| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 27, 2006 20:29 Заглавие: Цветен код на повреден резистор |
|
|
Въпросното съпротивление свалих от дефектирал електронен трансформатор (за халогенно осветление).Беше свързано непосредствено след клемата за захранващото напрежение,последователно на схемата.До тук добре други повреди нямаше,но този резистор е с 5 цветни пръстенчета и едното от тях,черното,се намира на частта от резистора,която е с малко по-голям диаметър от средната част-сиреч първото пръстенче.След него следват златисто,сиво,зелено и кафяво.Въпросът ми е възможно ли е черното пръстенче да е първото,след като черно значи нула или кафявото е първото?  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 27, 2006 21:43 Заглавие: |
|
|
| Според мен е 1,5мом започва от кафяво но ако пишеш от какво устройство е или къде е монтирано във схемата ще е по сигурно. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 27, 2006 22:26 Заглавие: |
|
|
| Ами резистора е от онези електронните трансформатори както вече написах.Това съпротивление е така запоено,че захранването на схемата(220V),на самото устройство,минава първо през този резистор.За това предполагам че е с доста по малка стойност-около 1,5 Оhm а не Mohm.Ще се помъча тези дни да кача и схемичката.А между другото забелязах че не само на този траф го има този резистор-намерих го на още един,та предполагам на всички ги има.Можете и вие да обърнете внимание ако ви се намират такива джаджи.Гледайте около клемата за 220 V-последователно свързано. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 27, 2006 22:36 Заглавие: |
|
|
Те и те едни цветове...само името им такова.Сега кафявото ми заприлича на червено,та последно около 25 и 15 ома е стойността според мен.Поне усетих кое ме е бъркало в подредбата Ще си поблъскам главата още малко и утре 6те пробвам с такава стойност и ще пиша какво е станало. |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 28, 2006 8:32 Заглавие: |
|
|
| Второ пръстенче никога не е сребристо или златисто! Щом го има и на друг трансформатор защо не го измериш там каква стойност е? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 28, 2006 9:08 Заглавие: |
|
|
| Така и направих-измерих го и излезе някаква нищожна стойност.Преди малко обаче забелязах че е прекъснала една предполагам филтрираща намотка,та вече и тя е готова.След малко ще го пусна през пробна лампа и ще видим.... |
|
|
 |
ICO Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 28, 2006 12:07 Заглавие: |
|
|
| 15,8 ом |
|