| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 10, 2007 23:06 Заглавие: За проектиране на платки |
|
|
Чудя се дали има програма,която може да проектира пътечките на печатна платка по дадена схема?Малко зор ще е да седнеш сам да мислиш коя от къде ще минава Изобщо как става с фабричните платки? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 10, 2007 23:30 Заглавие: |
|
|
Чак сама да ти поектира платката не знам още да има (може и да бъркам). Програмата ще ти я проектира но от къде ще знае корпусите и големината на елементите, разположението на крачетата и прочее. Зор е да седнеш и да мислиш кое от къде ще минава. Зор е но е факт. Има си инженери и специалисти който с това се занимават - да разберат коя пътечка от къде ще мине и къде ще отиде.
Относно програма която се използва за правене на печатни платки (не самостоятелно) мисля че фаворитът е PROTEL и много хора ще го потвърдят. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 10, 2007 23:42 Заглавие: |
|
|
А с инженери значи.Аз си мислех,че се изчертава на Протел (май имаше и една Orcad) и после се обработва чертежа,и така се нагласяват пистичките.Ама не ми се вярва човешко същество да се справи с проектирането на една дънна платка да речем  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 11, 2007 9:08 Заглавие: |
|
|
Не ти се вярва,ама се справят Когато изучиш ПРОТЕЛ-а или някоя друга програма с аутораут ще разбереш,че по-съвършено нещо от човека няма. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 11, 2007 11:31 Заглавие: |
|
|
ShaGratH^, по принцип Protel-a във всичките му разновидности и още куп други програми са интегрирани CAD среди именно с такова предназначение: изчертаване на електрическата схема (коректно! много важен елемент), купчина проверки (включително и симулация на работоспособността) и изчертаване на платка с помоща на autoruter, НО.....
Както винаги има едно голямо НО и една от причините е вероятно тази, че програмите се пишат от програмисти, а те в много голямата си част не са запознати с това как трябва да изглежда крайния продукт.
Въпреки всичките стратегии за управлението (и направляването ) на процеса което си е цяло изкуство практиката сочи, че крайния резултат от ползването на тази опция е меко казано незадоволителен.
Особенно ясно това личи при елементарни платки.
А по отношение на това | Цитат: | | Програмата ще ти я проектира но от къде ще знае корпусите и големината на елементите, разположението на крачетата и прочее | няма проблем.
Има ги и корпусите (при коректно начертана схема) и разположение на изводите, както и математическите модели за симулация на отделните елементи, както и т.н. autoplacer - част от програмата за автоматично разполагане на елементите от ел. схема в/у зададените габарити на платката. |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 11, 2007 12:38 Заглавие: |
|
|
Аз нямам опит с ползването на такива програми, но съм стартирал просто за проба няколко:
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=3644
Най-голямо впечатление ми направиха възможностите за триизмерно моделиране:
http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=gallery&key=374511986
За съжаление не се получава просто да пуснеш програмата и да започнеш да я ползваш - трябва да отделиш време за да четеш документацията (или поне при програмите, които съм стартирал беше така).
Иначе и без софтуер става проектирането - рисуваш контурите на елементите върху лист хартия (за да си представиш кое къде ще бъде), чертаеш отворите за елементите и пътечките (пътечките - с молив, а отворите може и с цветни химикали), триеш, чертаеш наново; след това на нов лист (защото стария се е скапал от триене с гумата) и т.н. Пречертаването от един лист на друг може да стане като сложиш новия лист под стария, и с игла дупчиш отворите за елементите. След това чертаеш пистите наново на чистия лист и ако се наложи триеш с гумата, копираш на нов лист и т.н. След n-тата итерация имаш готов чертеж. След това:
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=43162#43162
Когато има интегрални схеми (или други елементи, които имат твърдо зададено разстояние между крачетата) слагам под хартията нещо меко, притискам елемента върху хартията и елемента си маркира сам отворите (получават се дупки в хартията)  |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 11, 2007 13:56 Заглавие: Re: За проектиране на платки |
|
|
| ShaGratH^ написа: | Чудя се дали има програма,която може да проектира пътечките на печатна платка по дадена схема?Малко зор ще е да седнеш сам да мислиш коя от къде ще минава Изобщо как става с фабричните платки? |
не се чуди а се научи да ги проектираш - друг начин засега нема, като го измислят ще ти кажа _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 11, 2007 14:02 Заглавие: |
|
|
| Ползването на "милиметрова" хартия прави нещата по лесни(поне за мен). |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 11, 2007 15:56 Заглавие: |
|
|
Ползването на руска диаграмна хартия ,която е нагъната като ветрило прави нещата още по-лесни-растерът е със стъпка 2,5 мм.-почти колкото стандарта 2,54.Проблемът с хартията е този,че се налага в процеса на проектиране да се трие и след третото триене се получава дупка.Пренасяш готовата схема на нов лист и продължаваш.След малко пак триеш,след още малко-пак наново и накрая ти писва.Затова има съвсем леки програмки,които правят перфектни платки и там може да се трие на воля.Аз работя с PIA2_2,,много колеги харесват SPRINT LAYOUT,EAGLE,EXPRESS PCB.Просто си избираш една от всичките и започваш.Това е. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 11, 2007 16:28 Заглавие: |
|
|
Първо благодаря за конкретните отговори.Значи и аз до сега съм работил по метода,който е описал vstoykov и постигах задоволителни резултати, въпреки че не се бях досетил за тиксото.В последно време обаче трябва да мисля за малко по-усукани платки и за това се замислям за софтуерното проектиране.Няма как ще се почва разучаване на някоя програма  |
|
|
 |
|