Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Алуминиев vs. Меден проводник отделена
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 01, 2007 22:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Еабти шоуто!!! Алуминиеви са и до ден днешен. Повече от 6 квадрата (хайде 10) меден рекордоман трябва много да потърсиш. Да смята 5 ампера на квадрат за продължително натоварване (това е поне 2 пъти преоразмерено) и да си слага алуминий.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 02, 2007 8:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
Еабти шоуто!!! Алуминиеви са и до ден днешен. Повече от 6 квадрата (хайде 10) меден рекордоман трябва много да потърсиш. Да смята 5 ампера на квадрат за продължително натоварване (това е поне 2 пъти преоразмерено) и да си слага алуминий.

Колега,с най-голямото си уважение към теб да ме прощаваш ,ама глупости от сорта написан по-горе не вярвах,че ще родиш.кога за полседно и къде си купувал силови захранващи кабели ,5 ампера на квадрат,ама ти ще му плащаш кабела или Very Happy .

Повтарям в наши дни да се заменя МЕД с АЛУМИНИИ е идиотщтина Shocked

Меден проводник ,едножилен или многожилен с изолация от поливинилхлорид при температура на жилата до 70 градуса и околна температура 25 градуса ,при полагане на два проводника със сечение
6мм -допустим работен ток 43А ( мощност около 9киловата) при косинус 0.97.

Присъщите условия алуминиев кабел 6кв- 37А или 8квата ,
За 43 ампера консумация с Алумин - 10квадрата

Цената на 1м/6кв. мед - около 2 лв без ддс
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 02, 2007 9:45    Заглавие: Отговорете с цитат

И кое точно са глупости? Говорим за въздушна линия. Поразгледай новите линии по улиците. Алуминий 50 квадрата са най-често. Никой не слага вече мед.
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 02, 2007 10:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
И кое точно са глупости? Говорим за въздушна линия. Поразгледай новите линии по улиците. Алуминий 50 квадрата са най-често. Никой не слага вече мед.

Знаеш ли гадното на интернет, е че никога не знаеш кои пише от другата страна ,а и никога не е късно да станеш за резил.но това с алуминия ме разби .
За твое инфо любезни ми Ваклине се казвам инж. Александров и съм на не маловажна длъжност в столично електроразпределение ,раьона ще ти го спестя .
като пишеш нещо имай впредвид ,че го четат хора,които биха те взели на сериозно.!!!!
темата е за говорилнята ,а аз каквото имах да казвам съм го казал Very Happy Very Happy Very Happy
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 02, 2007 16:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Г-н Инженер,
неотдавна замениха проводниците на нашата улица и същите вече са алуминиеви. При удобен случай ще помоля да ми резнат парче и мога да го изпратя за проверка на качествения състав. Няма да споделям длъжността си защото тя не е довод в спора.

Само ще споделя, че упорито търсих кабел 3 х 10 + 6 квадрата с едножилни проводници и вярно е, че намерих, но то беше борба, то беше чудо. Колко алуминиеви от този калибър за сметка на това виждам всеки ден не е за коментиране.

РаЙон се пише с И-кратко... само за информация...
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 02, 2007 17:17    Заглавие: Отговорете с цитат

В електроразпределителните дружества за въздушни линий се използва единствено френски (алуминиев)проводник!Дори медните проводници за 20kv от "време оно" бяха заменени с алуминиеви!Който не вярва да се информира преди да спори
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 02, 2007 18:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
Г-н Инженер,
неотдавна замениха проводниците на нашата улица и същите вече са алуминиеви. При удобен случай ще помоля да ми резнат парче и мога да го изпратя за проверка на качествения състав. Няма да споделям длъжността си защото тя не е довод в спора.

Само ще споделя, че упорито търсих кабел 3 х 10 + 6 квадрата с едножилни проводници и вярно е, че намерих, но то беше борба, то беше чудо. Колко алуминиеви от този калибър за сметка на това виждам всеки ден не е за коментиране.

Laughing Щом не си могъл да си намериш 3X10 + 6 ,да го наречем СВТ си ми ясен ,другия път пиши на лични ще ти уредя някой друг километър (-30% от заводската цена).

За въздушните линий си прав ,алуминий са и ясно е защо -финансовата част .Но да ме убеждаваш,че всичко било алуминий,е повярвай ми в София ,цели предприятия изхвърлят алуминиевите кабели и ги замнят с медни ,щото медните са демоде,
За въздухопроводи виско напрежение не говорим там е друга бира уважамеми ми ваклинчо Very Happy Very Happy [/quote]
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 02, 2007 19:30    Заглавие: Отговорете с цитат

alexandro28 написа:
Vaklin написа:
Г-н Инженер,

Laughing Щом не си могъл да си намериш 3X10 + 6 ,да го наречем СВТ си ми ясен ,другия път пиши на лични ще ти уредя някой друг километър (-30% от заводската цена).

За въздушните линий си прав ,алуминий са и ясно е защо -финансовата част .Но да ме убеждаваш,че всичко било алуминий,е повярвай ми в София ,цели предприятия изхвърлят алуминиевите кабели и ги замнят с медни ,щото медните са демоде,
За въздухопроводи виско напрежение не говорим там е друга бира уважамеми ми ваклинчо Very Happy Very Happy
[/quote]

Не е само финансовата част. Медта е тежка. Но нека дадем път на младежта. Тя е бъдещето.

За намирането ... какви заводски цени, какви пет лева? Терминът "намиране" нещо ти куца. С това исках да кажа, че рядко се ползва, а не, че не се произвежда.

Сега за конкретния случай. Човекът си е захранил нещо си на село. Най-вероятно въздушно. Било е рекордоман 6 квадрата. Сега ще слага по-голяма фуражомелка и иска да сменя линията. Естествено, че ще го интересува евтино решение пък и е безмислено да слага мед ако линийте на енергото са подменени и са алуминиеви. Подчертавам, 380 волта на енергото. Изобщо не говорим за високи напрежения. Там вярно бирата е друга и много ще трябва да черпиш докато ти дадат даже да разглеждаш такива джаджи. Значи ти сам каза, че 10 квадрата алуминий са 42 ампера. Е аз казах 50, и вярвай ми, разликата е никаква. За въздушна линия и 100 ще издеяни пък било и некоректно. Сега остава да си определи какъв максимален ток ще иска да му протича през захранващата линия и от там да си поръча проводник. Целите предприятия дето си сменяли кабелите ги правят по една единствена причина. Нарича се комисионни. Защо да сменяш нещо което си работи. Пък ако и меренето ти е както е по-закон на границата на имота какво ти пука, че енергото си грее неговите жици.

За качествата на медта като окисление, крехкост и други също може да спорим.

В никакъв случай не твърдя, че медта е неизползваема. Даже напротив. Но във всички случаи трябва да се следи и финансовата целесъобразност.

Хайде успешно включване на фуражомелката. Пък ти иди и питай малко и по-възрастните колеги щото аман от юпита. Добре, че поприватизираха това онова та си и назначиха млади и нахъсани "бушони". Да им гърмят при нужда...
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 02, 2007 19:33    Заглавие: Отговорете с цитат

emilm написа:
В електроразпределителните дружества за въздушни линий се използва единствено френски (алуминиев)проводник!Дори медните проводници за 20kv от "време оно" бяха заменени с алуминиеви!Който не вярва да се информира преди да спори

Не можеш го убеди! Той е на ведуща позиция. Т.е. не се разправя с цигани и с криви изпогорени отвертки, а с доставки, обществени поръчки и други градящи капитализЪма дейности. Като ти зеленяса медта и се хванеш за печката и чешмата и почваш да играеш казачок или ръченица според настроението.
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 02, 2007 19:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Г-н alexandro28 щом работите в този ресор трябва да знаете че алуминиевите проводници за въздушно полагане не се слагат само заради по евтиния материал а и заради това че са по леки.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети