| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 21, 2007 22:15 Заглавие: Проблем с захранващ блок |
|
|
Здравейте колеги.Става въпрос за това захранване с трите малки транзистора и един мощен.Изпползват го китайските шасита от преди 15 години.Досега не съм имал проблеми с ремонта му.То всъщност си работи,но на St-By мощния транзистор-BU508A грее колкото и при работен режим-около 50-52градуса.Клиента затова го и носи,че не работел а пък загрявал.Смених първо двата електролитни кондензатора с нови а този за 300v го дублирах с нов.Смених и мощния транзистор със сигурен,откачих и изхода 110v-все си грее.Имам някакъв спомен,че като не е натоварено това захранване транзистора почти не загряваше а може би греша .Даите някакви идеи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 21, 2007 22:31 Заглавие: Re: Проблем с захранващ блок |
|
|
| [Никога не съм му мерил температурата, но гарантирам ,че грее и без товар. |
|
|
 |
ZITON Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 8:08 Заглавие: |
|
|
| спира ли се от дистанционното с реле ли е или but11 |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 17:28 Заглавие: |
|
|
| Телевизорчето е Aciko ATV37DK.Спира се с реле,всичко си работи добре.От скоро клиента започнал да го пренася в друга стая вечер и усетил това загряване.Притеснил се е,че грее толкова без да работи.Аз също се чудя дали така загряваха,но си мисля,че турските Универсалчета-пак по тази схема на St-By сякаш не грееха. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 18:35 Заглавие: |
|
|
| evgevg написа: | | Аз също се чудя дали така загряваха,но си мисля,че турските Универсалчета-пак по тази схема на St-By сякаш не грееха. |
Да бе да-то затва изписахме 10 страници тема за тия турски захранванета с цел как да им намалим греенето.
Такъв им е модела-греят си и със и без товар.
Единственото умно спасение е по-голяма ламаринака към радиатора да добавиш...
В интернет има и един друг мит за това захранване-да ти го споделя преди да се опариш.
Като искаш махни RC групата дето демпфва импулса в колектора-нанофарадния високоволтов кондензатор и мощния резистор 33 или 39 ома-колкото е.Греенето ще намалее осезаемо.След няколко дни обаче транзистора ще грамне вероятно при някое пускане или спиране,така че не те съветвам да правиш подобни глупости
_________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 20:58 Заглавие: |
|
|
| Отбой.След смяна на доста елементи дойде телевизор със същото захранване.Измерих същите температури.Но околната температура в работилницата ми е 30 градуса.Явно са си така-греят.Благодаря за помоща-не бях сигурен дали е нормално. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 21:22 Заглавие: |
|
|
| evgevg написа: | | Но околната температура в работилницата ми е 30 градуса.. |
off/Тва кво значи-време е за размътена карловска анасонлийка с много лед и овчарска салата...
Споко в момента правя такъв само че Акай-и той грее яко.Все пак ехубаво на тва захранване да се сменят 2та електролита,ако ще и профилактично даже-че после бели стават и бране на ядове... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 21:36 Заглавие: |
|
|
| Смених ги първи кондензаторите-подържам Божилов,че трябва да се сменят двата електролита иначе стават големи поразии.По едно време започнах да слагам лавинен диод на изхода и съм се разминавал само с него и двата елктролита.При 30градуса измерих 56 градуса на радиатора и на в двата телевизора-проверих термометъра на уреда като го сравних с 2 стайни и трите показаха 30градуса в стаята. |
|
|
 |
angele Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 22:35 Заглавие: |
|
|
BU508 не е най-добрият транзистор за това захранване..по-добре пробвай някой по-бърз -например BU2508,2520 ,2sd1878.
Със сигурност температурата ще падне осезаемо.
Премахването на демпфащата верига не е целесъобразно,може само да завишите стойността на резистора до 100 ома
Успех! _________________ Az sam |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 22:45 Заглавие: |
|
|
| Да колега мислех да пиша,че с по бърз транзистор сигурно нещата ще се оправят.Имам бързи транзистори ама трудно се снабдявам с тях и ги пазя за едни други транзисторни захранващи блокове.Отдавна имам подозрение,че транзисторните блокове загряват повече ключовия транзистор,отколкото когато има интегрална схема. |
|
|
 |
|