Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

вграден програматор за single-supply ICSP (18F4550)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 16, 2006 12:50    Заглавие: вграден програматор за single-supply ICSP (18F4550) Отговорете с цитат

Здравейте!

Ще си правя едно USB-устройство с PIC18F4550 и смятам да му сложа малко модифициран BootLoader, за да си качвам firmware-a директно през USB.
За целта обаче трябва да програмирам поне 1 път BootLoader-а по "нормален" начин. Мисля да направя вграден програматор в платката, защото 44-пиновия TQFP пакет не пасва в стандартни цокли така или иначе.
Смятам да използвам функцията му "single-supply ICSP". До колкото разбирам в това положение MCLR и PGM трябва да са свързани с Vdd, а PGC(Clock) и PGD(Data) са нормално свързани.
Смятам в режим на програмиране да се минава само ръчно с местене на джъмпери, така след като един път (или повече Smile ) съм заредил BootLoader, пиновете са свободни за ползване.
И ето тук възникват няколко въпроса:
- ще използвам USB->Serial адаптер, така че напрежение ще има само 5V -> всичко ли ще мога да свържа директно или все пак че ми трябват ВС337 транзистори?
- как точно трябва да свържа MCLR и PGM за да ползвам като програматор опцията за JDM?

Имам две схеми - едната за сериен програматор за ICSP, но само за високи волтажи, другата за паралелен порт с ниски волтажи. Ще кача двете, а по-късно ще се опитам да сглобя нещо сам...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Сеп 16, 2006 18:18    Заглавие: Re: вграден програматор за single-supply ICSP (18F4550) Отговорете с цитат

duni написа:
Мисля да направя вграден програматор в платката, защото 44-пиновия TQFP пакет не пасва в стандартни цокли
Ако правиш програматора на платката защо ти е bootloader? Изведи си пиновете VDD, VSS, MCLR, PGM, PGC, PGD на един ICSP конектор и програмирай през него. От друга страна за програмиране са ти достатъчни само VSS, PGC и PGD. като на ресета трябва да подадеш постоянно напрежение +13V. Така PIC-а влиза в режим на програмиране.
В повечето случаи не се налага да се слагат джъмпери, просто свържи ICSP-то директно към програмиращите пинове и MCLR, а към останалата верига ги свържи с по меки резистори.
Схемата която си прикачил е на PIC-PG2 на Олимекс. Wink Води се JDM програматор или COM84.
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 16, 2006 20:20    Заглавие: Отговорете с цитат

ами искам само при първото записване да използвам програматор, а после директно да си качвам новия код без да се налага да включвам сериен адаптер и т.н.
По принцип контролера ще служи като I/O-карта с 8 endpoint-а, по-специално за управление на телескоп + камерата му и малко сензори на I2C шина, като голяма част от работата се поема от други контролери по-нататък във веригата. Освен това всичко ще се прави с Mac OS X, т.е. за да го програмирам от начало най-вероятно ще използвам Windows-PC или виртуално PC .
Така че не очаквам всичко да сработи от първия път.. даже не и от петия... Много по-удобно ще ми е да го ъпдейтвам "on the fly".
Другия проблем, който всъщност ме интересува, както отбелязах е следния:
програматора ще е сериен, а серийния порт ще е от USB-адаптер. До колкото знам не е добре да се ползват напреженията на порта за MCLR, особено на лаптопи с ограничени мощности. Затова реших да използвам функцията low-voltage (или single-supply) ICSP, т.е. всичко е на 5В и няма нужда от 13В. Въпросът е какво е най-удачно да променя в схемата на PIC-PG2 за да стане това?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 16, 2006 20:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди да променяш каквото и да е било - вземи попрочети (портове, шини, протоколи на обмен...)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 16, 2006 20:43    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
Преди да променяш каквото и да е било - вземи попрочети (портове, шини, протоколи на обмен...)

сега чертая променената схема по въпроса, като я свърша и се уверя че не е някаква глупост ще я постна.
така като гледам нужни са само промени за волтажа MCLR и PGM да не е на Vss, но както казах, като се уверя че наистина е така и всичко трябва да е точно ще постна.
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 16, 2006 21:03    Заглавие: Отговорете с цитат

- Знаеш ли какво е ICSP?
- Знаеш ли за какво е low voltage?
- PIC-овете се програмират само след като пададеш 13V на MCLR (новите са 12V, обърни внимание какъв е твоя защото на 13V изгарят).
- Може ли преp bootloader-а да се програмират фюсовете? (не съм запознат)
- Сигурен ли си че ще подкараш USB-то, дори и използвайки готовите сорсове на microchip?
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 16, 2006 21:33    Заглавие: Отговорете с цитат

1 - In-Circuit Serial Programming (ICSP) - с google първото което излиза е на microchip, после има колкото си искаш обяснения

2 - A method called LVP (or Low Volt Programming) is available for newer PIC devices - as it suggests you don't need the higher voltage. The disadvantage is that you loose one pin which may be ok for larger 40 pin devices but probably not for 18 pin devices. It would depend on your circuit requirements.

Note: You can only change from LVP to HVP (High Volt Programming - normal ICSP programmer) if you have an HVP programmer. The parts that are LVP capable are factory shipped with LVP enabled. So always pull the PGM line low with 10k (approx.) when first programming (with HVP).
под "newer PIC devices" се има предвид и 4550
- придържайки се към листовките на microchip и изречението "The parts that are LVP capable are factory shipped with LVP enabled." смея да твърдя че чисто нов 4550 може да бъде програмиран в такъв режим, което и смятам да направя, защото мисля че така е по-сигурно, след като използвам адаптер а не истински сериен порт от дъното.

3 - не знам, всъщност не знам какво имаш в предвид.

4 - да

благодаря за отговорите, както казах, като го направя ще постна схема, ако някой я търси за напред.
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 17, 2006 11:21    Заглавие: Отговорете с цитат

извинявам се предварително за въпроса, но искам да попитам защо темата е преместена в раздел общи приказки.
според стикнатата тема в раздел обща електроника мисля, че тук става въпрос за:
"Тук се задават въпроси за несерийно произвеждани и любителски устройства (ТНТМ)"

просто искам да знам, за да не пускам теми в грешни раздели...
явно аз не разбирам правилата правилно, защото малко по-надолу в обща електроника стои темата
"Проблем с дигитална камера JVC" , която от своя страна не е преместена, а според правилата, така както аз ги разбирам, попада в категорията:
"Въпроси за ремонт на серийно произведена битова електроника се задават в Ремонти на . . . ",
а друга тема по-надолу "Браншът "Електроника"" може би също е за тук.
А по тематика "От какво може да пробие транзистор" в обща електроника и "Капацитет на керамични кондензатори" в общи приказки не се различават особено.
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 17, 2006 20:06    Заглавие: Отговорете с цитат

според вас правилна ли е тази преработка или поне на прав път ли е?
а PGM с MCLR или с VDD трябва да се свърже, за да мине в LVP режим, т.е. постоянно ли да е свързан или само при програмиране?
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 17, 2006 21:18    Заглавие: Отговорете с цитат

С 5V на ресета просто ПИК-а започва да си работи, НЕ влиза в режим на програмиране. Прочети за какво е бушона LVP и как се програмира при този случай. Сигурен съм че не е това което си мислиш.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети