| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
huiamu Нов потребител

Регистриран на: 02 Дек 2006 Мнения: 12 Местожителство: bulgaria soon Sofia
|
Пуснато на: Нед Дек 03, 2006 20:16 Заглавие: медна плочка -> хлор , азотна к-на или сярна к-на ? |
|
|
Здравейте ,
имам 1 медна плочка ...
знам че се рисува с маркер схемата , след което се потапя в азотна киселина . Вие какви разтвори ползвате ? Азотната киселина немога да я намеря , мисля че става и с хлорна киселина , въпросът е от къде да ги купя ? И ако е възможно да ми кажете и цената .
Модерирано то RC
Във форума има възможност за търсене на обсъждани теми по ключови думи. Бутона горе Търсене - ключови думи:печатни платки.
Тази тема заминава в другия раздел (при другата). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 03, 2006 21:22 Заглавие: |
|
|
| huiamu написа: | | с хлорна киселина |
Такава киселина още Менделеев не я е открил...
Да не говориш за солна киселина?
С нея не става...ако тва питаш
С азотна не пробвай-щото очевидно нямаш опит в ецването.От всеки магазин за ел.компоненти може да си вземеш железен трихлорид _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Bobcho Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 03, 2006 22:02 Заглавие: |
|
|
Ако си от София може да отидеш до магазина на Конрад там преди време имаше едни комплектчета за ецване на платки около 7 лева мисля че бяха вътре има железен трихлорид ваничка за ецване и упътване за употреба. Успех  |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 03, 2006 22:23 Заглавие: |
|
|
| Това, което имаш най-вероятно е фолиран стъклотекстолит, а не медна плочка. Ако е медна плочка, мисля че не можеш си направи печатна платка от нея. Най-добре се ецва с железен трихлорид. В краен случай може и със сол и син камък. |
|
|
 |
huiamu Нов потребител

Регистриран на: 02 Дек 2006 Мнения: 12 Местожителство: bulgaria soon Sofia
|
Пуснато на: Пон Дек 04, 2006 1:48 Заглавие: |
|
|
Благодаря ви за инчерпателният отговор . Между другото каде се намира магазин Конрад ?
| Код: | | Това, което имаш най-вероятно е фолиран стъклотекстолит, а не медна плочка. Ако е медна плочка, мисля че не можеш си направи печатна платка от нея. Най-добре се ецва с железен трихлорид. В краен случай може и със сол и син камък. |
На мене на мед ми прилича |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 04, 2006 9:08 Заглавие: |
|
|
| huiamu написа: | | На мене на мед ми прилича |
Хубаво между двата слоя медно фолио има ли гетинакс или няма? _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
ARTU Активен потребител

Регистриран на: 10 Юни 2006 Мнения: 88 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пон Дек 04, 2006 10:15 Заглавие: |
|
|
Мен също ме интересува тоя процес върху медна плочка. Имам идея да си изработя ситни детайли от медна пластина. Това с комплекта от Конрад ме заинтригува, но в Стара Загора няма такъв магазин  |
|
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 04, 2006 12:46 Заглавие: |
|
|
| Аве хора какви са тея медни плочи и пластини за който говорите толкова?!? Това се нарича както каза "eler" фолиран текстолит или гетинакс. Няма смисъл да се занимавате със Азотни или Солни киселини. Най-добре става със разтвор на Железен трихлорид или Меден Сулфат. Продават ги навсякъде в магазините за електроника. Рисуваш си пистите върху печатната платка, покриваш ги със някакъв лак (може и за нокти) почистваш ги с едно бръснарско ножче и ецваш във Железен трихлорид при температура на разтвора около 40 градуса по целзий и готово. Пробвайте със нещо по простичко и по едро ако нямате опит. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 04, 2006 20:50 Заглавие: |
|
|
Колев,прав си,ама на 1/2-50% за да съм по-ясен.С ХЛОРНА киселина не става,ама с азотна става,и то как!Бързо,точно,срочно  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
valentin subashov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 04, 2006 21:32 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | Колев,прав си,ама на 1/2-50% за да съм по-ясен.С ХЛОРНА киселина не става,ама с азотна става,и то как!Бързо,точно,срочно  |
И да добавя че във Враца се продава азотна киселина за 1,50 лв. литъра. |
|
|
 |
|