| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 24, 2006 18:41 Заглавие: Въпрос за кристална грамофонна доза |
|
|
| Нормално ли е в дозата да има някаква течност (малко лепкава) , ако е нормално можете ли да ми кажете какво прередставлява течността , каква и е функцията, и може ли и без нея. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 24, 2006 18:50 Заглавие: |
|
|
| Май май е нормално защото и на мойта има нещо такова както го описа - една зеленикава лепкава субстанция. Ролята му вероятно е да предпазва от нещо ама не знам от какво. На село имахме един стар ACCORDS и тая течност се беше изпарила и пиезо - керамичните звукоснематели се бяха разложили. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 24, 2006 19:08 Заглавие: |
|
|
А с нещо да може да се замести  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Ное 24, 2006 19:25 Заглавие: |
|
|
За заместването не знам, ама преди малко забравих да ти кажа че съм виждал такива който въобще нямат нищо пак от същата марка , който са си работили без проблем. Ако твойта е някоя нова доза мисля че няма да имаш проблеми ако го ползваш и без тоя гел. До сега съм работил със доста грамофони и само малцина от тях имаха такова нещо, а онази се беше разложила защото гела беше изсъхнал върху нея. Ако въобще нямаше такова нещо мисля че щеше да е още здрава. Според мен де.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 24, 2006 19:50 Заглавие: |
|
|
| Дозата не е никак нова (между другото ми е интересно от къде могат да се намерята нови) . Модела и е ГЗКУ-631Р , мисля че е 84 година , течността не е изсъхнала но съм разглобил дозата за малко ремонт и се чудя да оставям ли течността или да я махам(май ще е трудно да остане). |
|
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 24, 2006 20:57 Заглавие: |
|
|
Моя си е ACCORDS stereo от 1975г. и преди около една година му правих реставрация. Наложи се да отворя и дозата защото се бяха скъсали проводниците които отиват от звукоснемателите до буксата. Естествено гела ми пречеше и го избърсах и до сега не съм имал проблеми. Ако имам някакво влошаване на качеството на звука то е от механиката защото е стара и бих казал некачествено изработена - има много висок Румпел и т.н.т. Едва ли ще имаш и ти някакви проблеми ако махнеш течността.
Наскоро (преди около две седмици) братовчед ми извади от някъде една UNITRA от 84 та година. Много добра изработка но след като отстраних проблема разбрах че игличката е заминала. Казах му че трябва да намерим от някъде и той само бръкна в един шкаф и извади една чисто нова. Останах на място. А относно по въпроса ти от къде може да се вземе нова. Тука в Бургас имаме един голям магазин за резервни част който всеки уважаващ себе си техничар знае. Та именно там бях видял и да се продават дози но като за моя грамофон и то моно. Демек се опитах да ти кажа че нямам представа от къде може да се намерят дози за някой западен модел грамофон. А между другото така и така се разприказвахме какъв е твоят че мене искрено ме вълнуват такива стари техники. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 24, 2006 21:23 Заглавие: |
|
|
Аз имам две унитри , самоче на едната пише FONICA , а на другата LICENSE TELEFUNKEN иначе на външен вид са еднакви (не са при мене и може да излъжа за модела) , проблема и на двете е че им липсват дозите (едната оригинална я помна още как я строших като по-малък и още ме е много яд). Та за това сега като не мога да намеря оригинална търся каквото може и приспособявам, днес за първи път попаднах на нещо стерео . Иначе проблема на дозата за която пиша е същия | Колев написа: | | Наложи се да отворя и дозата защото се бяха скъсали проводниците които отиват от звукоснемателите |
А как си мечтая и аз за това : | Колев написа: | | ...и той само бръкна в един шкаф и извади една чисто нова. | ето го грамофона
Последната промяна е направена от andrey1988 на Съб Ное 25, 2006 9:31; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 25, 2006 1:25 Заглавие: |
|
|
| Батка току що отворих старата игличка дето я смених. Това което видях едва ли е нещо по различно от технически вазелин или смазка за механика. Казвам ти го като химик. Свързвай изводите към изходните проводници сложи малко вазелин отдолу точно под кристалчетата (на мойта има една синя гума която ги държи и под нея има вазелин) и затваряй. Би трябвало да стане. Едва ли тая течност която толкова я обсъждахме ще е нещо много специално. Айде успех и да пишеш дали е тръгнала "машината". |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 25, 2006 8:38 Заглавие: |
|
|
| А искам да попитам още нещо : трябва ли пиезокристалите да са стабилно закрепени от страната където са изводите им защото като отворих дозта се крепяха само на жиците. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 25, 2006 10:54 Заглавие: |
|
|
Момчета,лепкавата течност,която сте открили в дозите си не е нито смазка,нито е нормално да я има.Това лепкавото навремето е било силиконова( или дявол знае каква) гума,от която са били направени държателите на грамофонната игла,които са предавали нейните трептения на пиезокристалите.С течение на времето тези държатели се скапват и се "разтичат",което води до намаляване или пълна липса на сигнал.Това е."Втечнените" дози се подменят с нови,лошото е това,че нови отдавна няма,защото отдавна не се произвеждат. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
|