Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с Hansol 720D
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Blaji
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 20, 2007 8:05    Заглавие: Проблем с Hansol 720D Отговорете с цитат

Здравейте. Вчера мониторчето ми както си бачкаше вярно 4г. пускам една игра и направо откачи започна едно щракане да сменя резолюции и после тъмен екран и след рестарт в режим 800x600 60hz открих че не мога да наглася картината по хоризонтала а тя е адски разпъната Sad при други честоти пак си остава този проблем (което си е логично) иначе си държи 100Hz при 1024x768. Въпроса ми е къде да търся проблема. Отворих го не виждам подути кондензатори, нито някаде да е почерняло Twisted Evil а и нямам и схема за този модел. Сега забелязвам (пиша ви от този монитор той ми е единствен ;( ) че когато започвам да стеснявам картината от менюто на монитора съвсем малко се променя и то в края и то едвам забележимо. Хайде давайте акъл щото пари нямам за ново м. и не си е работа само да местя картината наляво и надясно. Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 20, 2007 8:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Като за начало си изтегли схемата, има я във файлообменника, ако не я намериш (поне се помъчи) ще ти дам линка. След това поумувай върху схемата и тогава пак ще говорим. Нали не искаш наготово да ти кажем кой елемент да смениш Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 20, 2007 8:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Амм не мисля че точно тоя монитор е от най-простите за ремонт и като схемно решение и като гадни дефекти...
А и в случая не става дума за нещо коя знае колко елементарно...
Бих те насочил да го закараш на сервиз...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Blaji
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 20, 2007 9:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Прати линк: вчера ммм днес до 2.30h търсих не намерих за Hansol 720D а само за други модели 730D, 720p, 510 ... и др. И тук търсих но нямаше 720D или можеби някой от тези модели са аналогични на 720D, но като не знам Smile . А и до сега не съм се занимавал с монитори или TV е само 4-5 ТV с изгоряло импулсно з. но това не се брой. Ами чакам схемата да видим ще разбера ли за какво става въпрос.
А за сервиз всеки знае така. А и аз уж карам висше елекртоника само че там учим само как да запояваме и че не трябва да пипаме в контакта Smile а и на мен ми е супер интересно. Така че давай схемата.
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 20, 2007 10:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата е за 720Р, не мисля че има някаква разлика която да те спре да експериментираш ремонта му. Laughing http://fileshare.eshop.bg/equipment_mfg/Hansol_3.html има и 730D щом толкоз държиш на буквата, има и други схеми на HANSOL, виж коя е най-близка до твоя. Но колегата Божилов е прав, никак не са лесни за ремонт тия монитори. Но все някога тряба да се започне (преди да са отишли в музея) Very Happy
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пет Юли 20, 2007 13:02    Заглавие: Отговорете с цитат

това с музея ми хареса Smile и така мисля че 720p най-много се доближава до 720D. Сега изобщо не знам дали ми е правилна логиката, но все пак ето какво мисля. И така започвам от ИС първо TDA9113 е на схемата при мен е TDA9116 но не е мн. важно. Поразгледах малко и забелязах, че точно тя отговаря за разтягането на картината и още няколко чупки(горен-долен ъгъл, изображение като възглавница с пух и без пух Smile и като трапец имената може да са много смешни ама така го разбирам) за тези неща отговаря изход EWout според формата на вълната за цялостно свиване от нивото а за допълнителните от самата крива. ИС съшо така отговаря и за вертикално разтеглене но те си работят и са на друг изход VOut. Сега не знам дали тази интегралка може да изгори наполовина но да се надяваме че няма да е Smile и така от изход ЕWout(№24) управлява Q310 a той 3 мощни транзистора на един радиатор при мен са пакли много но не знам дали изобщо те отговарят за разтягането (Q312, Q318, Q319). Спирам до тук има ли нещо вярно в мислите ми и да продължавам ли. Нека посещението на сервис е крайна мярка. Сега имам и свободно време. а и гледам схемата на 720p. Благодаря за търпението.
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 20, 2007 15:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Напипал си пътечката, виж при опит за изменение на хор. р-р на извод 24 на ИС изменя ли се напрежението или импулсите (с осцилоскоп се гледат, ако нямаш осцилоскоп ще ти е невероятно трудно да го ремонтираш). А от тук си дръпни дейташиита на 9116 - http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/D/A/9/TDA9116.shtml . Също така виж и 30 краче на ИС501 какво излиза при изменение на хор. р-р (по-точно при опит за изменение) Wink
Върнете се в началото
Blaji
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 20, 2007 16:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Вече си бях изтеглил инфото за TDA9116 все пак благодаря за линка Smile.
За съжаление нямам осцилоскоп а в даскало ми беше писнало ми е да мерим простотии с тях а сега като ми трябва Evil or Very Mad. А може ли един въпрос транзисторите (Q316, Q317) имат ли пряко отношение към проблема и ако са пробили или окъсили какво би се получило, не съм ги свалял, но виждам че управляват Q305 който от своя страна отива към Т301(което не ми е много ясно каква му е ролята му защото не ги разбирам точната функция на бобините на кинескопа прекалено много са и са с странна форма не е като в учебника с някакви си електроди да се управлява лъча Smile а и нивото на (Q316, Q317) се задава от Hout (№26) на ИС. Q316 много ми намирисва на Twisted Evil но още не съм го свалил да го пробвам дали е годен. И все пак да повторя ако е издал багажа какво би станало. Има ли нещо общо или съм загубил следата.
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 20, 2007 17:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж това което съм ти писал по напред, то и самото наименование подсказва - H-SIZE !
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юли 30, 2007 15:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,
аз малко да понахалствам, къде ремонтиран монитори Hansol в момента, че имам един ремонт.

Поздрави
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети