| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dilana Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 01, 2007 10:25 Заглавие: Въпрос за защита на АТ захранване |
|
|
Здравейте,
Ползвам за домашен усилварел един boshmann 4x45W(автомобилен усилвател и руски тонколони Амфитон 100 АС-022), като се опитвам да го захраня с АТ-компютърно захранване( 200 или 250 вата е) но проблема е че при включване в мрежата често пъти сработва защитата му.Вчера реших да му сложа и един кондензатор 68000микрофарада но с него изобщо не може да тръгне.
Та въпроса ми е има ли начин да се елиминира защитата?
Като тръгне веднъж после няма проблеми, усилвам докрай и напрежението на 12-те волта пада само с няколо десети, но самото пускане понякога е проблем. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 03, 2007 7:20 Заглавие: |
|
|
Възможно е да загрубиш токовата защита до поносима степен, но за тази цел ти трябва точна схема на захранването за да се види кой резистор трябва да коригира. Добавянето на голям изходен кондензатор влошава проблема. Именно големия пусков ток зареждащ електролитите кара захранването да изключва.  _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 04, 2007 18:46 Заглавие: |
|
|
да, благодаря
Преди малко бях в един тв сервиз в махалата и там ми казаха почти същото
схема едва ли ще намеря, а и по захранването не пише много (аз имам само платката без кутията) . Знам само, че е без интегрална схема, всичко е с транзистори и жалко за него защото е с голям траф.
А ако купя по-мощно китаиско захранване дали ще ми прави пак същите проблеми? |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 13:48 Заглавие: |
|
|
Може да направиш нещо за "плавен старт". Например може да сложиш един превключвател с три положения, който първо ще пуска усилвателя през резистор и след зареждане на кондензаторите ще го включва директно.
Виж какъв ток дава захранването при 12V за да си направиш сметка дали ще се претоварва. |
|
|
 |
Dimow Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 15:40 Заглавие: |
|
|
Още по лесно .Включвате усилвателя след като сте включили захранването към мрежата ,или ключа трябва да е между усилвателя и захранването. _________________ LZ4XH |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 20:02 Заглавие: |
|
|
| Dimow написа: | | Още по лесно.Включвате усилвателя след като сте включили захранването към мрежата ,или ключа трябва да е между усилвателя и захранването. |
Мне! Ако захранването е достатъчно свястно със сигурност трябва да му включи защитата и при този случай, т.к. неговите изходни кондензатори са десетки-стотици пъти по-малки от тези на усилвателя.
dilana, Сигурен ли си че е без интегрална схема захранването?!?! Без ИС за защитата може, но без ИС за ШИМ....много силно се съмнявам. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 06, 2007 10:33 Заглавие: |
|
|
Добре де, това захранване няма ли си термистор Мисля че той ще реши проблема. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 08, 2007 15:37 Заглавие: |
|
|
Сложих едно съпротивление 1ом на доста ватове (не ги знам колко са , съпротивлението е дебело почти колкото пръст) последователно на +12В и за сега проблема е решен. дори пали и с кондензатора от 68 000 микрофарада
Благодаря за съветите.
За сега така ще кара пък като се освободят финанси ще помисля за трансформатор.
Благодаря ви още веднъж!!!
http://img.data.bg/i.php?show=453544&ctrl_id=b4bdjw#img
ето какво се получи, захранването е зад масата и не се вижда а и трудно ще го снимам |
|
|
 |
Dimow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 09, 2007 7:29 Заглавие: |
|
|
Много, добро решение.Браво! _________________ LZ4XH |
|