|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nikolay Zlatanov Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2004 18:36 Заглавие: "Прогаряне" на печатни платки |
|
|
| Някой знае ли нещо за метода на "прогаряне" на печатни платки с лазерен излъчвател от CD-записвачка? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2004 11:18 Заглавие: |
|
|
за пръв път чувам за такова нешто.и чесно казано ми се струва невъзможно.  |
|
|
 |
Popov Активен потребител

Регистриран на: 24 Окт 2004 Мнения: 83 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2004 19:30 Заглавие: |
|
|
| Засега най-добрия начин, който съм виждал е със микрофрезоване - фреза, която се управлява от лаптоп. Но е възможно и със лазер да може. Ще се поразтърся да разбера |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2004 20:11 Заглавие: |
|
|
| Една от компютърните фирми в града имат лазерен плотер с който могат да правят гравюри на определени материали Според тях печатна платка също ще може да се гравира от файл на COREL С един колега мислим да направим проба и като има по определени резултати ще пиша във форума |
|
|
 |
YHV Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2004 11:23 Заглавие: |
|
|
За еднослойни платки може и да става, но ако ти е необходима метализация какво ще се прави  |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2004 15:05 Заглавие: |
|
|
Че то метализация при домашни условия може ли да се прави?
(имам предвид метализация на отвори)
Бих искал да разбера ако има начин. Ама досега не съм чувал.
Иначе не виждам разлика от другите методи (ецване, фразоване и т.н.), обаче се съмнявам че би могло да стане с оптика от CD записвачка, тъй като предполагам че мощността на лазера ще е прекалено малка за целта. Или ако стане ще е доста бавно. Ще има проблем с фокусировката, тоест механизма, който ще движи цялата джаджа трябва да е доста прецизен, за да може да държи оптиката на точно определено разстояние от металния слой. А може би и самия лазерен диод ще се скиха доста бързо, защото ще трябва да се използва на максимална мощност продължително време.
Но в крайна сметка може и да не съм прав. Ако някой е експериментирал нека да пише. Аз лично обмислям да си правя фреза за тази цел. Ще се управлява от PC и ще може да фрезова и да пробива отвори с кръгла или нестандартна форма. Има и фирми, които продават такива, обаче най-евтиното, което съм видял е от порядъка на $5000, и ме виждам кой ентусиаст би ги дал. Иначе фрезите и свредлата (карбидни) се произвеждат от SPS и са на съвсем достъпни цени - 1-2 лв. за бройка.
Бих се радвал повече хора да се включат в темата, защото съм сигурен, че не съм единствения, на който му е идвало наум да си конструира подобно нещо. |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2004 18:42 Заглавие: |
|
|
Да идеята е много добра и не е неизпълнима. Зная за една малка фирма тук във Варна дето си направиха сами такава фреза за прототипни платки.
Фирмата е Марк Електроникс и не вярвам да са единствените. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2004 19:41 Заглавие: |
|
|
Аз сам го мислил да си взема некав лазерен и евтин принтер и да го направя да ми печата директно на платката а не на хартията след това ецвам с Fe2CL3 и работата би трябвало да се лопучи а това и дуги са го мислели хватам бас но..... немам пари4ки за лазеренннн. Междудругото какви други материали не разяжда железния хлорид освен маркери, лак, тонера на лазерните касети и дори и на ксерокса сам пробвал, боята за обувки, моливът за очи на гаджето ми и него не го ядесамо дето трябжа да се сложат 2-3 слоя друго какво нещо с което лесно се работи разбира се...  |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2004 19:58 Заглавие: |
|
|
| няма да стане лазерният принтер да го печата директно на платката, тъй като медта е метал. ако знаеш как бачка лазерният принтрер ще разбереш защо няма да стане. той наелектризира хартията на опр. места(където трябва да е оцветено) и след това тонера полепва на хартията, където е наелектризирана. ако сложиш фолиран стъклотекстолит, няма да може да се наелектризита и тонера няма да полепне(къй като медта ще "размагнитва" молето). а за фирмата, дето са си направили фреза във Варна можете ли да ми дадете адреса и телефона, да отидя да я видя. и аз съм мислил да си направя фреза, имам човек, който разбита от програмиране, ще ми напише програми за управление от компа, но механиката ли е проблема. трябва да няма НИКАКВЪВ луфт м/у механичните части, за да стават наистина хубави платки. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2004 21:36 Заглавие: |
|
|
Проблемите с механиката са няколко (поне за мен) - първо, трябва да си намериш някакви стъпкови двигатели (има и други варианти, ама за случая мисля че това е най-добрия), после да се намери кой да ти направи водещите валове (някой кадърен стругар) има и готови, ама и париците, дето им искат са бая. Междувременно трябва да си преценил каква ще е предавката между двигателите и валовете - лично аз съм стигнал до извода, че със зъбен ремък ще е най-лесно, обаче предварително трябва да се намерят/направят съорветните ролки за двигателите и валовете. Един приятел ми каза че в София фирма ULMER предлагат такива нещица (намират се в двора на Оптикомеханичния завод в Надежда ако не се лъжа), ама нямам време да отида до там и да разгледам. Колкото до направляващите - варианти бол, в зависимост от това с какви технически възможности и средства се разполага. Почти всяка фирма, производител на лагери предлага доста варианти за това, въпроса е че може и да излезе скъпичко. Но с чаркове от стари матрични принтери например и този проблем е решим при по-нормални "финансови рамки" .
Останалото - конструкция о т.н. си е изцяло въпрос на преценка на този, който се е хванал да го прави. Но ако има наблизо човек с опит в тия работи, могат да се спестят доста главоболия.
В сравнение с всичко изброено до тук, електрониката и програмирането е шега-работа.
А иначе ако някой може да изнамери снимки на такива самоделки - наистина би ми било интересно, щото до Варна ми е малко далечко.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|