|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Viper Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 26, 2007 17:24 Заглавие: Моля за малко помощ за тази схема |
|
|
Здравейте майстори, захванах се отново да се опитам да съживя кодовата брава на неомонтана и ударих на камък макар че всички тригери си работят нормално и след набиране на цялата комбинация на 6 крак на последния тригер имам логическа нула то управляващия транзистор си е винаги отпушен още с натискането на първия бутон от комбинацията и транзистора се отпушва на схемата е означен с VT4. На какво може да се дължи това дайте идеи че съм зациклил. Схемата е тук http://hobby.neomontana-bg.com/kit76.htm Благодаря предварително на всички които се отзоват. _________________ Няма нищо по хубаво от лошото време. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Съб Май 26, 2007 19:17 Заглавие: |
|
|
3 пъти съм се опитвал да подкарам това чудо, не ще и не ще... Хващаш един голям лист хартия, молив и започваш да чертаеш алгоритъма на бравата и да мислиш къде спира. При първите 2 платки дето пробвах имаше грешки в самите платки 3-тата уж беше наред, но имаше един изгорял интеграл, и до там я оставих... Имай впредвид че често има и дефектни резистори в китовете на Неомонтана, така че не се чуди защо големите схеми не тръгват
п.п. грешката по платката беше там до последния интеграл, тоя дето е посредата на платката, не отстрани... _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 26, 2007 23:45 Заглавие: |
|
|
Един въпрос: Какъв е изпълнителният орган, който е свързан на транзистора?
Ако е консуматор (напр. реле) на 12V, то проблемът идва от факта, че изтеглящият резистор 10к е свързан към +5V и това напрежение не е достатъчно, за да го запуши, така че той остава ВИНАГИ полуотпушен.
Така е защото сазползвали PNP транзистор за изход.
В такъв случай имаш няколко решения. Поставяне на оптронна двойка е първият начин. Вторият е да се потавят два NPN транзистора, като първият служи да инвертира сигнала. Тогава си свържи консуматора към +12V и колектора на втория транзистор. Можеш да свържеш и РМК за 5V като междинен възел, a на рид ампулата да свържеш своето реле за 12V. Но трябва да подбереш реле с малка консумация-рид ампулата ще залепне, ако не направиш това.
Най-лесно е да намериш реле с бобинка на +5V - има такива, които са с вид като на тези за 12V, скоро си купих.
Първо направи следното: Пресвържи +U(+U на изходния транзистор) към +5V и постави като консуматор светодиод и съпротивление R470, свързани последователно. Така диодът ще ти покаже работи ли схемата както трябва. Сега, понеже е захранен транзисторът с 5V, изтеглящият резистор ще го запушва нормално. При правилна работа на схемата то е ясно какво трябва да направиш, нали? Пиши какво е станало. Поздрав! |
|
|
 |
Viper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 27, 2007 9:55 Заглавие: |
|
|
Мерси за отговорите. Дано да ми остане днес малко време за да седна и да видя какво ще стане. Заядох се с тая схема и съм се навил да я подкарам, ейтака за спорта. _________________ Няма нищо по хубаво от лошото време. |
|
|
 |
Viper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 28, 2007 17:37 Заглавие: |
|
|
Здравейте отново. Да се отчета днес ми остана време и се захванах с кодовата брава, и естествено се оказа това което не съм очаквал рид релето което използвах беше залепило и затова имитираше постоянна работа. При замяната му всичко си дойде на мястото. Още веднъж голямо благодаря на всички отзовали се .
Темата се закрива. _________________ Няма нищо по хубаво от лошото време. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|