Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

PRINCE 21D02 проблем с цветността

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 21:03    Заглавие: PRINCE 21D02 проблем с цветността Отговорете с цитат

Това ТВ е с единия крак в "казаня". На SECAM и на чернобяло всичко е точно. На PAL обаче цветността e разделена на 8 вертикални ивици като в 1, 3, 5 и 7 ивици цветността е точна, а във 2, 4, 6 и 8 - цветността е сбъркана. Проверил съм захранването, сините "пльоканки", H, V импулсите, кварца, паметта NMV3060, VCU2133 и SPU2243. TVPO2066 съм го изключил от заподозрените и съм набедил синхр. процесора VSP2860. Според мен там се намира VCO 4,43 и нещо в деленето на 17МHz е дало фира. Нямам VSP за проба и не мога да си позволя грешка в диагностиката, защото освен ТВ-то, в "казаня" ще отиде новия процесор и загубеното време. Въпросите са ми дали някой е имал подобен проблем с PAL-а от VSP-то, дали пропускам нещо и дали може да се намери подробно описание на горните процесори и най-вече на VSP-то? Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fishev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Перник

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 21:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако мислиш да продължаваш борбата да скачам в мазето на сервиза утре имаше един принц там да ти вадя шасито В четвъртък съм регулярно в София и мога да ти го донеса или оставя някъде откъдето да го вземеш А за сервизно мисля че имах някаква пародия на такова и него ще трябва да го търся Потърси Ноел (нещо не съм го мяркал тук напоследък) казвал мие че е потдържал няколко стотин такива трофея гаранционно може да удари едно рамо Laughing Успех
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 21:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Ивиците синхронизирани ли ти са с картината? Може да ти се е "разсвирил" 5 волтовия стабилизатор ?
Как ги провери сините кондензатори?Мериш,заменяш ,или просто режеш,ако си изрязал повечко може да влезе някой щум по захранването или през бланкировката от процесора.Ако ти са синхронизирани линиите на смущенията може да е някой хармоник дето се наслагва между масите.
На AV прави ли го? Те принцовете имат едно хубаво МЧУ.....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 1:47    Заглавие: Отговорете с цитат

fishev написа:
Ако мислиш да продължаваш борбата да скачам в мазето на сервиза утре имаше един принц там да ти вадя шасито В четвъртък съм регулярно в София и мога да ти го донеса или оставя някъде откъдето да го вземеш ...
Фишев, благодаря ти. Ако до сряда не съм измислил нещо, ще ти пиша. Ако не за друго, поне за спорта Very Happy да остане информация в архива от какво е било.
ivpav написа:
Ивиците синхронизирани ли ти са с картината?
Ивиците са неподвижни и са синхронизирани по-скоро с развивката. Ако картината се движи, когато преминава през 1, 3, 5 или 7-ма ивица цветовете са точни, а през останалите - не. Ефекта се вижда на генератор или когато има по-големи площи с еднакъв цвят.
ivpav написа:
Може да ти се е "разсвирил" 5 волтовия стабилизатор ?
5-те волта са 5,01 и не се виждат пулсации при 0,1волт/дел.
ivpav написа:
Как ги провери сините кондензатори?
Тези, които може да имат връзка с проблема - със смяна, тези по захр. с дублиране и с осцилоскопа, а тези по звука и ВЧ не съм ги проверявал.
ivpav написа:
Ако ти са синхронизирани линиите на смущенията може да е някой хармоник дето се наслагва между масите.
Това не съм го гледал и ще го проверя.
ivpav написа:
На AV прави ли го?
А това забравих да го напиша. На AV ефекта е същия.
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 6:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Не изключвай нищо от подозрение Wink освен ако не си ги сменял / но и тов ане е гаранция освен ако не сменяш комплект / . Това е телевизор който може да ти поднесе всякаква изненада. и да не разбереш от какво се е оправил. Кварца често дава фера . Най добрия вариант е да намериш работеща цифрова част и да сложиш Твоя комплект схеми на нея. Но целия наведнъж и чак след това едно по едно в зависимост от това как ще се държи. Сините кондензатори са пълен аут и един може да те побърка. Имам и платки и комплект схеми така че ако се наложи обади се.
Изпращам ти и сигурен дъмп / не си написал кой е процесора D01 или D11 , пускам ти и за двата варианта / , за всеки случай. Успех!
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 8:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мене е VSP
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 23, 2007 1:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблема се оказа от тъпата регулировка VCO 4,43. В сервиз се регулира от 0 до 99, но в действителност цифрите, които изписва TVPO2066 са само за камуфлаж. При увеличаване, след 99 отново започва регулиране от 0 до 99, но стойностите, които се записват в паметта са други. След запаметяване и излизане от регулировката, записаните данни се четат и едва тогава се вижда крайния ефект. Проблема се реши след двойно превъртане на брояча 0-99 надолу. След това сложих за проба старата памет и превъртях няколко пъти в двете посоки. Броя на 8-те верт. ивици се променяше от 4 до 16, но нормална цветност не можа да излезе. T.е. хардуерния проблем си е бил от паметта, а записа който съм сложил на новата, не е бил точния. Последният експеримент, който направих, беше да прекъсна шините С0-С3 oт VSP-то. Цветността само на PAL изчезна, което значи със сигурност, че PAL-a минава през VSP-то, но дали 4,43 е в него - не ми е ясно. Важно е, че в крайна сметка ТВ-то прескочи "казаня" Very Happy Закривам темата и благодаря на всички, които се включиха.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 23, 2007 6:38    Заглавие: Отговорете с цитат

vladimirstanoev написа:
Цветността само на PAL изчезна, което значи със сигурност, че PAL-a минава през VSP-то, но дали 4,43 е в него - не ми е ясно..

Само да вметна-
В него е...Нормалните чипове имат MCU2600-той ако дефектира се получава точно същия ефект (дето му викат по дебелите книги -"ефект жалузи")или ако VCO спре нацяло се губи цвят....
TVPO това тактуване го не поддържа и съответно съм виждал цифрово Селеко,което ползва TVPO за централен,но ползва старата обработка-DTI,PVPU-там MCU2600 си има....
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети