Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем със зарядно за DELL Inspirion E1505

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
techboy
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Юли 30, 2007 0:35    Заглавие: Проблем със зарядно за DELL Inspirion E1505 Отговорете с цитат

Здравейте, преди два дена внезапно спря да ми работи зарядното на Notebook`a DELL Inspirion E1505. Зарядното е от PA-12 серията с изходни данни 19.5V 3.34A 65W. Отворих го с хиледи мъки и не срещнах видимо изгорели елементи. Проверих шоткито STPS20H100C, замерих го като двупосочен диод и си показваше нормално. Но като стигнах до MOS N-каналният трансистор 2SK3569 малко се сконфузих как да го замеря, без да сглабям стенд. Не ми показва пробив при стандартно замерване.
ПОчти наполовина смъкнах схемата на адаптера. Но имам 2 SMD чипа, като незнам какво да правя с тях. Немога да им разчета символиката.

Знам за импулсните захранвания, че докато не смениш всичките изгорели елементи, процедурата със светлинните и звуковите ефекти си продължава. Страх ме е да сменя някой от тези добичета.

Доста здраво ме разтърси на два пъти кондензатора след като отворих зарядното. И предполагам че изобщо не се е пропуснал този ток към трафа през шоткито. Надявам се SMDто управляващо шоткито да не се е сбогувало. Но проблема може да е и в MOS'чето.

Кажете как да го подкарам момчета. Утре ще пусна и Схема ако има желаещи да ми помогнат.

Гледам доста парички струва новото... Sad
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юли 30, 2007 11:22    Заглавие: Отговорете с цитат

И колко толкова много парички струва новото/60лв./В този случай въобще не се захващай да го ремонтираш защото на фона на това че може да гръмнеш лаптопа тия парички са нищожни.Искрен съвет :НОВО Exclamation Exclamation Exclamation
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юли 30, 2007 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Май си прав 60-65 бих дал, но в сайта им беше 63$... Някакъв пряк път да си го купя. Намерих четири фирми клонове на DELL в BG, но ми искат 20 работни дни за доставка.

Някой запознат, да забързам процедурата???
Върнете се в началото
Ганди
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 31, 2007 7:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Смени електролитните кондензатори може пък да тръгне. Пък и толкова ли няма друго зарядно с такива изходни данни 19.5V 3.34A 65W, поразходи се по магазините виж.
Върнете се в началото
mteddy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 31, 2007 8:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом не ти се разрежда големия капацитет, то нямаш генерации на ключовия транзистор (проверяваш веригите му). Схемата, която го управлява има захранване и филтриращ кондензатор за него(проверяваш) Ако е наред, проверяваш самата схема дали е здрава или е спряна от защита. Правиш си изводи и продължаваш докато откриеш проблема. Успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 31, 2007 12:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Я виж тук
http://www.vali.bg/
Гост

МнениеПуснато на: Чет Авг 02, 2007 17:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Не продължавай с ремонта,колегите са прави.Отнема много време и е ниско заплатено, а нов токоизправител струва 60-70лв.След като имаш 300в. на полевака значи най-вероятно не ти работи чипа за генерации на шим/или някои от елементите в референсни вериги около него.Голяма е вероятността да купиш неработещ чип,да промуснеш някоя ситха smd гнус и т.н.Спести си го.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети