Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

безтрансформаторно захранване..?
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Dinev
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 01, 2004 21:31    Заглавие: безтрансформаторно захранване..? Отговорете с цитат

възможно ли е да бъде направено мощтно захранване без да се ползва траф... имам предвид с тиристори които да намалят напрежението... Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Окт 01, 2004 22:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако имаш предвид захранване за усилвател - темата беше разисквана по-рано и според мен няма как .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Dinev
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 01, 2004 23:36    Заглавие: Отговорете с цитат

нямам предвид точно за усилвател... но и за това съм се замислял... интересно ми е дали по принцип може да стане това нещо с тиристорите... доколкото знам тиристорите се използват за реголиране на напрежение... ако някои ми покаже някаква примерна схема също ще съм много благодарен...
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 1:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Със семисторни ( тиристорни ) регулатори можеш да регулираш ефективната стойност на напрежението ( но регулирането е фазово - семисторът се отпушва в определен момент от полувълната на променливото напрежение и пропуска останалата част - това обяснение обаче е доста елементаризирано ). Ако става дума за захранване на лампи , нагреватели и други активни товари - става , но ако искаш след понижаването да изправиш и филтрираш напрежението пулсациите ще са много големи . Всеки един плавен регулатор за лампа е точно това за което питаш ако съм те разбрал правилно .
Върнете се в началото
Dinev
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 14:22    Заглавие: Отговорете с цитат

наистина имах в предвит захранване за крушки на 12 или 24V... а неможе ли първо да се изправи тока и да се филтрира и след това да се намали до необходимите стойности....
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 15:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Dinev, може и има два варианта: Smile
1. избираш си еднакви крушки с такава мощност, че като ги навържеш последователно да не изгорят и общата им мощност да те удовлетворява. Ако са 24V например малко повече от дузина ще те оправят. Остава да си подбереш каква мощност да бъдат (сумарната ще се умножи по броя им)! Като изгори една обаче няма да светят и останалите.
2. последователно на крушката си връзваш оразмерен товар (напр. подховящ отоплителен уред ) и хем си светиш, хем се топлиш!
А сега сериозно: при подобни регулатори регулирането става в първичната част (при променливия ток/напрежение). Това което искаш е доста неефективно. Помисли сам колко ще стане изправеното и филтрирано мрежово напрежение (нали за това говориш?). Ако ползваш 12V крушка да речем 60W това са 5А, значи последователно на лампата трябва да има регулатор,преобразувател или допълнителен товар (както искаш го наречи) през който да текат същите тези 5А (за да свети нормално крушката) и да "падне" останалото напрежение (разликата от 12 до изправеното). Колко W мощност ще се получи?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 20:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако е с със симистор или тиристори в регулатора няма да се разсейва голяма мощност защото те работят в ключов режим и регулират ефективната стойност на напрежението чрез ШИМ. Имах една руска схемичка с тиристор за поялник на 36 V без траф да се свързва към 220 W. Друг вариант е с кондензатор последователно на лампата. Върху него също не се разсейва мощност.
Върнете се в началото
Dinev
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 03, 2004 13:30    Заглавие: Отговорете с цитат

мен ме интересува това с тиристора или симистора (ква е разликата между двете защото в речника ми по електроника няма определение на симистор) попринцип доколкото знам тиристорите се ползват за регориране на напрежението.. така че си мисля че с тях може да се направи подобно намаляне..греша ли.. пък и не е речено че ще го ползвам само за крушки..!!! просто искам да си направя захранващ блок...
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 03, 2004 13:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Dinev, опитай се да разбереш това :
Цитат:
Със семисторни ( тиристорни ) регулатори можеш да регулираш ефективната стойност на напрежението ( но регулирането е фазово - семисторът се отпушва в определен момент от полувълната на променливото напрежение
става дума за променливо напрежение. Ти пишеш за:
Цитат:
а неможе ли първо да се изправи тока и да се филтрира и след това да се намали до необходимите стойности

По отношение на
Цитат:
тиристора или симистора (ква е разликата между двете защото в речника ми по електроника няма определение на симистор)
пусни в някоя търсачка TRIAK (симистор) и SCR(тиристор), и почети. Например тук:
http://elektro.w.interia.pl/energoel/triak/
http://www.tpub.com/neets/book7/26c.htm
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dinev
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 04, 2004 21:47    Заглавие: Отговорете с цитат

да TRIAK знам кво е но незнаех че му се вика симистор..!!! а колкото до самото захранване ми стана ясно че неможе да се получи... има само още един въпросако след симистора се сложи грец и след него се сложи филтров кондензатор от порядака на 110000mF ще успее ли да филтрира пулсациите..?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети