|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
BIGFEN Гост
|
Пуснато на: Вто Май 15, 2007 12:45 Заглавие: SFT 214 усилвател ??? |
|
|
| Здравейте, изрових от шкафа на баща ми цяла кутия такива мощни транзистори SFT 214. Интересувам се дали мога да си направя мощен усилвател с тях? Имало преди години някакво списание със схеми на усилватели с такива транзистори, някой има ли подобни схеми? Има още и такива транзистори: SFT131, SFT353, ГТ2307, SFT308. Дали ще мога с тези елементи да си направя усилвател ???? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 15, 2007 12:54 Заглавие: |
|
|
Дам-има вътре силиконова смазка-отваряш ги с клещите и я ползваш за смазване на мощните транзистори.
Ааа с тях самите да правиш стъпало-ами може,ама по-добре не са занимавай с глупости-в момента на пазара има къде къде по-кадърни транзистори. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 15, 2007 13:18 Заглавие: Re: SFT 214 усилвател ??? |
|
|
| BIGFEN написа: | | Здравейте, изрових от шкафа на баща ми цяла кутия такива мощни транзистори SFT 214. Интересувам се дали мога да си направя мощен усилвател с тях? Имало преди години някакво списание със схеми на усилватели с такива транзистори, някой има ли подобни схеми? Има още и такива транзистори: SFT131, SFT353, ГТ2307, SFT308. Дали ще мога с тези елементи да си направя усилвател ???? |
Може да си направиш усилвател с тях, да имаше преди години в РТЕ такива схеми, но аз нямам толкова стари броеве, някой друг може би ще ти помогне Ако ти е за спорта де, Bojilov e прав сега има доста по-добри елементи, но няма лошо, може някой да ти даде схеми да пробваш. _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 15, 2007 13:29 Заглавие: Re: SFT 214 усилвател ??? |
|
|
| Yassen написа: | | Може да си направиш усилвател с тях, да имаше преди години в РТЕ такива схеми, но аз нямам толкова стари броеве, някой друг може би ще ти помогне . |
Броевете винаги са си седяли тук-сканирани,готови и чакат някой да рови из тях
http://www.silistra.bg/hamradio/pages/index_rte.htm _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 15, 2007 16:10 Заглавие: |
|
|
Пробвай това, професионална схема е от студиина апаратура, би трябва да звучи добре: тук, на изхода сложи един разделеителен кондензатор от 2000uF, a захранването може да го вдигнеш до +25V. AD162 ги заменяш с твойте SFT 214. _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 15, 2007 17:21 Заглавие: |
|
|
Я не ги слушай дъртите!На времето така приказваха и за лампите! Изхвърлихме ги и сега какво-от ламБовия звук по-добър нема!Особено ако улучиш посоката на проводниците!Ако пък и посоката на ИЗОЛАЦИЯТА им съвпадне-а бе изобщо идея си нямаш Сега сериозно-можеш да направиш усилвател,но има няколко НО-много лесно пукат тези Ge транзистори,не държат на идиотизми.Слабички са отвсякъде,ама ако не търсиш мощности над 20-30 W няма проблеми.Стават и за повече,ама ти трябва малко опит.А пък тъй или иначе-като да нахлуеш в тази област-супер са,особено щом не си ги купувал.Ако те интересува конкретна схема-мога да дам тази,която аз правих на времето.Тръгва си без проблеми. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
BIGFEN Гост
|
Пуснато на: Вто Май 15, 2007 17:48 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | Я не ги слушай дъртите!На времето така приказваха и за лампите! Изхвърлихме ги и сега какво-от ламБовия звук по-добър нема!Особено ако улучиш посоката на проводниците!Ако пък и посоката на ИЗОЛАЦИЯТА им съвпадне-а бе изобщо идея си нямаш Сега сериозно-можеш да направиш усилвател,но има няколко НО-много лесно пукат тези Ge транзистори,не държат на идиотизми.Слабички са отвсякъде,ама ако не търсиш мощности над 20-30 W няма проблеми.Стават и за повече,ама ти трябва малко опит.А пък тъй или иначе-като да нахлуеш в тази област-супер са,особено щом не си ги купувал.Ако те интересува конкретна схема-мога да дам тази,която аз правих на времето.Тръгва си без проблеми. |
благодаря! наистина са без пари и са много, нещо около 30W ще ми свърши добра работа. Благодаря и на Yassen. Би ли дал и твоята схема, ако има някакви особености би ли ми ги казал че не разбирам много. А германиевите транзистори свирят ли добре? Благодаря още веднъж Изрових и някакви големи П210 пише на тях, сигурно са към 100 бр. а от SFT214 имам към 50 та и да изгори некой нема страшно  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 17, 2007 14:31 Заглавие: |
|
|
ОК!Ще сканирам статията и ще я пусна в атача-ако още някой си я хареса А с тия П 210 направо ме уби!С тях като нищо ще изкараш 50W На времето мой съученик си хвана за гадже една мацка,дето баща и беше нач.цех в завод,в който работеха с тези П 210.За 4 транзистора се прежали горкият Ама направи усилвателя,а ние умирахме от завист.И за да не се чудят повечето съфорумци,пояснявам,че беше по времето,когато DEEP PURPLE бяха забранени,a The BEATLES-меко казано нежелани!Беше през 1970....
Ами така е,когато човек се отплесне!Като се сетих за гаджетата от онова време забравих да кажа,че ще сканирам статията в понеделник или вторник.BIGFEN да има смелостта да ми напомни с едно ЛС в неделя,че много бързо забравям Нали съм си гениален  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
интермаш Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 18, 2007 10:46 Заглавие: Re: SFT 214 усилвател ??? |
|
|
| BIGFEN написа: | | Здравейте, изрових от шкафа на баща ми цяла кутия такива мощни транзистори SFT 214. Интересувам се дали мога да си направя мощен усилвател с тях? Имало преди години някакво списание със схеми на усилватели с такива транзистори, някой има ли подобни схеми? Има още и такива транзистори: SFT131, SFT353, ГТ2307, SFT308. Дали ще мога с тези елементи да си направя усилвател ???? |
Усилвател разбира се, че може да си направиш - схеми има колкото искаш, но аз те съветвам да запазиш тези транзистори - след години те ще имат много висока цена. |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 19, 2007 7:58 Заглавие: |
|
|
| Тук не съм съгласен с теб. Не всяко старо нещо има антикварна стойност. Според мен цената им винаги ще си остане каквато е сега - вторични суровини. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|