| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 02, 2007 15:57 Заглавие: Радоиприемане ? |
|
|
| След като си направих антена специалнo за приема не на УКВ забелязах че когато антената е във вертикално положене приема едни станции , а когато е в хоризонтално други. Искам да попитам дали това се дължи на ориентацията на предавателната антена (хоризонтална или вертикална ) или на нещо друго , също така дали може да се направи нещо за да се приемат всички станции без да се върти антената . Засега антената се намира на тераса , това може ли да оказва някакво влияние и ще се промени ли ако се монтира на покрива ( последния въпрос е доста относителен , но все пак ако имате идея кажете). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 02, 2007 17:48 Заглавие: |
|
|
по принцип се ползва вертикална поляризация за концертно радиоразпръскване на укв ама нищо на пречи и друга да е
а и близостта до стени и сгради оказва влияние |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Мар 02, 2007 18:21 Заглавие: |
|
|
| After_Dark написа: | | по принцип се ползва вертикална поляризация |
Това в България ли или навсякъде , защото с хоризонтална хващам повече чужди ( сръбски и румънски ) , малко български работят добре с хоризонтална антена (едно от тях е N-joy на 106.9 МХц ) |
|
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
|
|
 |
ji4kajiata Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 02, 2007 19:13 Заглавие: Антена |
|
|
| Ами те откакто сложиха скапаните предаватели на хотела изчезнаха софииските радиа заради напрегнатостта на полето. Особено аматиорски направеният предавател на фаворит с тези хармоници. Кажи къде си в Ботевград и каква ти е точно антената и какви радиа хващаш в момента. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Мар 02, 2007 19:34 Заглавие: |
|
|
After_Dark , благодаря за линковете , а на ji4kajiata : от написаното от теб предполагам че сме градски , и на мен не ми харесва как работят местните предаватели , защото омазват почти целия обхват . Антената ми е 3 елементна тип вълнов канал , в Ботевград по точно съм в стария изток и откакто я монтирах на терасата(2 етаж, гледа на запад) хващам :
романтика - слабо 87.6
алма матер 88.0
да 88.4
силвър 88.9
сигнал + 90.0
FM+ 94.9
дарик 96.7
сити 99.7
мила голд 101.1
радио 1 от София 106.0
н-джой 106.9
дарик 107.3
NRJ не помня честотата
множество румънски станции и една сръбска
Местните предаватели не съм ги писал .
По въпроса за калпавите предаватели ще кажа че веднъж когато угасна този на радио Фреш хванах Веселина на 99.1 мисля че беше , когато предаватела отново се включи пак стана мазало. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Мар 02, 2007 22:33 Заглавие: |
|
|
| Тази антена има насоченост а ти ако искаш да хващаш всички предаватели ти трябва обикновена антена тип "пръчка" 1/4 ламбда защото тя няма насоченост а нали всички предаватели са в различни посоки. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Мар 02, 2007 22:39 Заглавие: |
|
|
| На предавателите посоките не са им различни защото целта ми е към София , тук проблем идва от разликите в приемането при хоризонтално и вертикално положение на антената. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Мар 02, 2007 22:50 Заглавие: |
|
|
| А добре ли си я съгласувал с приемника, със съгласуващо устройство или U коляно ? |
|
|
 |
ji4kajiata Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 02, 2007 23:28 Заглавие: Антена |
|
|
Абсолютно пълна боза, такива са прадавателите. Аз тествах на покрива на хотел ботевград и разглеждах филтрите има супер много хармоник. Филтрите не са качествени особено на радио Фаворит.
http://users.tns.net/~bb/index.html - тук има доста интерсени конструкции на антени.
А ти с какъв кабел си я вързал, колко метра и с какъв приемник ловиш, аналогов или цифров. |
|
|
 |
|