Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

изчисляване на трансформатор на нчу

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Съб Авг 04, 2007 0:16    Заглавие: изчисляване на трансформатор на нчу Отговорете с цитат

ще си правя усилвател 2*200 W/4оhm и моля за помощ за пресмятането на трансфорватора.за себе си съм го изчислил,но нека специалистите да си кажат думата,за да не стане грешка.взех предвид- загубите по напрежение/около 3 волта/,спада на захранването пре пълна мощност/10 процента/ и други.захранването е двуполярно.
интересува ме какви трябва да са исходните напрежения и ток за този мощност от 400W
например:2*X волта AC/Х ампера.
Върнете се в началото
krasiorocknroll
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 05, 2007 21:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Моя начин не е много професионален,но до сега винаги е работил без проблем.Аз използвам таблица от списание Радио Телевизия Електроника не си спомням вече кой брой беше-80-те години ,според сечението на магнитопровода се определя мощноста .Изчислявам сечението на матгнитопровода /за Ш образен магнитопровод/ "а" по"б",след това разделям 45/константа/ на сечението на магнитопровода и получавам -навивки на волт.Умножавам 220 по навивките на волт и получавам броя на навивките на първичната намотка.По същия начин процедирам и за вторичната.Ако е необходимо двуполярно захранване вторичната намотка навивам с двоен проводник.Успех!Има и по-добри начини за изчисление. Wink
ivan petrov
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Тетевен

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2007 0:30    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм съгласен метода е направо бабешки но съм навил доста трансформатори с него вклучително и за НЧУ.Само една малка поправка намали константата на 40.Знам го от личен опит.
Това ще повиши плътноста на магнитното поле в магнитопровода а от там и мощноста на тр. иначе ще се чудиш защо ти пада напрежението като го натовариш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2007 11:43    Заглавие: Re: изчисляване на трансформатор на нчу Отговорете с цитат

Anonymous написа:
ще си правя усилвател 2*200 W/4оhm и моля за помощ за пресмятането на трансфорватора.за себе си съм го изчислил,но нека специалистите да си кажат думата,за да не стане грешка.взех предвид- загубите по напрежение/около 3 волта/,спада на захранването пре пълна мощност/10 процента/ и други.захранването е двуполярно.
интересува ме какви трябва да са исходните напрежения и ток за този мощност от 400W
например:2*X волта AC/Х ампера.

колега даи снимка ако имаш възможност Wink Cool
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Съб Авг 11, 2007 19:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Ефективната стойност на захр. напрежение=корен квадратен от: произведението на мощността/за единия канал/ и товарното съпротивление.В случая Uef=28.3V.Върховата/пиковата/ стойност на напр.Up=Uef*1.41=40V.Към тези 40 V,добавяме още 3-5V от загуби на напрежение/падовете на напр. в/у наситения ,краен транзистор и нискоомното съпр. в емитерната му верига/.Т.е. 40 +4 =44V.Към тях добавяме още 10%/което е разликата в захранването при пр. ход и пълно натоварване/.Т.е. 44*1.1=48.4V.
Значи токоизправителя,трябва да осигури +/-- 48V/изправено и изгладено/.Тока,който ще се консумира е I=Uef/R=7А.Тъй като коеф. на натоварване на захранването при един НЧУ е около 50%,избира се ток през вторичната на трафа=.Напреж. на вторичната=48.4/1.4=34.6Vac.Т.е. трафа трябва да осигурява 69.2V със средна точка,за ток,както казахме=.
Мощността на трафа=400* 1.5=600VA,макар,че някой ще кажат,че и 500 са достатъчни.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети