повреда/имам 21"Сони50Hz,който няма такава ивица/ и ако може да ми пратите инфо за параметрите,които се намират в сервизното меню.Предварително благодаря на отзовалите се!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zapad
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 13, 2006 20:21    Заглавие: Отговорете с цитат

това ми се струва ,че е хардуерен проблем, а щом е на 2 месеца що не му ползваш гаранцията?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 14, 2006 8:10    Заглавие: Отговорете с цитат

zapad написа:
това ми се струва ,че е хардуерен проблем, а щом е на 2 месеца що не му ползваш гаранцията?

Защо им давате такива съвети след като във въпроса има противоречия?Така пак ще го закъсат колегите в някой сервиз.Вижте какво са му казали братята-вертикален размер.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 14, 2006 10:51    Заглавие: Отговорете с цитат

И на мен ми се струва,че в отговора на руснаците има противоречие,но ето какво точно ми написаха:"темная строка получалась телевизоре из-за того, что строка
совпадала с нитью усиления маски кинескопа.Это особенность кинескопов Тринитрон.Убрать удалось немного изменив в сервисе параметры размера по вертикали.Главное чтобы строка не совпадала с нитью.
Регулировки в сервисе таких телевизоров требуют значительного опыта,
потому можно полностью вывести из строя телевизор." Иначе този дефект го има и при техните телевизори,но изглежда те не го смятат за повреда,макар че е много дразнещо.Какво ще ме посъветвате,да пипам ли в сервизното меню или да го нося на сервиз?И дали мога да извикам човек от сервиза в къщи,защото телевизора е огромен и не се събира в колата?
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 14, 2006 15:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересна работа. Тези констуктивни дефекти при 29-ките зачестиха. Такива черти с различен размер и положение (вертикални/хоризонтални) все по често се срещат при новите модели на Сони, LG, Филипс и Панасоник.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 14, 2006 16:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе явно въудошевени от новия Закон за потребителя, някой капризни клиенти търсят несъществуващ дефект и пускат пост в професионалния форум, за да им потвърдим съмненията, че такъв дефект съществува.После обсаждат гаранционните сервизи с намерението да им се смени телевизора.Както и някакъв видя същата черта във Филипс сега и в Сони. Не мога да разбера хора професионалисти да отговарят така лекомислено и прибързано без да са видели каква аджеба (турски термин в смисъл на учудване) е тази черта.Друго е ако не работи въобще или колегата задава професионално въпроса.Тогава може и без око да види.
Това е все едно аз да пусна пост в медицинския форум, че ми е излязла пришка на оная работа и да ги питам може ли да е трипер.Може да е всичко.Как ще ми отговорят?Най добре е ампутация.
Нали разбирате че отговорите по принцип не помагат на никого.
Не забравяйте колеги, че Закона за потребителя важи и за извънгаранционните апарати.Ще се намират тепърва капризни клиенти , който ще Ви отравят живота в периода на гаранцията, която давате.Ако след ремонта намери черти и си поиска парите обратно чрез комисията?Какще докажем, че чертите ги е имало и преди това, като апарата не е работел?
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 14, 2006 17:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Конкретно за тия коментирани черти, сенки и линии и аз съм ги виждал, но наистина не влизат в никоя досегашна категория дефекти. Тепърва има да ни изненадват с такъв род притенции. Преди 3-4 години нямаше толкова брак във вноса на телевизорите. Сега може да е нещо дребно недогледано, но производителя го допуска до пазара и после ние да се ядосваме. Трябва своевременно да изискваме тех. сводки от вносителите за постоянните промени в конфигурацията на моделите. Абе прави са си клиентите. Наистина те какво са виновни за недобре свършената работа на производителя.
Върнете се в началото
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Пон Авг 14, 2006 20:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
... Маска, применяемая в трубках фирмы Sony (Mitsubishi, ViewSonic), представляет собой тонкую фольгу, на которой процарапаны тонкие вертикальные линии. Она держится на горизонтальной (одной в 15", двух в 17", трех и более в 21") проволочке, тень от которой видна на экране. Эта проволочка применяется для гашения колебаний и называется damper wire. Ее хорошо видно, особенно при светлом фоне изображения на екране.

Цитат:
Некоторым пользователям эти линии принципиально не нравятся, другие же наоборот довольны и используют их в качестве горизонтальной линейки.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 14, 2006 20:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Въпросните ленти са две една в долния край на растера и една в горния и са типични за всички тринитрон кинескопи-дължат се на две много тънки телчета вътре в кинескопа,които са опънати да придържат маската.Виждат се много трудно и само при вглежане отблизко в растера.Обикновенно ползвайки настройката VCENTER е възможно горе-долу да се откоригира растера така че да станат едва забележими.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
grishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 14, 2006 20:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Като ги купуват зяпат,а като ги гледат,ги гледат с лупа и в кого е контрата в търговеца,или в този който е поел гаранцията.И хубавото е,че повечето от хората гледат предаването,а не недостатъците на този или онзи кинскоп.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети