Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Осветяване на positiv 20

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2007 12:37    Заглавие: Осветяване на positiv 20 Отговорете с цитат

Искам да попитам възможно ли е да се освети positiv 20 с три пурички от 8w,които ги продават уж за uv,а те са наи-обикновенни "дискотечни" пури и са черни, излучват синя светлина. Има доста изписано по темата, някои казват че става, други казват че е невъзможно ..в крайна сметка..?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2007 12:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Може и на слънце.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ELEMENTAL
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2007 14:12    Заглавие: Отговорете с цитат

То може със такива л. лампи(т.н. лампи за черна светлина), ама със трички не знам колко време ще е необходимо за да ти се експонира платката.Иначе в някои по-стари теми беше писал някой, че с такива лампи не ставало, ама не е вярно.Спектъра им на излъчване е 365 нанометра в който всъщност фотолака си е и чувствителен.Друг въпрос е колко лампи ще ти трябват за да можеш да си осветяваш платките.Зависи на какво разтояние ще бъдат лампите от платката.Какъв вид стъкло ще ползваш и т.н.Аз лично съм си направил експонатор с 10 лампи 8 вата "черна светлина" и си работи чудесно.
Гост

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2007 14:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Много ти благодаря за иформацията ELEMENTAL - обнадежди ме Smile ако не стане с три,просто ще взема още няколко.Между другото колко време осветяваш, колко сантиметра ти е разтоянието от платката до пурите и с какво стъкло затискаш шаблона?
Върнете се в началото
ELEMENTAL
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Чет Фев 22, 2007 16:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Лампите са на около 8 см. от стъклото.Стъклото всъщност е плексиглас 4 мм.-вярно, че се драска лесно ( а това определено не е добре), но малко като се внимава javascript:emoticon('Laughing')
Laughing
Иначе затискам платката пак със плексиглас(то може и с друг материал стига да е идеално равен!) и съм го избрал точно с оглед на понататъчно "ъпгрейдване" на експонатора(т.е. да сложа още някоя и друга лампа и да стане експонатора за двустранни платки).Иначе времето се подбира опитно.то зависи от дебелината на лака, от вида на лампата и от вида на стъклото което използваш.Ако използваш само три пурички може и към половин час да ти отиде.Горе долу при средно дебел слой лак ми отиват 5мин.
А и още нещо за проявяване на платката НЕ използвай разтвор на натриева основа.По добре е ако използваш разтвор на натриев силикат.(той се приготвя от натриева основа и водно стъкло)Натриевият силикат не разтваря шиничките на платката дори и при прекалено проявяване.
madjurov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Фев 28, 2007 19:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Три пури по 8 вата от разстояние 100мм - 25мин. експонация става идеално! Затискам с обикновено стъкло - 6 мм. Няма проблем и с 7 промилния разтвор на натриева основа - осветеното не го сваля, е не трябва да забравяш платката във ваната! Най-важното в целия процес е подготовката на фолирания материал и качеството на пръскането!
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 28, 2007 20:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам въпрос. И на колко стъпва един дециметър двустранна платка по такава процедура? Естествено без метализация.

Това, че човек си е затъркал един - два часа да си играе няма да го броим за разход.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети