| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tanyo Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 23, 2007 0:16 Заглавие: Дистанционно управление с голям обхват |
|
|
Здравейте,
търся схема за радио дистанционно управление с обхват над 300м.
В интернет намерих едни радио модули до 1000м - предавател и приемник , ама те не се продават в БГ. Някой може li да ми даде идея ?
Към предавателя ще е включен микропроцесор или кодер, а към приемника - микропроцесор или декодер. Проблем е радио - частта.
Поздрави |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Съб Юни 23, 2007 6:48 Заглавие: |
|
|
| С какво ще се захранва предавателя на ДУ и доколко е ограничен размера му На едно място ли ще стои или ще се мести Може евентуално да се ползува предавател за радиоуправляеми модели С разпространените радиомодули с мощност до около 10 миливата сигурна връзка на 300 м според мен трудно ще стане |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Съб Юни 23, 2007 19:30 Заглавие: |
|
|
За каква честота ще е? Имам много схеми, но повечето са доста сложнички... _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
tanyo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 27, 2007 12:15 Заглавие: Radio |
|
|
Предавателя ще е с размер 15см х 15 см х 7 см или повече.ще се захранва с батерия с голям капацитет 6 или 12 В, нима някакви особенни изисквания. Ще стои на едно място.
Радио управляемите модели които се продават са с малък обхват , провех ги и мисля че няма да ми свършат работа.
Модулите които съм харесал са : http://www.linxtechnologies.com/
сериата е LR-Series-Long-Range-Wireless-Communication-Modules
дават им до 3000 фута ~ 1000 метра и не са скъпи в сравнение с другите фирми като RF solutions. Мисля че 433МHz е ОК за моите цели.
Иначе дригателчета и сервота могат да се вземат от тия радиоуправляемите играчки.
Как ви се струва? Има ли шанс? |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Сря Юни 27, 2007 13:34 Заглавие: |
|
|
на пазара в Димитривград гледах радиостанции TCM, по 15-20 лева бройката - според мястото откъдето ги взимаш. Дават им над 500 метра обхват. Може да се ползва такова нещо... _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 27, 2007 14:15 Заглавие: |
|
|
| Виж в "Комет" трансивърите FM-TX2-433-40-5V или подобни и някой да ти направи 1 ват усивател към едно такова или оделно си купи усилвател,добра антенка и си готов.... |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 27, 2007 17:23 Заглавие: |
|
|
Защо трябва да е радио? Няма ли пряка видимост? Ако има пряка видимост може да се направи с електромагнитни вълни от оптичния диапазон:
http://en.wikipedia.org/wiki/RONJA
http://ronja.twibright.com/
До колкото ми е известно може да си излъчваш инфрачервени лъчи и видима светлина без да могат да ти кажат нищо от държавните органи за създаване на излишни проблеми.
Ако има частична пряка видимост може да се направят ретранслатори, които да работят на оптичния диапазон (на голямо разстояние) и на радио диапазона (на близко разстояние). |
|
|
 |
tanyo Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 29, 2007 14:52 Заглавие: По темата |
|
|
За продуктите от "Комет" - вече съм използвал техните модули за управлението на гаража, работят си ОК до около 50м . Мислех си за усилвател но ми се иска де е максимално опростена схемо, засхтото нямам осцилоскоп и трудно ще настроя резонанся на усилвателя, аи не сам толкова напреднал.
На IR не разчитам много защтото за 300 м. ще е нужен мощен излъчвател / ако въобще има такъв/ и ще стане скъпо.
А някои има ли описание на speed controler защото за ел.двигателчетата моделистите използват такива ? |
|
|
 |
igi66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 29, 2007 19:08 Заглавие: |
|
|
Ако ползваш от Комет модул FM-TX2-433-40 мога да ти предложа BGY47A, който модул е 3,2W при 9V(краино стъпало).Цена 20лв. за брой. _________________ Телефон за връзка: 0889445366 Иван
http://www.igi66.com
|
|
 |
|