| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 20, 2007 18:29 Заглавие: Приставка за дигитален мултиметър |
|
|
Има ли начин на обикновен мултиметър дигитален да му се направи някаква приставка за мерене на променливо напрежение .Всмисъл той си има обхвати за мерене на променливо напрежение обаче са 200 и 600В и идеята е да мери и по-малки напрежение например 50мВ 100мВ 1В и тн.Дано ме разбрахте  _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 20, 2007 20:05 Заглавие: |
|
|
| Щом има само 200-600в значи мултимера си е дърво по добре си купи нов. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 9:46 Заглавие: |
|
|
Съмнявам се. В повечето мултицети обикновено при измерване на променливо напрежение първо то се изправя и се мери като постоянно. За изправяне се ползват активни изправители /операционен усилвател и диоди свързани по определена схема/. Тъй като диодите не са идеални, падовете на напрежение върху тях ограничава обхвата за измерване отдолу и дори при използване на германиеви ще има нечувствителност от 150мВ.
Поне така си мисля аз.
Като гледам обхватите, които си дал, предполагам, че става въпрос за амперклещи. Виж тук http://www.technica.ru/scheme.html/from_39 /благодаря на колегата Фикри Нури за линка/ може да ти е от полза. |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 21, 2007 22:42 Заглавие: |
|
|
Като "идеален" изправител може да се ползва тази схема:
http://vslivecd.openfmi.net/tmp/shemi/ideal_diode.png
И аз съм мислил по въпроса и по-добро решение от това не съм измислил. Недостатъкът е, че се мери амплитудната стойност (ако напрежението е синусоидално делим на корен от две, ако не е - няма начин да определим ефективната му стойност).
Мислил съм да си правя измервател на шумове в захранванията по този начин - струва ми се доста практично - ако има шумове, значи електролитните кондензатори са за смяна. |
|
|
 |
|