Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ремонт на енергоспестяваща лампа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kernel_daemon
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юни 20, 2005 9:01    Заглавие: ремонт на енергоспестяваща лампа Отговорете с цитат

Здравейте,
от известно време чета темите във форума. Има доста интересни мнения Smile и явно доста компетентни хора тук.

Въпроса ми е такъв. Случвало ли се е на някой да ремонтира енергоспестяваща лампа. Имам една която се води 150 вата (а харчи 30), със спираловидно навита луминисцентна пура. Вчера не пожела да запали. А се сещам, че бях платил за такава крушка към 15-20лв. а изкара 2 год. и малко ме хвана яд.

Свалих и кожуха и вътре имаше една малка печатна платка към която са запоени изводите на луминисцентната лампа.
За съжаление нямам схема на електрониката която е вътре но до колкото видях няма да е кой знае колко сложна.

В началото на веригата има 4 диода свързани в Грец и един филтриращ кондензатор. Има 2 транзистора, 3-4 кондензатора, няколко резистора, 1 тороид и едно малко трансформаторче.

Замерих изводите на луминисцентната пура - не са изгорели и реших че по-евтино ще ми излезе ако си ремонтирам лампата, вместо да купувам нова.

Въпросите ми са: Има ли някой идея къде може да е най-вероятния проблем или да почвам здраво да разпоявам елементите и да замервам дали нещо не е изгоряло.

Благодаря предварително.
Върнете се в началото
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 20, 2005 9:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Измери резистора който е преди греца, обикновено прекъсва и е от порядъка на 1 Ом,а за да е прекъснал е възможно да имаш дефектни транзистори или диоди от греца, а причинителя на всички тези неприятности е филтровия електролитен кондензатор който е поставен в условия на повишена температура и му се изпарява електролита.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
кк
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юни 20, 2005 10:17    Заглавие: Re: ремонт на енергоспестяваща лампа Отговорете с цитат

Виж първо най-баналното - има ли контакт между цокъла и платката (проводникът към резбата на цокъла е само запресован)
Върнете се в началото
ppetroff
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пон Юни 20, 2005 10:30    Заглавие: Re: ремонт на енергоспестяваща лампа Отговорете с цитат

Ако няма какжо да правиш предизвикателството си струва.
Но сега тези лампи са 1.50 - 2.00 лева е вярно китайски или турски.
И може би не си струва да си губиш времето. Ако за учебна цел е друго нещо. И аз сам правил подобни простутий. Като това можеш ли да го оправиш?
И си казваш АЗ ЛИ?
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юни 20, 2005 10:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами не беше 1,5-2,00лв., а към 17 на Филипс или Генерал Електрик.
Иначе от цокъла до платката има контакт. Там всичко е нормално. Ще взема да сменя електролитния кондензатор и ще проверя диодите от греца. Ако до тук всичко е нормално мисля да видя транзисторите Smile

А иначе, зарадои спорта ще ми е интересно пак да хвана поялник Smile Стига съм писал програми Smile)
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юни 20, 2005 22:18    Заглавие: Отговорете с цитат

изгарят им жичките на тръбичката и неискат да запалят
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Юни 21, 2005 7:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Една моя така - кондензатора след греца малък - само 4,7 микро. А и изсъхнал. Сложих нашенски по - голям и оттогава работи повече от година.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Вто Юни 21, 2005 9:14    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз да се обадя - като изгорят жичките във тръбата, може едната двойка да се даде накъсо. Това дава поне още половин година живот, докато изгори и другата. Също често горят и транзисторите.
kernel_daemon
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юни 21, 2005 13:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Някой има ли идея на нагревателчетата на тръбата какво напрежение се подава и дали е постоянен или променлив ток?
Върнете се в началото
soundMAN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Плевен

МнениеПуснато на: Вто Юни 21, 2005 13:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте! Преди няколко години и намене ми попаднаха 10-ина такива енергоспестяващи лампи.Даваха ги по някаква социална програма на тогавашното правителство.Бяха малко глупаво измислени-цокъл,произведен в България,май на корпуса пишеше "Чумерна 98" и осветителен елемент на OSRAM 10 watt,който постедством 4 пинчета контактуваше с цокъла.Та от тези 10-ина бройки,10-ина изгоряха.Причина-ел.кондензатор на КОНИС изсъхнал,следствие- греца "изтряскал".Та всички минаха по този път,но нито едно тяло на OSRAM не се предаде Laughing .То верно,че от цоклите ми попаднаха 10-ина,а от лампите само 5.Още работят,но не можах да си намеря още няколко лампички,поне в Плевен. Embarassed Embarassed Embarassed
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети