| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vankata Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 13, 2004 23:33 Заглавие: Електрожен |
|
|
Здравейте!
1.Търся схема за изправяне на тока на монофазен електрожен 200А.
2.Възможно ли е да се намалява тока от 200А. на 75А без да се преработвот намотките на електрожена. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ivsi Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 22, 2004 11:42 Заглавие: Електрожен |
|
|
Можете да изправите тока на електрожена като свържете последователно на вторичната намотка мощен диод - 250А. При това ще е необходим и подходящо оразмерен дросел, за да не прекъсва дъгата по време на блокирания полупериод на вторичното напрежение.
Тази промяна, както и всяка друга, в първоначалната конструкция изисква доста сериозна подготовка и познания, за да не си създадете допълнителни проблеми. Нещата, които ще трябва да добавите се нуждаят от пространство в корпуса на електрожена, а най -често такова няма.
Понижаването на вторичния ток става най-лесно чрез последователно свързване във вторичната верига (модифициране на масата) на съпротивлание, изработено от спирално навита стоманена тел (пружина) със сечение не по-малко от ф6. Начина на работа е следния - прикрепяте пружината към обекта за заваряване, като го прещипвате между витките. Колкото по дълга е частта на пружината, през която ще протича работния ток, толкова по-малък ще е той. |
|
|
 |
vankata Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 22, 2004 19:44 Заглавие: електрожен |
|
|
Ivsi благодаря за изчерпателният отговор относно пружината! Що се отнася до изправянето на тока си спомням че имаше статия в списание
"Млад конструктор" преди 1985г. Използваха се 4 диода 1 дросел и 1 кондензатор.Устройството го видях и във завършен вид като тогава го изпробвахме с алуминиеви електроди но нещо не се получи.Все си мисля че тогава електрожена ни беше слаб-самоделка!
Не мога да намеря списанието! Затова търся нова схема за изправянето на тока.
Между другото ми трябва за заваряване на неръждавейка. |
|
|
 |
Dumfree Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 22, 2004 21:34 Заглавие: |
|
|
| Аз неръждавейка със заварявал със изправител самоделка, от 4 диода, 1 дросел и 2 кондензатора и нямаше проблеми. Но дросела е огромен и електрожена ми вече стана стационарен. |
|
|
 |
vankata Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 23, 2004 18:09 Заглавие: |
|
|
| Dumfree ако е възможно напиши повече подробности за устройството.Това че електрожена ще стане статичен не е голям проблем! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Ное 23, 2004 21:15 Заглавие: |
|
|
Така, за диоди използвах ВЛ200, след тях вързах един дросел собствена разработка 4 пакета силиций със сечение около 30 кв.см. свързани са в правоъгълник нещо като:
_________
--------------
ІІІ..........ІІІ
ІІІ..........ІІІ
--------------
_________
както е на рисунката от единия край (горния) има процеп от 3мм текстолит за да се предотврати намагнитяването. намотките са 33 бр. разделени 16 на едното рамо и 17 на другото (отляво и отдясно на рисунката) състоят се от 4 кабела по 7кв.мм (не съм 100% сигурен толкова ли беше ама е там някъде). След това има два кондензатора 20 000 мкфрд. 92В. успоредно на тях 8 крушки 12В 45 Вата вързани последователно една спрямо друга за да се ограничат пиковете (>100В) които се получаваха при разкъсването на дъгата.
Така направеното устройство съм го тествал с стоманени, алуминиеви и неръждаеми електроди. Ползвам го също и за заваряване с аргон.
Някой може ли да помогне със схема за регулиране на тока на електрожен с тиристори защото имам едни бездействащи в нас 500А. |
|
|
 |
vankata Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2004 19:56 Заглавие: рефлектори |
|
|
Рефлектори на крушките да слагам ли -шегувам се!-голям майтап ще падне! А сега сериозно- намотките на дросела в една посока ли са? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2004 23:04 Заглавие: |
|
|
E как без рефлектори на крушките. По сериозната тема сега на мен не ми е съвсем ясно в една посока ли са или не, трябва да го погледна (а той е на село), но като ми обясняваха как да го навия ми казаха че имало вероятност да обърна посоките и да се получело така че това което се индуцира от едната половина да се "гаси" от другата и ефекта щял да бъде никакъв. Спомням си само че имаше нещо от сорта на края на едната половина се свързва с началото на другата. Ще го погледна като си ходя (до 10 дни максимум) и ще дам точен отговор |
|
|
 |
|