| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kindera Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 12, 2007 21:54 Заглавие: Хобикит |
|
|
Здрвейте взех си 3канална цветомузика от Неомонтана 220V(15-120W-на канал),вързах я ,но когато пусна всичко(входния сигнал,15волта прав ток на управляващата платка и 220 на тиристорния блок) на фасунгите имам напрежение от
10-11V !Не знам какъв може да е проблема ако някои е правил тази схема или има идея каква е грешката моля да помогне !
Мерси!!! http://hobby.neomontana-bg.com/kit95.htm !Ако не можете да ми помогнете за схемата ,имам желание да си поръчам готова цветомузика,аз намерих само една с микрофон(а това не ми върши работа) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 12, 2007 22:12 Заглавие: Re: Хобикит |
|
|
В страницата се появява едно съобщение:
Фототранзисторите в оптоелектрониката (оптроните) често са без изведена база от полупроводниковата структура, което изисква допълнителен сигнал или голямо усилване за извеждане на транзистора от дълбоко запушеното му състояние. В това приложение, ако усилването е голямо, резисторите R8, R10 и R12 не се слагат, тъй като фототранзисторите ще се отпушат леко, а те са паралелно свързани към управляващия преход на тиристорите. Ако усилването е малко, без R8, R10 и R12 фототранзисторите няма да преминат в отпушено състояние. Практическата оценка за това може да стане по следния начин:...
Взе ли го предвид? |
|
|
 |
kindera Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 12, 2007 22:15 Заглавие: |
|
|
Да видях го ! Но не разбирам какво имат в предвид под фототранзистори и какво трябва да направя ако транзисторите са запушени ! Все още се уча и не съм мн вещ в тези неща ! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 12, 2007 22:30 Заглавие: |
|
|
U2, U3, U4 са направени за галванично разделяне от "горещата линия" 220V. Като погледнеш малко по-внимателно, ще забележиш, че всяка от тях се състои от две части(вътре)-светодиод и фототранзистор. Това не се вижда от корпуса, но на схемата го има. Когато светодиодът светне, той отпушва фототранзистора, който иначе е като обикновен NPN транзистор, само че осветяването му го отпушва. Базата на този транзистор е изведена на 6-то краче на схемата. (U2,U3,U4).
ПРОМЕНИХ ОТТУК СЪОБЩЕНИЕТО СИ! Чак сега забелязах, че базите са към +, а не към -. Тогава се постъпва обратно.
Опитай да НАМАЛИШ стойността на съпротивленията R8, R10, R12, които са на базата на фототранзистора, тоест, те подпомагат отпушването.
За начало изобщо НАМАЛИ тези съпротивления - на 100-150кОма. Ако това не помогне, най-вероятно наистина не е изведена базата. Можеш да използваш CNY17. Те са с изведена база. Същите са крачетата.
Напиши какво става. Внимавай с напрежението от 220V!
Последната промяна е направена от emil74 на Съб Май 12, 2007 22:57; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
kindera Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 12, 2007 22:47 Заглавие: |
|
|
| Мерси много утре ще видя какво ше стане и ще пиша обезателно ! |
|
|
 |
ji4kajiata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 10:47 Заглавие: Цветомузика |
|
|
Да това е една от основните причини. Виж също да не си обърнал някои елемент, или да не си разменил някой резистор. Ех тези Неомонтана, замо да не са ти пробутали някой от техните дефектни операционни усилватели. Колко пъти се е случвало чак ми писна от тех. Прави си тая на МК и махаи микрофона (като не искаш ц микрофон).  _________________ Skype: gigavolt_501
|
 |
kindera Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 13:06 Заглавие: |
|
|
Сега се хващам да видя какво ще стане !Сега като се замисля аз тези резистори(8,10,12 и 11,13) ги нямах в комплекта и ходих да си ги купя !Може и нарочно да не са ги сложили!  |
|
|
 |
kindera Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 13:47 Заглавие: |
|
|
Пак не става махнах ги дори и нищо! Явно не е измислено както трябва
Ако мога да си купя от някаде ще съм наи доволен ! |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 14:51 Заглавие: |
|
|
| kindera написа: | Сега се хващам да видя какво ще стане !Сега като се замисля аз тези резистори(8,10,12 и 11,13) ги нямах в комплекта и ходих да си ги купя !Може и нарочно да не са ги сложили!  |
Как да ги няма бе човек ???? ако базите са дадени директно към генератора ще прецакаш оптроните. Първо измери онова напрежение +6V в схемата дали е толкова. _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
kindera Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 15:09 Заглавие: |
|
|
| Много играчка стана и мисля да си взема тая на МК с микрофона,само дето не знам как да махна микрофона и да вържа директно сигнала от музикалната уредба ?? |
|
|
 |
|