|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
yavoryankov Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 29, 2007 9:05 Заглавие: Някой разбира ли от литиево-йонни батерии? |
|
|
Здравейте,
Имам следния въпрос:
Наскоро купих едно лаптопче с умряла батерия. Стария собственик ми каза че е работела, но тъй като той го тържал нон-стоп на зарядно и батерията се е скапала.
Снощи я разглобих много внимателно с цел да проверя колко от елементите са добри и колко имат нужда от подмяна. Батерията се оказа с 8 елемента по 3,6-7 волта на LG, вързани по два успоредно - общо 14,8 волта, 3800mAh.
Оказа се че само един е читав. Другите нямаха никакво напрежение и не хващаха заряд изобщо. Тогава обаче дяволчето в мен реши да разглоби еднин от скапаните елемени да види какво точно има вътре. Разпарчосах със секачите плюса, но в процеса за малко дадох на късо и батерията мощно загря за отрицателно време - и О,чудо - появиха се 3,7 волта от съвсем мъртвата батерия. Хванах една от другите и с една малка отверка натиснах плюса към основата - нещо изсъска (някакъв газ - миришеше странно) и батерията също започна да дава ток. Проведох операцията със всички неработещи елементи и всики заработиха след изсъскване - някой дават 3,7 волта а само 2-3 дават около 3,3 - всички хващат заряд и товарят изправителя.
Въпроса ми е - дали мога да ги използвам - май са разхерметизирани и не знам дали не е опасно за лаптопа.
Моята теория е че са прегрявали и отделяните газове от това са отделили контактуващата пластина на плюса (тя реално хеметизира батерията) от извода - след премахване на налягането тя се връща на мястото си и подава контакт. Също ми направи впечатление че диода на топлинната защита е пробил и даже единия му крак беше със студена спойка (която може да се получи и от прегряване).
Някой знае ли какви диоди се ползват в топлинната защита, че натози не мога да му прочета сигнатурата - потъмнял е... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 29, 2007 10:21 Заглавие: |
|
|
| Аз считам ,че каквото и да правите тази батерия не бива да я използвувате за захранване на вашият лаптоп.При евентуална повреда на лаптопа би ви коствувало много повече средства от колкото да си купите една нова батерия.Бих се обосновал но ще трябва много писане.Просто нова батерия! |
|
|
 |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 29, 2007 22:05 Заглавие: |
|
|
http://www.laptopbg.com/ допитай се до тях ,че трябва и да се флашне една батерия след смяна на елементите _________________ Иво Банов |
|
|
 |
landolin Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 10:48 Заглавие: re: |
|
|
Тези батерии не е хич добре да се прегряват и закъсяват, че гърмят от време на време Иначе дефектните елементи може да се заменят с нови (като се запояват много внимателно или с точковане). Зависи от батерията, но на повечето контролера помни броя цикли на зареждане и капацитета на всеки елемент и в един момент просто спира, понякога само с нулиране на контролера батерията тръгва и има доста живот в нея, но си е малко рисковано, току си видял един ден лаптопа в пламъци Най добрият вариянт е замяна на елементите с нови и при нужда нулиране на контролера. |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 14:27 Заглавие: |
|
|
Преди няколко месеца един колега също от любопитство реши да разглоби старата литиево-йонна батерия от GSM-а си. Няколко минути след като я разкапсолова (прилича много на хартиен кондензатор) и разви лентата, тя се самозапали. Лития е много неустоичив и се самозапалва при съприкосновение с кислород.
По скоро можеш да си стъкмиш огън, отколкото да си ползваш лаптопа. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|