|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kernel_daemon Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 9:01 Заглавие: ремонт на енергоспестяваща лампа |
|
|
Здравейте,
от известно време чета темите във форума. Има доста интересни мнения и явно доста компетентни хора тук.
Въпроса ми е такъв. Случвало ли се е на някой да ремонтира енергоспестяваща лампа. Имам една която се води 150 вата (а харчи 30), със спираловидно навита луминисцентна пура. Вчера не пожела да запали. А се сещам, че бях платил за такава крушка към 15-20лв. а изкара 2 год. и малко ме хвана яд.
Свалих и кожуха и вътре имаше една малка печатна платка към която са запоени изводите на луминисцентната лампа.
За съжаление нямам схема на електрониката която е вътре но до колкото видях няма да е кой знае колко сложна.
В началото на веригата има 4 диода свързани в Грец и един филтриращ кондензатор. Има 2 транзистора, 3-4 кондензатора, няколко резистора, 1 тороид и едно малко трансформаторче.
Замерих изводите на луминисцентната пура - не са изгорели и реших че по-евтино ще ми излезе ако си ремонтирам лампата, вместо да купувам нова.
Въпросите ми са: Има ли някой идея къде може да е най-вероятния проблем или да почвам здраво да разпоявам елементите и да замервам дали нещо не е изгоряло.
Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 9:31 Заглавие: |
|
|
| Измери резистора който е преди греца, обикновено прекъсва и е от порядъка на 1 Ом,а за да е прекъснал е възможно да имаш дефектни транзистори или диоди от греца, а причинителя на всички тези неприятности е филтровия електролитен кондензатор който е поставен в условия на повишена температура и му се изпарява електролита. |
|
|
 |
кк Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 10:17 Заглавие: Re: ремонт на енергоспестяваща лампа |
|
|
| Виж първо най-баналното - има ли контакт между цокъла и платката (проводникът към резбата на цокъла е само запресован) |
|
|
 |
ppetroff Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 10:30 Заглавие: Re: ремонт на енергоспестяваща лампа |
|
|
Ако няма какжо да правиш предизвикателството си струва.
Но сега тези лампи са 1.50 - 2.00 лева е вярно китайски или турски.
И може би не си струва да си губиш времето. Ако за учебна цел е друго нещо. И аз сам правил подобни простутий. Като това можеш ли да го оправиш?
И си казваш АЗ ЛИ? _________________ Човек се учи докато е жив. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 10:50 Заглавие: |
|
|
Ами не беше 1,5-2,00лв., а към 17 на Филипс или Генерал Електрик.
Иначе от цокъла до платката има контакт. Там всичко е нормално. Ще взема да сменя електролитния кондензатор и ще проверя диодите от греца. Ако до тук всичко е нормално мисля да видя транзисторите
А иначе, зарадои спорта ще ми е интересно пак да хвана поялник Стига съм писал програми ) |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 22:18 Заглавие: |
|
|
| изгарят им жичките на тръбичката и неискат да запалят |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Вто Юни 21, 2005 9:14 Заглавие: |
|
|
И аз да се обадя - като изгорят жичките във тръбата, може едната двойка да се даде накъсо. Това дава поне още половин година живот, докато изгори и другата. Също често горят и транзисторите. _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
kernel_daemon Гост
|
Пуснато на: Вто Юни 21, 2005 13:18 Заглавие: |
|
|
| Някой има ли идея на нагревателчетата на тръбата какво напрежение се подава и дали е постоянен или променлив ток? |
|
|
 |
soundMAN Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 21, 2005 13:20 Заглавие: |
|
|
Здравейте! Преди няколко години и намене ми попаднаха 10-ина такива енергоспестяващи лампи.Даваха ги по някаква социална програма на тогавашното правителство.Бяха малко глупаво измислени-цокъл,произведен в България,май на корпуса пишеше "Чумерна 98" и осветителен елемент на OSRAM 10 watt,който постедством 4 пинчета контактуваше с цокъла.Та от тези 10-ина бройки,10-ина изгоряха.Причина-ел.кондензатор на КОНИС изсъхнал,следствие- греца "изтряскал".Та всички минаха по този път,но нито едно тяло на OSRAM не се предаде .То верно,че от цоклите ми попаднаха 10-ина,а от лампите само 5.Още работят,но не можах да си намеря още няколко лампички,поне в Плевен.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|