|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 29, 2006 0:51 Заглавие: UV-лампи и очила /видове и предназначение |
|
|
Вземам повод от тук [url=http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=22339&topicshow=Търся%20да%20купя%20кварцова%20(ултравиолетова)%20лампа] Търся да купя кварцова (ултравиолетова) лампа [/url]
RC написа :
| Цитат: | | ..... знам, че ултравиолета бива "мек" и "твърд" и се различават по дължината на вълната и се използва за различни приложения (ако те интересува - мога да ги спомена) . При всички случаи обаче се използва кварцово стъкло за балон или тръба тъй като то пропуска този спектър, за разлика от "обикновенното" натриево или калиево стъкло от което се прави листово прозоречно стъкло и балони за лампи с нажежаема волфрамова жица, халогенни и луминисцентни лампи (с бяла или "дневна" светлина). Т.н. "кварцови" лампи са в инфрачервения спектър (противоположен на този за който се пита! Те по-скоро греят, отколкото светят). |
Интересуват ме видовете "UV" и приложението им.
В частност, става въпрос за UV Leak Detektors - откриване на пропуски в херметични инсталации, чрез вкарване на контрасно вещество, фосфлоуресциращо на UV лъчи.
Не знам нищо за параметрите на тези UV лампи, освен мощноста им - 50w - 150w. Продават ли се някъде, например UV-крушки 12v/55W, и какъв да е спектъра им ?
Освен това, ме интересуват и очилата (определено не приличат на тези в солариумите http://solarbg.com/aksesoari.php ). Може би са близки до тези на зъболекорите ?
UV Fluorescent Enhancing Safety Glasses
За сега тези комплекти UV Leak Detektors , които се продават тук, са излишно скъпи .
Последната промяна е направена от plm на Вто Авг 29, 2006 2:45; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 29, 2006 2:00 Заглавие: |
|
|
Опсс .... Току що се натъкнах на това :
http://www.keep-it-kool.com/uv_led/info_uvled.html
Там изглежда пише, че : " UV-A спектъра , е по-малко вреден и най-подходящ за UV Leak Detektors ". Тоест ,видимо това е търсения спектър.
Та значи, остава въпроса , Кои от известните на пазара UV-лампи имат този спектър на излъчване ???
И къде да ги намеря . Трябват ли им някакви специални филтри . А как стои въпроса със светодиодните UV излъчватели ??
 |
|
|
 |
plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 31, 2006 19:09 Заглавие: |
|
|
| Някой ще даде ли информация за разните живачни или натриеви лампи, които се намират по-лесно ? На какъв спектър работят . Правили ли сте експерименти с тях. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|