| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
techboy Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 30, 2007 0:35 Заглавие: Проблем със зарядно за DELL Inspirion E1505 |
|
|
Здравейте, преди два дена внезапно спря да ми работи зарядното на Notebook`a DELL Inspirion E1505. Зарядното е от PA-12 серията с изходни данни 19.5V 3.34A 65W. Отворих го с хиледи мъки и не срещнах видимо изгорели елементи. Проверих шоткито STPS20H100C, замерих го като двупосочен диод и си показваше нормално. Но като стигнах до MOS N-каналният трансистор 2SK3569 малко се сконфузих как да го замеря, без да сглабям стенд. Не ми показва пробив при стандартно замерване.
ПОчти наполовина смъкнах схемата на адаптера. Но имам 2 SMD чипа, като незнам какво да правя с тях. Немога да им разчета символиката.
Знам за импулсните захранвания, че докато не смениш всичките изгорели елементи, процедурата със светлинните и звуковите ефекти си продължава. Страх ме е да сменя някой от тези добичета.
Доста здраво ме разтърси на два пъти кондензатора след като отворих зарядното. И предполагам че изобщо не се е пропуснал този ток към трафа през шоткито. Надявам се SMDто управляващо шоткито да не се е сбогувало. Но проблема може да е и в MOS'чето.
Кажете как да го подкарам момчета. Утре ще пусна и Схема ако има желаещи да ми помогнат.
Гледам доста парички струва новото...  _________________ Practice is everything |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 30, 2007 11:22 Заглавие: |
|
|
И колко толкова много парички струва новото/60лв./В този случай въобще не се захващай да го ремонтираш защото на фона на това че може да гръмнеш лаптопа тия парички са нищожни.Искрен съвет :НОВО  _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 30, 2007 21:38 Заглавие: |
|
|
Май си прав 60-65 бих дал, но в сайта им беше 63$... Някакъв пряк път да си го купя. Намерих четири фирми клонове на DELL в BG, но ми искат 20 работни дни за доставка.
Някой запознат, да забързам процедурата??? |
|
|
 |
Ганди Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 31, 2007 7:45 Заглавие: |
|
|
| Смени електролитните кондензатори може пък да тръгне. Пък и толкова ли няма друго зарядно с такива изходни данни 19.5V 3.34A 65W, поразходи се по магазините виж. |
|
|
 |
mteddy Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 31, 2007 8:24 Заглавие: |
|
|
| Щом не ти се разрежда големия капацитет, то нямаш генерации на ключовия транзистор (проверяваш веригите му). Схемата, която го управлява има захранване и филтриращ кондензатор за него(проверяваш) Ако е наред, проверяваш самата схема дали е здрава или е спряна от защита. Правиш си изводи и продължаваш докато откриеш проблема. Успех! |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 31, 2007 12:28 Заглавие: |
|
|
Я виж тук
http://www.vali.bg/ _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 02, 2007 17:36 Заглавие: |
|
|
| Не продължавай с ремонта,колегите са прави.Отнема много време и е ниско заплатено, а нов токоизправител струва 60-70лв.След като имаш 300в. на полевака значи най-вероятно не ти работи чипа за генерации на шим/или някои от елементите в референсни вериги около него.Голяма е вероятността да купиш неработещ чип,да промуснеш някоя ситха smd гнус и т.н.Спести си го. |
|
|
 |
|