Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Li-ION батерии
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
LinuX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 16, 2006 12:17    Заглавие: Li-ION батерии Отговорете с цитат

Купих си 2 Li-ION батерии 3.7в / 950мач. Зареждах ги цяла нощ и до сега 1 по 1.
Ще се ползват за авио модел и въппроса ми е под колко волта не трябва да пада напрежението им за да не се съсипат?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Shtur
Гост

МнениеПуснато на: Съб Дек 16, 2006 12:31    Заглавие: Re: Li-ION батерии Отговорете с цитат

LinuX написа:
Купих си 2 Li-ION батерии 3.7в / 950мач. Зареждах ги цяла нощ и до сега 1 по 1.
Ще се ползват за авио модел и въппроса ми е под колко волта не трябва да пада напрежението им за да не се съсипат?

Цикъла на заряд/разряд трябва да е следния :
Заряда не трябва да е повече от 4.2V
Разряда не по ниско от 2.4V
Върнете се в началото
LinuX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 17, 2006 10:40    Заглавие: Отговорете с цитат

ами на мен заряда ми е 4.34V с една китайска зареждачка, това проблем ли е? дали мултицета ми не отчита вярно или зареждачката зарежда в повече. Зареждам ги клетка по клетка.

И нали се мери без товар? Само допирам + и - с мултицета ?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 17, 2006 12:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Мери се с товар.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
LinuX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 17, 2006 17:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Ок значи би трябвали да падне до 4.20. Като ги заредя напълно тази нощ, ще пробвам. Сега ги заредих до 4.07 без товар и ще покарам малко Laughing Нз още колко ще издържат батериите но днес карах към 10 минути и като го кацнах батериите беха леко загрели и напрежението беше 3.81в. Ще глредам да не се изтощават повече от 3.1-3.5в.

Ето и малко снимки.

Лети перфектно, планира перфектно, гадното е че нема звук на клипа да видите какъв як звук като планира и от вятъра се върти перката...
С тази антена 1.53, така и не можа да излезе от обхват а карах на супер далече Wink , но ако беше с истинска апаратра вече щеше да е...

Ето и клип
http://www.youtube.com/watch?v=E4fouJMo-54
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 17, 2006 17:33    Заглавие: Отговорете с цитат

LinuX написа:
... Сега ги заредих до 4.07 без товар и ще покарам малко Laughing

Опс... Confused
Нещо не сме се разбрали.
Предния ти пост аз поне го разбрах, че питаш как се мери напрежението до което е достигнал заряда с или без товар на самата зареждачка и в случая товара са самите батерии.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
LinuX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 17, 2006 17:36    Заглавие: Отговорете с цитат

нее с или без товар на батериите, примерно една лампичка.
Или да сложа на самолета да дам команда на дясно и да меря Exclamation
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 17, 2006 18:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж, процеса на заряд не е просто нещо (ако държиш батериите да достигнат предвиденото число цикли от производителя).
Не веднъж е коментирано, че акумулаторните батерии се зареждат с ток, а неговата големина и време на заряд зависят от типа на батериите.
Елемента е зареден когато се достигне номиналното напрежение при заряд с определен ток като е възприето, че 1/10 от капацитета е добър заряден ток (при твоя тип нещата са малко по-различни, но и това върши работа), като е добре да се следи температурата на елементите по време на заряда.
Заряда (както и разряда) с голям ток води до повишаване на температурата което не е "здравословно". Самата батерия има свое вътрешно съпротивление (макар и малко) и зареждайки я с голям ток привидно изглежда, че тя бързо е достигнала до номиналното си напрежение, а това не е така.
Твоята зареждачка каква е (за какъв тип батерии)?
Това с меренето с товар какво ще ти покаже?
(освен ако не "клекнат" веднага)
Капацитета показва колко време може да се "дърпа" от нея ток без да се промени номиналното и напрежение.Произведението от тока по времето дава амперчасовете които са отбелязани на самата батерия.

Не съм сигурен, че този тип батерии (LiON) е подходящ за твоите цели (всъщност те какво захранват на модела?)
Върнете се в началото
LZ5UE
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: далеееече

МнениеПуснато на: Нед Дек 17, 2006 19:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Li-ion батерия е идеалната за електро авио модели,поради малкото тегло и голям капацитет.
Върнете се в началото
LinuX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 17, 2006 19:37    Заглавие: Отговорете с цитат

И на мен ми е ясно че процеса на заряд не е просто нещо.
Предполагам че се зареждат с повече от 1/10, защото някой беше казал че тока е 35мА за тази зареждачка.Батериите изобщо не загряват, единствено след по-дълъг полет.
Зареждачка та ми е за Li-Ion батерии за gsm-и.
Видях я тук и помолих да ми пратят. Много хора зареждат с таква и са доволни.
Преди бех с NiMH 2x3.6v 300mAh и батериите падаха за 1-3минути, но с тези карам по половин час.
Мотора с който карам е GW/LPS-RXC-A и витло EP8060. На таблицата пише че харчи 2.44А, което е доста икономично Cool и също има едно моторче (слабичко), за серво, служи за завиване и платката от колчката за 10лв и не мисля че тока надвишава 2.5А.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети