| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 08, 2007 18:43 Заглавие: Още една щуротия |
|
|
Отново искам да правя нещо, а съм в задънена улица как... Необходимо ми е да движа напред-назад голямо количество елементи(да кажем фигури). Амплитудата на движението трябва да е около 10см. Проблемите са два: 1. Какво да използвам и 2.Как да го управлявам. Мислех, че машинки от централно заключване на кола ще свършат работа, но в този случай се усложнява управлението, защото трябва да правя риверс, а съм предвидил схема от типа 1-напред, 0-връщане. Ако сложа пружинка за връщане, почти съм сигурен, че ще изгоря моторчето, когато го задържа 20 секунди блокирано механично, а с подадено напрежение. Още по-лошото е, че самата схема включва много машинки и изисква огромен брой движения и не знам пластмасовите колелца на машинките колко ще издържат.
Дайте идеи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 08, 2007 18:55 Заглавие: |
|
|
Такъв тип линейни мотори са например тези които се използват при позиционерите на сателитните чинии.
Хода им може да е достатъчно голям, достатъчно "корави" са, управлението им може да бъде сведено до подобна логика (с малки доработки, че то и при сегашната ти ситуация не е много ясно как ще стане /освен ако не е с пружина, само с 0 и 1 да управляваш три състояния - напред, назад, "без движение" е малко сложно, все пак комбинациите са 2 на степен при бинарната логика/), имат обратна връзка (лог. ниво) за това дали се движи или не.
Като идея. |
|
|
 |
krasiorocknroll Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 08, 2007 19:17 Заглавие: |
|
|
Още по-здрава може да бъде механика подобна на механиката на автомобилните чистачки.По-трудно ще е да се осъществи. Също и постояннотоков двигател управляван от мултивибратор. _________________ http://www.bg-sonic.com/members.php?id=147 |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 08, 2007 19:37 Заглавие: |
|
|
| Трябват ми около 500 броя, като за всеки има място 80х80 мм. Има ли някаква възможност да стане с електромагнит, по възможност от стандартен тип-да мога да купя, не да правя. Възможностите за управлвнието са 2-или с пружина-в този случай устройството за линейно движение трябва да е доста "кораво" или с две състояния и да направя схема за управление. Дотук добре. Основно ме интересува какви устройства мога да използвам. Да кажем, че преглътвам цена от около 10 евро/брой. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 08, 2007 19:53 Заглавие: |
|
|
| emil74 написа: | | ... като за всеки има място 80х80 мм. Има ли някаква възможност да стане с електромагнит, по възможност от стандартен тип-да мога да купя, не да правя..... |
Не ми стана много ясно какви са критериите ти за габарити при положение, че ти трябва линейно преместване на 100мм и какво ще е необходимото усилие?
Вариант - двигателче (евентуално с редуктор) и "винтово(червячна)- гаечна" предавка (за "коравост" и точност на позициониране) |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 08, 2007 20:11 Заглавие: |
|
|
| Трябва да ги разположа в пакет на разстояние около 80х80мм едно од друго(все едно по X и Y). А движението е с амплитуда 100мм, но по Z. Придвижването трябва да става възможно най-бързо(0,1-0,2 сек). |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 08, 2007 20:21 Заглавие: |
|
|
Ами в такъв случай, горното (последното) ми предложение мисля, че би могло да работи (ако усилието което ти трябва не е голямо).
Само, че без ревизия на първоначалните ти замисли - няма да мине. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 08, 2007 20:24 Заглавие: |
|
|
| Няма почти никакво усилие-движи фигурка от 40-50грама. А какво може да се използва за гаечна предавка? Има ли нещо готово или ще трябва да се прави? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 08, 2007 20:27 Заглавие: |
|
|
Винт (болт) закрепен съосно към оста на двигателя и навита гайка на него към която е закрепена фигурката.
Естествено и дистанционен ограничител който принуждава гайката да се завива и развива при движение на оста, а не да се върти със самата ос при нейното движение. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 08, 2007 20:32 Заглавие: |
|
|
| Ще сложа, най-вероятно два хоризонтални водача. Но дали ще е достатъчно бърз моторът? Трябва да видя броя обороти и стъпката на болта, за да реша дали ще стане... |
|
|
 |
|