|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
roshljo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 09, 2006 0:37 Заглавие: Регулатор на напрежение 13.8V - 14.4V, 30А |
|
|
Здравейте,
Искам да ви помоля за малко помощ с регулиране на напрежението при мотоциклет. Алтернаторът е трифазен (звезда) няма роторни навивки, роторът представлява постоянен магнит, така че напрежението не може да се регулира както при колите чрез промяна на тока през ротора. Обикновено се регулира чрез шунтиране на излишното електричество към маса, но сигурно има и други варианти. Моят алтернатор е трифазен (звезда), 350W и нерегулираното постоянно напрежение след изправящите диоди е максимум 30-35V. Необходимо е да го докарам до съответното напрежение за зареждане на 12-волтов оловен акумулатор, т.е. някъде около 13.8V – 14.4V (поне така пише за оригиналния регулатор за моя мотор). Изходният ток при включени всички консуматори и разреден акумулатор е около 26-28А.
Засега попаднах на следните две схеми:
1. http://store2.data.bg/roshljo/regulator.pdf
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Voltage_stabilizer
Първата успях да я изработя и да я монтирам на мотора, но въобще не съм доволен от нея, регулираше напрежението в много широки граници в зависимост от оборотите на двигателя (13V – 16.5V) и освен това по някое време просто спря да работи и в момента пак се радвам на 30V напрежение - акумулаторът ми даде фира, крушките изпоизгоряха, като натисна клаксона ме удря ток и т.н. веселба J Добре че електрониката остана здрава.
Та въпросът ми е относно втората схема – моля за вашите мнения и препоръки. Може ли да се изработи нещо, което ще върши работа, т.е. ще държи напрежението в поносими за оловен акумулатор граници, и с какви точно елементи да стане? Моля обяснете ми като на малоумен, защото нищичко не разбирам от електроника.
Аз успях да намеря само тези двете схеми, ако имате предвид и някоя друга схема, много ще съм благодарен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 09, 2006 7:57 Заглавие: Re: Регулатор на напрежение 13.8V - 14.4V, 30А |
|
|
| roshljo написа: | Здравейте,
Искам да ви помоля за малко помощ с регулиране на напрежението при мотоциклет. Алтернаторът е трифазен (звезда) няма роторни навивки, роторът представлява постоянен магнит, така че напрежението не може да се регулира както при колите чрез промяна на тока през ротора. Обикновено се регулира чрез шунтиране на излишното електричество към маса, но сигурно има и други варианти. Моят алтернатор е трифазен (звезда), 350W и нерегулираното постоянно напрежение след изправящите диоди е максимум 30-35V. Необходимо е да го докарам до съответното напрежение за зареждане на 12-волтов оловен акумулатор, т.е. някъде около 13.8V – 14.4V (поне така пише за оригиналния регулатор за моя мотор). Изходният ток при включени всички консуматори и разреден акумулатор е около 26-28А.
Засега попаднах на следните две схеми:
1. http://store2.data.bg/roshljo/regulator.pdf
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Voltage_stabilizer
Първата успях да я изработя и да я монтирам на мотора, но въобще не съм доволен от нея, регулираше напрежението в много широки граници в зависимост от оборотите на двигателя (13V – 16.5V) и освен това по някое време просто спря да работи и в момента пак се радвам на 30V напрежение - акумулаторът ми даде фира, крушките изпоизгоряха, като натисна клаксона ме удря ток и т.н. веселба J Добре че електрониката остана здрава.
Та въпросът ми е относно втората схема – моля за вашите мнения и препоръки. Може ли да се изработи нещо, което ще върши работа, т.е. ще държи напрежението в поносими за оловен акумулатор граници, и с какви точно елементи да стане? Моля обяснете ми като на малоумен, защото нищичко не разбирам от електроника.
Аз успях да намеря само тези двете схеми, ако имате предвид и някоя друга схема, много ще съм благодарен. |
Ясно е защо ти е изгоряло , просто си си мислел че регулираш с 1-та схема , би трябвало да махнеш 3-те диода към маса и да оставиш само тиристорите но и те са обърнати
Би могло да се помисли как да се попреправи схемата и не е лошо да е и с фазово регулиране ако ще е с тиристори, така ще постигнеш по точно регулиране
И все пак помисли как да сложиш тиристорите към (+) а не към (-) както е нарисувано
Нещо такова но все пак го тествай
 |
|
|
 |
roshljo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 09, 2006 17:31 Заглавие: |
|
|
Мерси за предложението, но май няма как да го реализирам. Работата е там, че на мотора няма никакво място и няма къде да слагам разни радиатори, защото не можах да намеря мощни диоди и тиристори, на които корпусът да им е вързан с масата (минуса) и да мога да ползвам рамата на мотора като охлаждащ радиатор. От друга страна на оригиналният регулатор изправящият блок си му работи ОК и аз не се занимавах с изправяне, изработих само схемата с транзисторите и тиристорите и тя си работеше няколко месеца (имаше голяма разлика с нея и без нея), просто регулираше в много големи граници и не съм доволен от нея.
Няма проблем да се занимавам и с диоди, но ми трябва схема, която да няма нужда от охлаждане или ако има, то да е с такива елементи, че да може да се ползва рамата на мотора (общата маса, минуса) за охлаждане, а не да търся място на няколко отделни радиатора, изолирани един от друг и от всичко останало. Както казах, никога не съм се занимавал с електроника и нищо не разбирам нито от елементи нито от схеми. Сега за един пусти регулатор не смятам да ставам професор и да изчитам всичката теория по въпроса, та затова моля за малко по-подробни обяснения - не мога да си помисля и нещо да измисля, мога само да гледам готови схеми с точно зададени параметри и елементи и да ги пробвам на мотора. Не е задължително да е с тиристори, гледам разни решения и с транзистори, има даже и интегрални изпълнения, но са за много ниски изходни токове, до 3А - например LM350T. Ако мога нещо такова да направя за 30А ще е перфектно.
Тая схема дето я направих - сложих трите тиристора на отделни радиаторчета от процесори и трите на една ДЪРВЕНА ЛЕТВА, която се вижда на мотора - грозна и смешна работа, ама като няма никакво място нямаше как да го направя - пущините са с корпус вързан с плюса (колко съм псувал производителите само аз си знам) и не може и трите на един радиатор, а още по-малко на рамата... |
|
|
 |
nablydatel Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 12, 2006 22:39 Заглавие: |
|
|
| а как е било преди това,преди да се побългари. |
|
|
 |
roshljo Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 13, 2006 4:53 Заглавие: |
|
|
Ами опитах да измисля нещо съвсем просто и се получи ЕТО ТОВА
Идеята ми беше когато напрежението стане над 13V да започне да минава ток през ценера и да отвори тиристорите... Някой може ли да ми каже дали въобще ще проработи и в какви граници да очаквам да ограничава напрежението? |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 13, 2006 23:51 Заглавие: |
|
|
| nablydatel написа: | | а как е било преди това,преди да се побългари. |
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|