| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Krasimir Dimitrov Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 01, 2006 11:22 Заглавие: помощ за DC-DC регулатор |
|
|
| Значи става въпрос за тази схема. Веригите на 5 и на 3,3 в. си заработиха, проблема е в +12те волта. Когато са без товар регулатора ги стабилизира на 12в. при входно напрежение от 5 до 16в. Натоварвам го после с резистор 6,8ома /~1,5А/ и напрежението се свлича до към 4-5в. а мосфета започва да загрява. Според даташита на този регулатор, 12в. се стабилизират само при входно напрежение над 15в. и явно пича които е направил схемата прави някаква врътка с този транзистор защото деиствително като го махна,регулатора каталясва под 14в. При правенето на дроселчето съм почти сигурен че не съм уцелил с точност хенрите но като съдя от опитите ми с другите регулатори те не са много капризни. Та ако накои знаещ има идея какво става ще съм му благодарен да сподели |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lachko973 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 01, 2006 18:51 Заглавие: |
|
|
Аз съм го правил това едно към едно и при мен нямаше проблеми.
Нещо омазваш индуктивностите най-вероятно.
Така дистанционно не мога да съм полезен.
Успех ! _________________ -----------------------------
Theory without practice is lame,
practice without theory is blind... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 01, 2006 20:29 Заглавие: |
|
|
| В статията е казано ,че Т1 се прави от дроселче 100микрохенри за 5А ,като му се навиват допълнителни навивки за минусовите напрежения. Ако твоя е за по малък ток няма да стане ,ще мине в насищане ,схемата е в режим повишаване и трябва да зареди достатъчно енергия в дросела за отскока , ако я няма ще кляка както си описал. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Ное 01, 2006 23:30 Заглавие: |
|
|
сигурно това ще е защото друго всичко е точно дори смених регулатора да не би да има проблем в него, но не, пак същото. Дроселите обаче са ми пълна мъгла, а в Бургас не можах да намеря готови по магазините и до сега рових из нета за някакъв метод на изчисляване на брой/дебелина на намотките и вид на сърцевината обаче като гледам работата хич не е толкова проста. Даже се пробвах да попитам в магазина какъве модела на феритния пръстен ама отговора беше` миии ферит...обикновен ферит`... Та ако можете да помагнете за дросеелчето че направо съм в задънена улица |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Чет Ное 02, 2006 8:43 Заглавие: Hm |
|
|
| Krasimir Dimitrov написа: | сигурно това ще е защото друго всичко е точно дори смених регулатора да не би да има проблем в него, но не, пак същото. Дроселите обаче са ми пълна мъгла, а в Бургас не можах да намеря готови по магазините и до сега рових из нета за някакъв метод на изчисляване на брой/дебелина на намотките и вид на сърцевината обаче като гледам работата хич не е толкова проста. Даже се пробвах да попитам в магазина какъве модела на феритния пръстен ама отговора беше` миии ферит...обикновен ферит`... Та ако можете да помагнете за дросеелчето че направо съм в задънена улица |
Защо се мъчите с тази схема, има си за тази цел по добри решения например с TL494 и двутактно стъпало и стабилизирането на изходното напрежение става както трябва . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 02, 2006 9:10 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Защо се мъчите с тази схема, има си за тази цел по добри решения например с TL494 и двутактно стъпало и стабилизирането на изходното напрежение става както трябва . |
Ами 1во защото съм си играл да направя схема която е тръгнала на 90%, а останалите 10 явно са в донастройката на 12те волта и ще е глупаво да захвърля всичко и да започна абсолютно нова , в която съм сигурен, че пак ще опра до импулсни трансформатори и индуктивности, което явно ми куца. И 2ро, мястото което съм оставил в кутията на компютъра които ще захранвам е абсолютно точно за тази схема и мн ме съмнява да събера друга по простата причина че решението което даваш с TL494 със сигурност ще отнеме повече място |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 02, 2006 11:26 Заглавие: |
|
|
Така, след тричасово навиване и развиване на дроселчета машинката заработи . Благодаря на ELP и lachko973 че ме ориентираха каде да търся, защото почти бях убеден че проблема не е там. Сега може да си поиграя още малко да видя какво КПД ми вади и ако мога да го подобря, правя и една защита преизтощаване на акумулатора и съм готов . |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 07, 2006 9:46 Заглавие: |
|
|
На тая схема как са пулсациите на изхода при работещ двигател и промени в оборотите? Някои правил ли е замервания по тоя въпрос? Да не вземе да издуха компютъра ?!?!
Питам щото и аз скоро ще правя захранване за car-pc. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 07, 2006 10:03 Заглавие: Mda |
|
|
| tropper написа: | На тая схема как са пулсациите на изхода при работещ двигател и промени в оборотите? Някои правил ли е замервания по тоя въпрос? Да не вземе да издуха компютъра ?!?!
Питам щото и аз скоро ще правя захранване за car-pc. |
Точно това ще стане ако не е направено със добри защити каквито може да се направят с TL494 , без нищо не я слагат точно в компютърни захранвания
По твоя начин ще има да сменяш компютри докато установиш че съм бил прав.
Същия траф да го беше навил за двутактно стъпало с изолирани изходи , какъв ти е проблема .
Взимаш 2 мостовака IRF540 или там каквото си харесаш , разликата е че ще имаш гарантирани защити разгалванизирани изходи и няма да дойде по високо напрежение ако ти цъфне някой ценер по твоята схема . |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 08, 2006 16:57 Заглавие: Re: Mda |
|
|
| Shtur написа: | Точно това ще стане ако не е направено със добри защити каквито може да се направят с TL494 , без нищо не я слагат точно в компютърни захранвания .... |
Тц!
494-ката няма нищо общо с транзиентите от входа и въобще няма как да успява да се справи с тях.
Слагат я в компютърните, не защото е най-добрата, а защото е най-старата и евтина. Има къде-къде по съвременни решения, особено когато става въпрос за управление на МОСФЕТ, токови защити и прочие, но да не навлизаме в излишна полемика...
Във всички случаи смятам и аз че захранването трябва да е трансформаторно.
Лошото е че мощността е голяма на малко входно напрежение и затова трябва да е прав преобразувател - push-pull , иначе обратния (flyback) доста по-добре се справя с изчистването на тия шумове заради 180 градусовото дефазиране.
Има едни варистори за 12В специално маркирани като "AUTO". Някакви наблюдения върху тях имате ли? _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|