| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 16:19 Заглавие: Телевизор GRUNDIG |
|
|
| Някой има ли схема на стар черно бял портативен Grundig -модел Triumph-1415 -много е блед и искам да видя дали е от сигнала на катода или вече кинескопа е сдал. Благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 23:04 Заглавие: |
|
|
| Колега,от опит знам,че тези стари ,черно-бели тв.-та имат страхотни кинескопи,и колкото и да са работили,ще надживеят няколко руски Юноста,така,че не гледай кинескопа.Повечето екземпляри,минали през мен са с Toshiba кинескопи,а те просто са великолепни.Пробвай с друг кинескоп и ще се убедиш.Желая ти успех ! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 28, 2004 8:49 Заглавие: grundig |
|
|
| Виж захранването(11.5В),кондензатора на видеото(160 волта),нещо по МЧУИ и там може да е засъхнал електролит,както каза колегата кинескопчетата са "железни",а схема едва ли ще намериш,но по аналогия с който и да е ЧБ телевизор трябва да се справиш.Успех! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 28, 2004 14:25 Заглавие: Grundig |
|
|
| Значи видео сигнала е с амплитуда от 20-до 50-70 волта при въртене на контраста мисля ,че е добре.Греца на входния изправител беше изгорял по доста тъп начин -пробил плюсов диод и изправни минусови -от което имаше повишени пулсации смених го .Сега има 15 волта изправени 90 волта захранване на видеоусилвателя,яркостта се регулира с напрежение от -20 до плюс 28 волта на кинескопа,като 28 се получава от 90 с вързана 60 волтова глимка последователно.Поставих вместо нея 33В ценер и се качи малко яркостта защото напрежението се качи до 56 волта ама дали е нормално?? |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 28, 2004 14:40 Заглавие: gdА |
|
|
Ти не уточни..не стига яркост или е ярък пък не е контрастен.Кинескопа се проверява като закъсиш катода и субективно преценяваш каква му е силата Ако нямаш контраст видеосигнала някъде се дави.Например в "Юност" има кондензатор 47 микро между емитера и маса,с което се увеличава усилването на видеоус. по променлив ток.Неговото изсъхване например води до "бледост" на картината при добър кинескоп,но както казваш 20-50 волта амплитуда на катода,ако мериш верно с осцилоскоп (DC in)- са напълно в нормата,а напрежението на решетка1 (яркост) можеш да увеличаваш докато се замаца картината-това не е вредно за кинескопа,но прецаква контраста (излиза от режим) Виж дали имаш фокус 300-400 болта на втора решетка. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 28, 2004 14:43 Заглавие: стабил |
|
|
| А стабилизираното захранване на целия тел. трябва да е 11-12 волта. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 28, 2004 15:58 Заглавие: Grundig |
|
|
| Ами аз затова търсех схема ,че не знам как са изводите на кинескопа-той е Тошиба ,както Веско правилно отбеляза ,вярно е че малко се размазва,но не виждам и фокусиращ регулатор,освен да не е паднало високото,но то щеше да се промени и размера на растера ,а май няма такова нещо. Мисля си една тъпотия -понеже е със защитно стъкло ,да не би да се е зацапал кинескопа отвътре и това да е причината -иначе контраста е по добре от яркостта ,определено! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 28, 2004 17:59 Заглавие: кинескопче |
|
|
Хе хе хе ,нищо чудно,ако е стоял някъде,във вода,както често идват от германия,за фокуса не е задължително да има тример,просто на някое пинче трябва да има поне 250В,ако е малко високото ще диша и няма да се вижда почти нищо  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 31, 2004 7:13 Заглавие: Grundig |
|
|
| Кой ще седне да внася черно бели ТВ втора употреба от Германия-този е на един приятел който преди години е работил в чужбина ,може и да е от Кореком ,но си е ползван само от него! |
|
|
 |
|