|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 26, 2007 10:27 Заглавие: |
|
|
| edims написа: | | .... И тъй като захранващият трансформатор трябва да е биполярен, нали той разполага с 3 извода на вторичната намотка, тогава какъв трябва да ми е трафа; да е с по 12 волта между 1-ви-2-ри и 2-ри-3-ти извод на трансформатора, или да е с по 24 волта. Аз не знам принципа на действие на биполярния траф но предполагам че ако е 2х12 волта, то тогава напрежението между 1-ви-2-ти извод и 2-ри-3-ти е по 12 волта, а между 1-ви-3ти е 24 волта... |
Термина "биполярен" не е коректено да се употребява за трансформатор.
За да получиш двуполярно захранване след изправителя един от вариантите е:
-трансформатор с две вторични еднакви намотки (ток и напрежение) на които края на първата е свързан с началото на втората и това ти е "масата".Всяка от намотките в случая трябва да е с напрежение на празен ход около 19-20В променливо за да получиш след изправителя 27В.
-частен случай на горното. Вторичната е една, но от "средата" на навивките е изкаран среден извод, т.е. получаваш горния случай (няма опастност да объркаш начало и край при сврзването).В случая ако изводите са 1, 2(общия) и 3 трябва да имаш 1-2~20V, 2-3~20V и съответно 1-3~40V променливо.
-има и още един вариант - една вторична намотка (40В) и създаване на "изкуствена" средна точка - не е много препоръчителен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|