Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

АНТЕНА С ДИСТАНЦИОННО
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
omegata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: gabrovo

МнениеПуснато на: Сря Сеп 15, 2004 9:52    Заглавие: АНТЕНА С ДИСТАНЦИОННО Отговорете с цитат

Колеги миналия ден изпаднах в страхотно настроение донесоха ми тел.GOLDSTAR от по старичките модели 29 каналните с процесор SAA1293 беше разпрограминана паметта и от цялата работа се оказа че хорицата си купили супер антена с дистанционно да си я връткали наляво надясно да си изчистват картината и се оказа че дистанционното на тази прословута антена влиза в сервизния режим на телевизора и елате да видите какъв кеф настава за собственниците на тв.Кой произвежда това изпъление дистанционното е изпълнено с 4001 и зависи как ще се отрази лъча в повечето случаи
влиза в настройките на процесора
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 15, 2004 15:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо ме съмнява това да е проблема. Не виждам как с 4001 може коректно да се симулира ITT протокол.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 16, 2004 7:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен нее калпава антената, а телевизора.
Кой произвежда телевизори, на които можеш толкова лесно да влезеш в сервизен режим. Всъщност харесвам Голдстар-ите, но може би не си разбрал от какво точно се е смахнал.
omegata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: gabrovo

МнениеПуснато на: Чет Сеп 16, 2004 10:54    Заглавие: Отговорете с цитат

за няколко дена два GOLDSTAR-A минаха през сервиза ми
и хората са с такива антени и ми казаха че по време на настройки на антената започвали да излизат разни индикации на панела на телевизора каквито не са виждали и след това вече няма телевизор същия проблем имаше и друг колега в града пак така със същата антена и телевизор
Върнете се в началото
Tisho
Гост

МнениеПуснато на: Пет Сеп 17, 2004 8:27    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
Нещо ме съмнява това да е проблема. Не виждам как с 4001 може коректно да се симулира ITT протокол.

Не му трябва да се симулира коректно...
Зависи от къде как се отрази а и протокола който ползва SAA1293 не е от най защитените срещу смущения.
Но пък дистанционното на този тип антени е много култово.Светодиода който показва че излъчва е на около 1см от мястото където му е предвидено да се покаже през кутията Confused

Това го гледах и аз едни познати си бяха купили такава антена.
Обяснението започна по следния начин :
Завъртяхме си антената и.... на телевизора започнаха да излизат първо CH после OP и.... Shocked

Да си призная и аз ползвах това дистанционно да вляза в сервизния режим за да мога да оправя бъркотията. Не винаги става ама като задържиш бутона и започнеш да местиш дистанцонното насам-натам и става.
Въпроса е кой нормален човек прави дистанционно с 4001 ???? Evil or Very Mad

Бива боклуци да се продават по магазините ама то вече нищо свясно не можеш да си купиш!!! Sad
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 17, 2004 8:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Tisho, след това изказване
Цитат:
протокола който ползва SAA1293 не е от най защитените срещу смущения
се надявам, че все пак знаеш начина на кодиране който се ползва от този процесор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Сеп 17, 2004 16:41    Заглавие: Отговорете с цитат

и какъв е начина който се използва от този процесор ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 17, 2004 17:42    Заглавие: Отговорете с цитат

alexandro28, ако въпроса ти е към мен, то този процесор използва така наречения PPM(flash mode) протокол. Трансмитера (кодера) му е SAA1250 например. Има достатъчно инфо по въпроса и можеш да прочетеш например тук:
http://www.xs4all.nl/~sbp/knowledge/ir/itt.htm
Секцията за ITT протокол.
Не твърдя, че начина на кодиране е кой знае колко сложен, НО това е един доста старичък комплект (предавател - приемник /процесор1293/) и точно поради тази причина времевите съотношения в приеманата команда са доста критични. Самия процесор (именно този 1293) декодира това което му идва по IR входа и на "хардуерно" ниво! Има "регистър" който проверява това което е дошло по входа дали съответства на протокола и ако да, се генерира вътрешно прекъсване към ядрото на процесора където пък се проверява дали е получена валидна команда като адрес и данни.
Та заради това ми се струва малко вероятно.
Много ми се ще да погледна един такъв пулт (от антената де) или поне малко повече подробности как е направен (като схемичка).
Върнете се в началото
Tisho
Гост

МнениеПуснато на: Вто Сеп 21, 2004 22:43    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
alexandro28, ако въпроса ти е към мен, то този процесор използва така наречения PPM(flash mode) протокол. Трансмитера (кодера) му е SAA1250 например. Има достатъчно инфо по въпроса и можеш да прочетеш например тук:
http://www.xs4all.nl/~sbp/knowledge/ir/itt.htm
Секцията за ITT протокол.
Не твърдя, че начина на кодиране е кой знае колко сложен, НО това е един доста старичък комплект (предавател - приемник /процесор1293/) и точно поради тази причина времевите съотношения в приеманата команда са доста критични. Самия процесор (именно този 1293) декодира това което му идва по IR входа и на "хардуерно" ниво! Има "регистър" който проверява това което е дошло по входа дали съответства на протокола и ако да, се генерира вътрешно прекъсване към ядрото на процесора където пък се проверява дали е получена валидна команда като адрес и данни.
Та заради това ми се струва малко вероятно.
Много ми се ще да погледна един такъв пулт (от антената де) или поне малко повече подробности как е направен (като схемичка).

Разгледах кодировката по подробно (ако може това да се нарече кодиране ) и ми стана ясно защо се получава така...

При положение че кое е 1 и кое е 0 се определя от времето между два импулса Laughing ти трябва един прост генератор на импулси с честота равна на модулационната и си готов Cool.
Единственното условие е да има в какво да се отрази сигнала така че приемника да получи и някой позакаснял сигнал (от отражението ) спрямо основния и си готов останалото е въпрос на късмет коя команда ще се улучи.
Както междувпрочем става с дистанционното на антената.
4001 е свързано като генератор с няколко резистора един тример и кондензатор(може и да са няколко не помня точно).

Та значи командата за влизане в сервизния режим на телевизора е:
числото 50 (110010) като му добавиш и адрес (само не разбрах дали е в HEX написаното в таблицата ?!?) Exclamation

Иначе казано изглежда по следния начин:

Да кажем че адреса е 0101:

|__|_|_|__|_|__|__|__|_|_|__|_|__|

Е като гледаш какво представлява бутона S(service) мислиш ли че е много трудно да се уцели случайно .
Аз не Exclamation
Още повече че в приемника най вероятно е най обикновен преместващ регистър.
Според мен ако в предавателя и приемника ITT бяха направили следното нещо нямаше да има проблеми Wink :
При натискане на бутон се изпраща командата 2 пъти а в приемника се прави проверка дали първата и втората 10 бит-ова дума съвпадат и чак след това се прави процедура по опознаване на командата Cool (Така работят енкодер-декодер чиповете на Motorolla - MC145026 -MC145028) .
Въпрос на 10-ина реда сорс код е... Wink

Тази идея я ползвах в една система за дистанционно управление разликата е че вместо IR ползвам предавател и приемник на 433Mhz.А енкодера и декодера са с PIC-ове.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 22, 2004 5:34    Заглавие: DU Отговорете с цитат

Цитат:
Единственното условие е да има в какво да се отрази сигнала така че приемника да получи и някой позакаснял сигнал (от отражението ) спрямо основния и си готов останалото е въпрос на късмет коя команда ще се улучи.
Светлината изминава 1м за около 3 наносекунди-пита се колко може да закъснее отразения сигнал в стая дълга 5 метра например??! По скоро става въпрос за интерференция. Пробвай да промениш честотата на 4011 за да видиш дали ще спре да смущава /може би ще спре и да управлява антената обаче/.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети