|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
petar nikolov Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 10, 2007 11:44 Заглавие: Монитор HP p1130 (еквивалент на Sony f520) - сходимост |
|
|
(Аз съм начинаещ, така че много неща не са ми ясни. Но ако има кой да обясни или откъде да прочета - ще разбера. Проблемът е че познанията ми са предимно теоретични - почти нямам практика.)
Изобщо мониторът има много добри - фокусировка и чистота на цвета, но има проблем със сходимостта.
Мониторът има нужда главно от настройка та сходимост от вида YCH - както е обозначено в упътването на Sony GDM F520 (понеже не намерих такова за HP p1130). Т.е. вертикалните червени и сини линии не са успоредни и е невъзможно да се настрои сходимостта на вертикалните линии по целия екран от OSD менюто.
Но както е дадено в горното упътване, на кинескопа има само следните органи за настройка:
XCV, TLH, H.TRAP, TB-PIN.
А по принцип са изобразени диаграми, които казват какво представляват следните видове настройки:
XCV, XBV, TLH, TLV, YCH, YBH
без да е описано как именно се извършват.
А за мен точно тези настройки са от значение.
----------
В този случай въпросът ми е:
Как е извършват горните настройки?
1. Със SoftJig - http://monitor.net.ru/forum/softjig-monitors-info-37230.html
2. От сервизното меню (В което не знам как се влиза.)
3. С четириполюсния и/или шестполюсния магнит.
4. По друг начин?
----------
Ето картинка от упътването на Sony GDM F520:
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 10, 2007 17:18 Заглавие: |
|
|
| Ако си го отварял на ТХОто колко тримера има? Врътни леко фокус1 и фокус2 и виж какво ще стане. |
|
|
 |
petar nikolov Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 11, 2007 10:30 Заглавие: |
|
|
Не съм го отварял, но както е по сервизното упътване на Sony f520, трябва да има два тримера:
1. хоризонтален фокус
2. вертикален фокус
А то не и нужно да се отваря. Тези тримери са достъпни с достатъчно тънка отверка - през вентилационните отвори на корпуса. Нищо не става. По-добър фокус не може да се получи, а сходимостта на цветовете не се влияе от фокусировката.
Но както казах вече, не е там проблема - фокусът е идеален, няма сходимост. Вертикалните червени и сини линии не са успоредни, иначе са идеално фокусирани. Т.е. ако се пресичат в центъра на екрана, то горе червеното е в дясно а долу е в ляво.
И хоризонталните линии не са идеално сходящи, но в сравнение с вертикалните е направо нищо.
Наточността на сходимост достига 1mm в горната част на екрана.
Добре де никой ли не е имал проблеми със сходимост, ако не точно с този модел, поне с друг модел на Sony? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|