| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
teoto Гост
|
Пуснато на: Пон Мар 12, 2007 19:29 Заглавие: Проблем с вентилатор |
|
|
Карам Пежо 307 и се появи следния проблем с вентилатора в купето. 1и2 степен не работят 3и4 работят. Между ключа за степените и вентилатора има 4 резистора 2 от които сигурно са прекъснати. Свалях вентилатора и го тествах от 0 до 12 волта си работи.
Има ли начин ключа за степените да ми е на 3 или 4 положение и по електронен път с потенциометър да си регулирам оборотите. Забравих да кажа, че за да сваля резисторите трябва да се свали таблото. Колата не е гаранционна. Предварително благодаря на всички отзовали се. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
veskobx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 12, 2007 20:47 Заглавие: |
|
|
| Някои от моделите на Пежо имат електронно регулиране с два мощни транзистора и потенциометър, а при крайно положение едно реле подава директно 12V на мотора. Схемата е проста и може лесно да се направи, но при положение, че имаш още гаранция не е ли по-добре... |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пон Мар 12, 2007 21:45 Заглавие: Re: Проблем с вентилатор |
|
|
| teoto написа: | | Колата не е гаранционна. |
 _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
veskobx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 12, 2007 22:36 Заглавие: Re: Проблем с вентилатор |
|
|
| bobykafe написа: | | teoto написа: | | Колата не е гаранционна. |
 |
Така е като правиш сто неща едновременно... |
|
|
 |
teoto Гост
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 19:05 Заглавие: |
|
|
| Много благодаря за информацията. Да ти се намира някаква схема на това регулиране, евентуално какви са транзисторите. |
|
|
 |
Dobri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 21:36 Заглавие: |
|
|
| Преди около 4-5 години сменях на едно пежо 405, там имаше един мощен транзистор в метален корпус, но за съжаление не помня какъв беше, но си спомням че веднага му намерих аналог което значи че не е нещо дефицитно. |
|
|
 |
plamsky Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 14, 2007 11:33 Заглавие: |
|
|
Ремонтирал съм няколко такива регулатора но за съжаление не им свалих схемите.Крайният транзистор е MJ15003 _________________ няма нищо невъзможно на този свят |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 14, 2007 11:57 Заглавие: |
|
|
Ако е електронен регулатор потърси го някъде около вентилатора , обикновенно го слагат така че въздушния поток да го охлажда. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
teoto Гост
|
Пуснато на: Сря Мар 14, 2007 19:24 Заглавие: |
|
|
| Noel написа: | | Ако е електронен регулатор потърси го някъде около вентилатора , обикновенно го слагат така че въздушния поток да го охлажда. |
Скоростите се регулират с 4 позиционен ключ от които рботят само 3 и 4. Искам да го побългаря. |
|
|
 |
Dobri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 14, 2007 20:50 Заглавие: |
|
|
| teoto написа: | | Скоростите се регулират с 4 позиционен ключ от които рботят само 3 и 4. Искам да го побългаря. |
Жигулита и лади които се произвеждаха на времето от братушките (за сегашното им производство нямам погед) работиха на 2 позиции, бърза и бавна. За бързата подават директно 12 V на мотора а за бавната минава през един мощен резистор мисля че беше навит върху керамично тяло и стоеше до перката на вентилатора. Мисля че беше около 25-35 ома. С 2 такива резистора можеш да си правиш каквито искаш комбинации ( може и с един, зависи какво точно искаш и как ще се закачаш към него) , но ми се стува че ще се наложи да смениш и позиционния ключ. |
|
|
 |
|