Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Монитор CTX PR705F
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
falcoh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 22, 2007 19:54    Заглавие: Монитор CTX PR705F Отговорете с цитат

Имам монитор CTX PR705F,но яркостта му значително намаля.Някой може ли да ми каже как мога да си осветя монитора?Имало някакви регулатори на каскадата,но незнам от кой точно се осветява.Благодаря предварително
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 22, 2007 20:01    Заглавие: Re: Монитор CTX PR705F Отговорете с цитат

falcoh написа:
Имало някакви регулатори на каскадата,но незнам от кой точно се осветява.

Да ти кажа честно, мно..ого отдавна няма монитори с каскади и още по-малко с "врътки" по тях.
"Партизанското" име на това с врътките което е в твоя монитор е "сплит" или FBT трансформатор (и не особенно коректното - ТХО).
Та при така зададен въпрос, съвета ми е да се обърнеш към човек който знае кое какво е и как (и дали) да се върти.
Причини за подобен проблем - колкото щеш (включително и кинескоп, да не ти е уроки).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 22, 2007 20:59    Заглавие: Re: Монитор CTX PR705F Отговорете с цитат

falcoh написа:
Имам монитор CTX PR705F,но яркостта му значително намаля.Някой може ли да ми каже как мога да си осветя монитора?Имало някакви регулатори на каскадата,но незнам от кой точно се осветява.Благодаря предварително

Самосиндикалното въртене на "некви регулатори" в монитора най-много да го скапе окончателно,пък дори и да набараш,този за който ти говорели...
Най-добре го занес някой колега да го прегледа...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
alfa
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 13:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Към falcoh:
Махаш капака на монитора и намираш на платката едно голямо черно нещо в задната част, от което черно нещо излиза една въздебеличка жица, която е бодната отгоре на кинескопа. Та на това голямо черно нещо може да има една или повече врътки, те са твоя шанс.
Няколко много важни за теб уточнения:
1. Врътките може да са се спекли и отначало да им трябва малко повече сила, но принципно се въртят на малък ъгъл. Дори малко завъртане има забележимо влияние на изображението.
2. Въртят се при включен монитор, за да може да видиш ефекта от действията си. По тази причина е задължително да ги въртиш с отверка, а не с пръсти, та ако нещо се отплесне да прецакаш най-много монитора, не себе си.

Ако няма врътки по-добре недей продължава.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 13:29    Заглавие: Отговорете с цитат

alfa написа:
Към falcoh:
Махаш капака на монитора и намираш на платката едно голямо черно нещо в задната част, от което черно нещо излиза една въздебеличка жица, която е бодната отгоре на кинескопа. Та на това голямо черно нещо може да има една или повече врътки, те са твоя шанс.
Няколко много важни за теб уточнения:
1. Врътките може да са се спекли и отначало да им трябва малко повече сила, но принципно се въртят на малък ъгъл. Дори малко завъртане има забележимо влияние на изображението.
2. Въртят се при включен монитор, за да може да видиш ефекта от действията си. По тази причина е задължително да ги въртиш с отверка, а не с пръсти, та ако нещо се отплесне да прецакаш най-много монитора, не себе си.

Ако няма врътки по-добре недей продължава.

Много хубаво му казваш,ама да му беше казал и нещо друго.Че ако причината за да няма яркост е някаква си повреда в монитора,то по този начин насилствено чрез скрийновото напрежение,като усили яркостта на светене съответно фокусира точката от която емитират електрони катодите на кинескопа,по тоя начин се явяват язви на катода и след няколко месеца поради експлатацията при завишено скрийново напрежение просто кинескопа ще сдаде богу дух завинаги.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
alfa
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 13:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбира се, че причината може и да е друга, но тринитрон кинескопа ми подсказва, че е по-вероятно работата да отива към изтощена емулсия на кинескопа. От първия пост придохме впечатления за познанията на човека, и според неговите познания му давам и напътствия. Да не искаш да го карам да мери по видеоплатката напрежения Wink
И ако пипа леко, а не върти потенциометъра като водопроводен кран, монитора може да изкара повече от година при обикновена експлоатация.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 13:57    Заглавие: Отговорете с цитат

alfa написа:
...че е по-вероятно работата да отива към изтощена емулсия на кинескопа. От първия пост придохме впечатления за познанията на човека, и според неговите познания му давам и напътствия. ....

Вероятно говориш за емисията на катода, защото това емулсия на кинескопа звучи странно.
И точно поради демонстрираните познания от първия пост според мен е много опасно и вредно да се дават съвети, особенно когато се върти работата около високите напрежения.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 15:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Съгласен съм с RC,но само така за портокола ,в този случай най напред се сменят електр.конд. във веригата която захранва отоплението на кинескопа.Това го пиша ако човека случайно се окаже колега.
falcoh
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 22:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля че причината за да няма яркост не е повреда в монитора ми,а просто е на доста годинки и емулсията на кинескопа е поизтощена-затова не се вижда много светло.По принцип го осветявам от настройките на видео картата,но не за всички програми и приложения се получава.Добавям линк на който има 2 снимки на този "сплит" или FBT трансформатор (и не особено коректното - ТХО)...както искате така го наричайте за да ми кажете от кой точно тример или регулатор да опитам да го осветя./Не ми се носи по разни сервизи-знаете там как е.../
http://img.data.bg/i.php?id=432068
http://img.data.bg/i.php?id=432039
p.s. Имам някакви познания по ел.техника и електроника така че моля да немаме задни мисли в коментариите.Просто искам на прост и достъпен език ако може някои да ми обясни и помогне.Още веднъж благодаря за времето кое отделихте за моя проблем
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mihal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Лясковец

МнениеПуснато на: Нед Юни 24, 2007 6:45    Заглавие: Re: Монитор CTX PR705F Отговорете с цитат

http://img.data.bg/i.php?show=432330&ctrl_id=mjnz1u#img

http://img.data.bg/i.php?show=432550&ctrl_id=ovixhl#img

falcoh написа:

Има 3 врътки, 2 с надпис FOCUS и една с SCREEN,завърти внимателно тази с надпис SCREEN и ще се увеличи яркостта.

Последната промяна е направена от mihal на Нед Юни 24, 2007 11:11; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети